reklama
weronkazzz
tulęTolę
dzag, gratulacje! a tola zrobiła swoje pierwsze nieporadne kroki ze trze tygodnie temu, i potem nic, tylko czworaki i meble, ewentualnie chodzenie z kimś. ale od wczoraj się niecnie puszcza, aaaaaa! ni stąd ni zowąd rusza, strachu nie znając. i co lepsze, nawet jej nieźle idzie, ale czekam tylko jak w końcu przydzwoni w coś tą blond łepetyną...
Gratulacje dla samodzielnie chodzących!
Ja natomiast dołączam z Manią do niechodzących po roczku ;-). Mania ani widzi sama na dwóch kończynach się poruszać. Raczki i mebelki królują. Od dwóch dni rączka, ale jeszcze bardzo chwiejnie. Teściów to frustruje, mnie wcale, jakoś nie mam ciśnienia dziwnie i wcale mnie to nie martwi. Jest tak sprawna generalnie, zwinna, że z bieganiem może poczekać myślę.
Ja natomiast dołączam z Manią do niechodzących po roczku ;-). Mania ani widzi sama na dwóch kończynach się poruszać. Raczki i mebelki królują. Od dwóch dni rączka, ale jeszcze bardzo chwiejnie. Teściów to frustruje, mnie wcale, jakoś nie mam ciśnienia dziwnie i wcale mnie to nie martwi. Jest tak sprawna generalnie, zwinna, że z bieganiem może poczekać myślę.
weronkazzz
tulęTolę
Aia bo nie ma co się spieszyć naprawdę. lepiej małymi kroczkami
ostatnio nasza niania spotkała na spacerze z tolką dziewczynkę która zaczęła chodzić w wieku 9 miesięcy! nie dość że rodzicom się dostało od ortopedy za to, to jeszcze mała jest poobijana i podrapana z każdej strony, bo chodzenie ma względnie opanowane ale upadki zupełnie nie.
ostatnio nasza niania spotkała na spacerze z tolką dziewczynkę która zaczęła chodzić w wieku 9 miesięcy! nie dość że rodzicom się dostało od ortopedy za to, to jeszcze mała jest poobijana i podrapana z każdej strony, bo chodzenie ma względnie opanowane ale upadki zupełnie nie.
kakakarolina
Fanka BB :)
Skąd ta presja otoczenia na chodzenie. przecież statystycznie 60% dzieci chodzi po 13 miesiącu to chyba babcie powinny przywyknąć. Z wczesnego chodzenia jest dużo problemów weronkazz ma rację. Jeszcze jak dzieć swoje waży to już w ogóle.
Zresztą na dniach ruszą wszystkie bąble,
U nas po czasie ekscytacji chodzeniem przyszedł czas na mowę. Mamy mama i tata jakoś tak razem więc nikt nie był zazdrosny. Oczywiście jak słyszę jeszcze jedno mama to jakoś nie robi mi się ciepło pod sercem bo kolejny bąbel czegos ode mnie chce
i pa mówimy i ka (czyt lalka) no i ga (czyt pies) mamy też niania znaczy smok :-) i układamy biedronkowe puzzle ze skutecznością ok 25%
Zresztą na dniach ruszą wszystkie bąble,
U nas po czasie ekscytacji chodzeniem przyszedł czas na mowę. Mamy mama i tata jakoś tak razem więc nikt nie był zazdrosny. Oczywiście jak słyszę jeszcze jedno mama to jakoś nie robi mi się ciepło pod sercem bo kolejny bąbel czegos ode mnie chce
i pa mówimy i ka (czyt lalka) no i ga (czyt pies) mamy też niania znaczy smok :-) i układamy biedronkowe puzzle ze skutecznością ok 25%
u mnie świadomie mama jest, jak chce spać, albo jeść, albo upadnie jakoś głupio, że ją zaboli, to leci z rękami w górze i mamamamamamamamamamama, jest tata, baba, lala i potem coś po meksykańsku, aa no i daj jest
kilka poleceń rozumie, jak idź spać, to się kłądzie na każdej poduszce i hichra, idź się kąpać, to leci do wanny, daj buzi, to otwiera paszczę i język wyciąga umie lali pokazać oko, Laura więcej kumała w jej wieku, ale też z nią się ćwiczyło to wszystko, a Ninie wystarczy siostra
kilka poleceń rozumie, jak idź spać, to się kłądzie na każdej poduszce i hichra, idź się kąpać, to leci do wanny, daj buzi, to otwiera paszczę i język wyciąga umie lali pokazać oko, Laura więcej kumała w jej wieku, ale też z nią się ćwiczyło to wszystko, a Ninie wystarczy siostra
Aia, domi, ja to coś czuję, że mojego Tymka i tak nikt nie pobije 13 i pół miesiąca . I też mnie to nie ruszało. Jasne, czekało się niecierpliwie, ale nie żebym miała ciśnienie. Moja teściowa tylko peplała, że jej dzieci to w 10 miesiącu już biegały. I TO mnie wkurzało, a nie sam fakt niechodzenia Tymka. Po co mi to gadała? Że lepsze dziecko jak szybciej chodzi? Weronka, ja od pani doktor w poradni rehabilitacyjnej usłyszałam, że dzieci mogą zacząć chodzić między 9 a 24 miesiące życia. I jeśli tylko robią to SAME, a nie ponaglane przez dorosłych, to wszystko jest ok. Więc ta 9-miesięczna dziewczynka to widać nie wyjątek. No chyba, że właśnie rodzice ją "uczyli". No i rozgadały się Wasze Bąble . Ale to baby. Wiadomo, gaduły z natury . Daję mojemu Tymkowi jeszcze trochę czasu. Na tą chwilę czasem go coś napadnie i gada w sobie tylko znanym języku, dołącza do tego pisk i śmieje się z tego . Na topie nadal jest tata (a może to po prostu najłatwiejsza dla niego sylaba i tak ją powtarza?), a mama tylko w chwilach strasznego lamentu. Coś na zasadzie "raaatuj!".
Aia, domi, ja to coś czuję, że mojego Tymka i tak nikt nie pobije 13 i pół miesiąca . I też mnie to nie ruszało. Jasne, czekało się niecierpliwie, ale nie żebym miała ciśnienie. Moja teściowa tylko peplała, że jej dzieci to w 10 miesiącu już biegały. I TO mnie wkurzało, a nie sam fakt niechodzenia Tymka. Po co mi to gadała? Że lepsze dziecko jak szybciej chodzi?
Oto, oto, u nas to samo...Przy każdej rozmowie słyszę "chodzi już?". Co to ma za znaczenie?! Nosz...
kakakarolina
Fanka BB :)
nie wkurzajcie się.o czymś muszą gadać przez pierwsze pół roku pytają jak karmisz przez drugie czy już chodzi. Ot takie rozmowy jak o pogodzie ;-)
reklama
oj jak dawno mnie tu nie było:-)
gratulacje dla wszystkich chodzących roczniaków:-)
Brunon dopiero co tydzien temu zaczął wstawać.. nogi mu się na początku trzęsły ale juz powoli staje bez stękania hihih raczkuje jak perszing:-) ma 7zębów - ostatni wyszedł po 3dniach temperatury 39!! nie spałam nic a nic... jak tak dalej mu będą wychodzic to chyba się wykoncze
waży ok 9.300 więc raczej drobniutki będzie jak jego siostra Ala..
gratulacje dla wszystkich chodzących roczniaków:-)
Brunon dopiero co tydzien temu zaczął wstawać.. nogi mu się na początku trzęsły ale juz powoli staje bez stękania hihih raczkuje jak perszing:-) ma 7zębów - ostatni wyszedł po 3dniach temperatury 39!! nie spałam nic a nic... jak tak dalej mu będą wychodzic to chyba się wykoncze
waży ok 9.300 więc raczej drobniutki będzie jak jego siostra Ala..