reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozwój i postępy naszych dzieci

reklama
To chyba należy do ,,rozwoju'' więc zapytam tu...Dziewczyny czy to możliwe ,aby po 3 m-cu zaczynało się powoli ząbkowanie?:eek: Mały ma kilka objawów które mogłyby świadczyć o rozpoczęćiu ząbkowania...tj.nadmierne ślinienie się, wkładanie wszystkiego do buzi, Maluch jest marudny,ma słaby sen tzn.kiedyś miał twardy sen nic go nie budziło a teraz prawie ,że na palcach trzeba chodzić....

Agnes to mogą ale nie muszą być oznaki ząbkowania. Laura też właśnie przechodzi przez wszystkie wymienione przez Ciebie objawy, a myślę, że do zębów nam jeszcze daleko. Starsza śliniła się jak buldog od 3 miesiąca, a pierwsze ząbki wyrosły jej dopiero po 6. Po prostu ślinianki zaczęły działać, a dzieć jeszcze nie wie jak sobie z tym poradzić więc wypycha ślinę językiem.
Z drugiej strony któryś sierpniaczek już jest szczęśliwym posiadaczem pierwszego ząbka więc kto wie :-)

Właśnie niby ,,książkowo'' pierwsze ząbki powinny pojawiać się ok.6 m-ca, z drugiej strony są i wyjątki...ślinienie było już w sumie od jakiegoś czasu,ale już drugi tydzień doszło marudzenie,płaczliwość, słabszy sen...to mnie najbardziej martwi,bo wkładanie wszyskiego do buzi jeszcze rozumiem,ale to ,ż Maluch jest taki niespokojny martwi mnie...i zastanawiam się czy to może ząbkowanie...

Agnes, ślinienie i pchanie rączek do buzi to standard - jeszcze długo się utrzyma. A marudzenie i słaby sen przypisałabym raczej skokowi rozwojowemu.
Przy Franku próbowali nam wmówić, że mu zęby idą w 4 miesiącu, pediatra twierdziła nawet, że ma rozpulchnione dziąsła, a wyszły... w 10 miesiącu ;)

agnes mam te same objawy a ząb pewnie za poł roku wyjdzie. Jest taki trend aby wszystkie rozterki 1 roczku zwalić na ząbkowanie w 99%niesłusznie. Jest to możliwe ale nieprawdopodobne. Dzieci się slinią pchająwszystko do dziuba i marudzą ot taki gatunek śpią też coraz gorzej bo coraz więcej bodźców im się układa w głowie. Tak to już jest im dalej w las ...

Agnes nie wiem ile karmisz obecnie ale czesto dzieć jest taki nerwowy podczas snu jak jest glodny Albo chce mu sie pic :) mowila mi to pediatra I polozna.

reklama
Agnes - może być ząbkowanie a może i nie być :) Nasza Hania śliniła się od 2 miesiąca a zęby wyszły w 10 - jż traciłam nadzieję że kiedyś wyjdą :)

Agata obecnie ślini się straszliwie i pcha wszystkie palce do buzi - nie spodziewam się szybkich zębów.

Ale kuzyn Agaty w 4 miesiącu miał już zęby.

Do góry