reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozwój i postępy naszych dzieci

MieMie, chodzimy profilaktycznie, przez wcześniactwo. Jesteśmy co miesiąc u pediatry też z tego powodu.
Za pierwszym razem miała Aniela jeszcze lekką asymetrię i dostała jakieś ćwiczenia, o których zresztą zapominałam, a asymetria i tak minęła.
Za drugim razem było wzorcowo, ale kazali się - nie wiedzieć czemu - jeszcze raz pokazać...:/

reklama
No właśnie dwa dni temu w mojej wsi poznałam dziewczynę, która też mi mówiła, że chodzi z synkiem 8-miesięcznym na rehabilitację właśnie z powodu asymetrii, bo podobno dużo dzieci ma obecnie asymetrię. Ja też się czasem zastanawiam, czy z tą asymetrią to nie jest teraz obecnie taka tendencja i moda, że kieruje się wiele dzieci na rehabilitacje. Nie mówię tutaj absolutnie o Tobie Ewa lub o innych mamach, tylko głośno myślę. Bo jak tej dziewczynie mówiłam, że na wizycie pediatrycznej lekarka powiedziała, że Lila ma mocniejszą lewą stronę, to ona właśnie zasugerowała, że może to asymetria i należałoby ją skierować na rehabilitację. Lekarka z kolei mówiła, że z tym nie ma sensu cokolwiek robić. Zresztą czy na kocyku, czy teraz na macie staram się angażować obie strony Lili, żeby ćwiczyła je sobie.

Poza tym takie pytanie odnośnie tych rehabilitacji - jak one są prowadzone, czy rzeczywiście Waszym dzieciom pomagają?

MieMie, u nas była asymetria fizjologiczna. Każe dziecko ją ma. Nic się z tym nie robi - ważne, żeby jej nie utrwalać, czyli karmi na obie strony, nosić na obie strony, zabawki dawać na obie strony itp.
Do 4 miesiąca powinna minąć, potem warto pójść po ćwiczenia na uaktywnienie słabszej strony.
Kiedyś ludzie to olewali, dzieci były na jedną stronę noszone, karmione, bo tak wygodnie, a potem masa dzieci miała skoliozę wykrytą w wieku wczesnoszkolnym.

Także nie ma co panikować, trzeba dobrze dziecko pielęgnować i obserwować :)

Cornelka super ! zaraz zacznie biegać :-)

u nas wczoraj był obrót z brzucha na plecy, znaczy zostawiłam Młodą na brzuchu, jak wróciłam z siku była na plecach, nie wiem czy jej Laura nie pomogła :-p

Irisson grunt, że obrót zaliczony.. z pomocą czy bez ;-)

Syncio od kilku dni już zamierzał się do siadania, ale wcześniej nie umiał się utrzymać i padał. A dzisiaj jakoś załapał jak z M. siedział na macie i się przytrzymał pałąka :-) A już potem samo zaczęło wychodzić, a trenował dziś bez wytchnienia ;-) Mój duży dzielniuch :-)

cornelka gratulacje! już się nie mogę doczekać tego siadania, tolka tak słodko wygląda jak siedzi, jak taka mała kulka ;) no ale my jeszcze świeżaki młodziaki, nie to co forumowi weterani ;)

reklama
Do góry