Emka, marcia, i co? Ruszyły już Wasze chłopaki? Marcia, paluszek i tak lepszy niż dwie ręce . U nas palec się dopiero rozkręca. Idąc tak Tymek wygląda jak łamaga, chwieje się, nogę od strony ręki która się nie trzymastrasznie drętwo przesuwa do przodu, a w międzyczasie szuka w powietrzu drugiej pomocnej dłoni . Dlatego też z takim niedowierzaniem czytam osiągnięć Oli kakakaroliny . U nas narazie największą radość sprawia spacerowanie przy wózku: Tymek jedną ręką trzyma się ramy wózka, a drugą podaję mu ja, jednocześnie drugą prowadząc wózek . Taka radocha . Pół parku w Chorzowie tak przedreptalśmy główną alejką .Weronka, gratulacje dla Toli )).
No to u nas podobnie. Z tą różnicą, że potrafi ładnie chwicić dwoma paluszkami i wsadzić do buzi każdy najmniejszy paproch z podłogi. Z "normalnym" jedzeniem nie ma szans . Mart., szacun za ten nocnik.Irisson, przesłodko wygląda Nina dreptająca przy wózku .Agnes, malinka78, możemy sobie pogratulować zdolnych synów . Moja mama prawie zawału dostała, jak jej się Tymek wygramolił najpierw na fotel a z fotela na stolik i sięgnął do półeczki zawieszonej nad stolikiem. Nie spodziewała się, bo pierwszy raz z nim została na cały dzień. Jak się wdrapywał na stolik z tv to już później tylko śmiechy były . A zaczęło się właśnie od wdrapywania się i stawania w spacerówce. Na 3 piętro bloku u moich rodziców wchodzi na własnych nogach.A my jesteśmy do przodu o dwa zęby, dwie dolne dwójki. Przy tym jakoś nagle się nauczył sporo rzeczy. Albo ja bardziej wszystko zauważałam, bo przez ostatni tydzień spędziłam z nim więcej czasu niż zwykle. Pięknie ćwiczy powtarzanie niektórych wyrazów, z "laaaaaa-mpa" na czele. Oczywiście wychodzi jakieś "baaaaa-pa" , ale intonacja idealna . Od dłuższego czasu pięknie się komunikuje. Pokazuje rączką wszystko wokół, jak ktoś odgadnie o co mu chodzi to się uśmiecha. Poproszony o pokazanie przedmiotu też pokazuje. Dzisiaj u lekarza pokazywałam mu tablicę do badania wzroku dzieci. Pytam "gdzie ptaszek" a on pokazał . Taką czarną plamę udającą kaczkę . Lekarka padła . Z zegarkiem też sobe poradził. Jak chce mu się pić a nie ma w pobliżu jego kubeczka, to czasem przytarga butelkę wody mineralnej i mi da (stoi zawsze koło mojego łóżka). Kilka dni temu mnie zaskoczył i zaczął po swojemu naśladować kotka i psa. Jak gdzieś usłyszy psa to sobie szczeka po Tymkowmu i oczywiście trzeba radośnie to zauważyć i powiedzieć "taaaaak, piesek szczeka ". No i z kilometra kwiaty widzi. I też trzeba zauważyć, że on zauważył kwiatki. A wygląda to mniej więcej tak, że robi trąbę z buzi i wciąga powietrze nosem. To są dla niego kwiatki .Mart81 pisze:Nie je sam, łyżeczką wali o fotelik albo wyrzuca ją na ziemię. Rękami też nie je, raczej zgniata. No chyba że coś na sucho poza fotelikiem to tak.