reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe mamy 2019

Czy miałyście regularnie badane TSH w ciazy? Ja miałam tylko na początku. Wynik był dobry i później już mi nie zalecała tego dodatkowo. Moja mama ma problemy z tarczycą więc też badam się co jakiś czas a dzisiaj w szkole rodzenia dowiedziałam się że większość ciężarnych ma niedoczynność tarczycy i bierze leki. Położna rzuciła nawet liczbę 90% ale aż mi się wierzyć nie chce. I zaczęłam się zastanawiać czy ta moja nie zaniedbała tematu że mi nie zlecała TSH później.

reklama
Czy miałyście regularnie badane TSH w ciazy? Ja miałam tylko na początku. Wynik był dobry i później już mi nie zalecała tego dodatkowo. Moja mama ma problemy z tarczycą więc też badam się co jakiś czas a dzisiaj w szkole rodzenia dowiedziałam się że większość ciężarnych ma niedoczynność tarczycy i bierze leki. Położna rzuciła nawet liczbę 90% ale aż mi się wierzyć nie chce. I zaczęłam się zastanawiać czy ta moja nie zaniedbała tematu że mi nie zlecała TSH później.
Ja miałam niedoczynność już długo przed zajściem w ciążę, ale fakt, jakiś czas po zajściu musiałam zwiększyć dawkę euthyroxu bo jednak hormony szaleją ;-)

Może poproś po prostu żeby dała skierowanie, przecież i tak co wizytę się jakieś badania robi ;-)

No i "w normie" dla ciężarnej i planujacej ciążę to < 2,5 mimo, że widełki są do ok 4,2 ;-)

Ja miałam niedoczynność już długo przed zajściem w ciążę, ale fakt, jakiś czas po zajściu musiałam zwiększyć dawkę euthyroxu bo jednak hormony szaleją ;-)

Może poproś po prostu żeby dała skierowanie, przecież i tak co wizytę się jakieś badania robi ;-)

No i "w normie" dla ciężarnej i planujacej ciążę to < 2,5 mimo, że widełki są do ok 4,2 ;-)
Ja w ogóle zapomniałam o temacie tarczycy :) dopiero dzisiaj mnie olsniło że może powinnam zbadać raz na trymestr przynajmniej. Zagadam na najbliższej wizycie :)

Ja w ogóle zapomniałam o temacie tarczycy :) dopiero dzisiaj mnie olsniło że może powinnam zbadać raz na trymestr przynajmniej. Zagadam na najbliższej wizycie :)
Ja też chyba miałam tylko raz. A miałyście już WR i GBS? Na wykazie badań potrzebnych do przyjęcia na poród mam takie badania, ale jeszcze ich nie miałam. Kolejna wizytę mam dopiero 9 lipca, ale zapytam doktor wtedy.
Generalnie przyjęłam zasadę im mniej używam tym lepiej. Zwracalam na to uwagę ale można zwariować od czytania składów i analizowania wszystkiego. Ostatnio kupiłam krem z filtrem 50 dla dzieci i nie sprawdziłam składu po czym jak poczytałam na blogach o filtrach to okazało się że kupiłam paskudztwo i to jeszcze przeznaczone dla dzieci! Dla Laury wybrałam kosmetyki i chusteczki z jak najlepszym składem, czyli krótkim ;) polecam bloga Srokao. Pewnie wiele dziewczyn korzysta. Można się dużo nauczyć o tym czego unikać w składzie.
Szczerze mówiąc to niezbyt. Nadziałam się tylko na repelent na komary, że nie powinnam go używać i kupiłam taki bezpieczny. Ja generalnie patrzę na składy tego co używam od zawsze, szukam produktów naturalnych.

Ja też chyba miałam tylko raz. A miałyście już WR i GBS? Na wykazie badań potrzebnych do przyjęcia na poród mam takie badania, ale jeszcze ich nie miałam. Kolejna wizytę mam dopiero 9 lipca, ale zapytam doktor wtedy.

Szczerze mówiąc to niezbyt. Nadziałam się tylko na repelent na komary, że nie powinnam go używać i kupiłam taki bezpieczny. Ja generalnie patrzę na składy tego co używam od zawsze, szukam produktów naturalnych.
Te badania mam w wykazie do wykonania między 33 a 37 tygodniem i ostatnio dostałam na to skierowanie i zrobię w 34 tygodniu.

GBS to chyba bliżej terminu porodu się robi, ale WR, HIV i tam coś jeszcze to ja już mam zrobione, niektore nawet dwa razy :-D

GBS to chyba bliżej terminu porodu się robi, ale WR, HIV i tam coś jeszcze to ja już mam zrobione, niektore nawet dwa razy :-D
No ja HIV i te inne wszystkie też mam, tylko tych dwóch mi brakuje. To spokojnie czekam na wizyte, mam nadzieję, że nic nie wykluje. Moje skurcze od kilku dni się bardzo uspokoił, praktycznie ich nie mam co jest aż dziwne...
A jak waga u Was? U mnie 5kg na ten moment, a brzuch mam taki, że sama się dziwię :p

Mam jeszcze jedno pytanie... W wykazie rzeczy, które trzeba zabrać do szpitala mam napisane, że dla siebie mam mieć pieluchy higieniczne... To że tak powiem, mam kupić sobie w aptece takie pieluchy dla dorosłych? Bo może czego nie rozumiem... To będzie się aż tak lało, że potrzeba pieluch?... Podpaski też mam napisane.

No ja HIV i te inne wszystkie też mam, tylko tych dwóch mi brakuje. To spokojnie czekam na wizyte, mam nadzieję, że nic nie wykluje. Moje skurcze od kilku dni się bardzo uspokoił, praktycznie ich nie mam co jest aż dziwne...
A jak waga u Was? U mnie 5kg na ten moment, a brzuch mam taki, że sama się dziwię :p
Ja tak w sumie płakałam, że ta cukrzyca, a w sumie teraz jak sobie myślę, że na plus mam te tylko ok 8kg to mi jakoś lepiej :-D bo byłoby na pewno więcej! A tak waga stoi w miejscu albo lekko spada.. aa Synek rośnie idealnie w punkt ;-) jest w samym środku średniej ;-)

reklama
Mam jeszcze jedno pytanie... W wykazie rzeczy, które trzeba zabrać do szpitala mam napisane, że dla siebie mam mieć pieluchy higieniczne... To że tak powiem, mam kupić sobie w aptece takie pieluchy dla dorosłych? Bo może czego nie rozumiem... To będzie się aż tak lało, że potrzeba pieluch?... Podpaski też mam napisane.
To chyba chodzi o te podkłady? Ja wczoraj zamówiłam sobie majtki z siateczki i wkłady/podklady do tych majtek + podkłady na łóżko...
Podobno później troszkę z nas wychodzi...

Ogólnie polecam zamaiwać w gemini- porównywałam z allegro z jednym tam polecanym sprzedawcą (hubiworld) i w gemini taniej ;-)

No i na stronie internetowej są takie zakładki - wyprawka dla mamy, dla maluszka itp ;-)

A w Rossmannie wszystko z Loveli po 15,99 ;-)

Do góry