A w którym tygodniu ciąży byłaś? Bo u mnie ani mierzenia ciśnienia ani karty ciąży na pierwszej wizycie nie byloMi zakładała kartę odrazu i kazała zmierzyć, ale ja usłyszałam zła informacje na usg wtedy to mi tak wywaliło ciśnienie że musiałam mierzyć, miałam 150/100 a ja standardowo to 90/60
reklama
Żołna
Fanka BB :)
Uuu... To uważaj z tym ciśnieniem (mam takie samo normalnie) w każdej ciąży musiałam z zalecenia lekarza 2-3 kawy pić bo mi spadało nawet do 60/45Mi zakładała kartę odrazu i kazała zmierzyć, ale ja usłyszałam zła informacje na usg wtedy to mi tak wywaliło ciśnienie że musiałam mierzyć, miałam 150/100 a ja standardowo to 90/60
Żołna
Kartę ciąży przeważnie (ale nie zawsze) zakładają dopiero przy akcji sercaA w którym tygodniu ciąży byłaś? Bo u mnie ani mierzenia ciśnienia ani karty ciąży na pierwszej wizycie nie bylo
Piq
Nadrobiłam was więc odpowiem zbiorczo
Trzymam mocno kciuki za dzisiejsze wizyty, dawajcie znać, stresuję się chyba bardziej niż przed swoją wizytą haha .
Mi kartę ciąży założy na kolejnej wizycie, jak będzie serce ale też dlatego, że będę wtedy miała wyniki badań więc będzie miała co tam wpisywać, narazie by była w sumie pusta. Ciśnienie mierzyła mi gdzieś od połowy ciąży, ale u mnie wszystko było perfekcyjnie więc może dlatego. Raz na jakiś czas mierzyłam sobie sama w domu, bo to jednak bardzo ważne.
Jeśli chodzi o likwidację stanowiska pracy to to nie jest takie proste, jak masz umowę na czas nieokreślony to całkiem nieźle jesteś chroniona, ale jak masz pracodawcę, który z dupy zwalnia ludzi dyscyplinarnie to ja bym się nie cackala, tylko powiedziała lekarzowi że chcę L4 i jest duża szansa, że już dzisiaj dostaniesz. Tylko wiesz, jak cokolwiek pójdzie nie tak (czego ci absolutnie nie życzę) to będą wiedzieć i być może się mścić, bo będą wiedzieć po kodzie, że to ciążowe.
Trzymam mocno kciuki za dzisiejsze wizyty, dawajcie znać, stresuję się chyba bardziej niż przed swoją wizytą haha .
Mi kartę ciąży założy na kolejnej wizycie, jak będzie serce ale też dlatego, że będę wtedy miała wyniki badań więc będzie miała co tam wpisywać, narazie by była w sumie pusta. Ciśnienie mierzyła mi gdzieś od połowy ciąży, ale u mnie wszystko było perfekcyjnie więc może dlatego. Raz na jakiś czas mierzyłam sobie sama w domu, bo to jednak bardzo ważne.
Jeśli chodzi o likwidację stanowiska pracy to to nie jest takie proste, jak masz umowę na czas nieokreślony to całkiem nieźle jesteś chroniona, ale jak masz pracodawcę, który z dupy zwalnia ludzi dyscyplinarnie to ja bym się nie cackala, tylko powiedziała lekarzowi że chcę L4 i jest duża szansa, że już dzisiaj dostaniesz. Tylko wiesz, jak cokolwiek pójdzie nie tak (czego ci absolutnie nie życzę) to będą wiedzieć i być może się mścić, bo będą wiedzieć po kodzie, że to ciążowe.
Izz96
Ja tez bym normalnie powiedziała i się nie czaiłaJa to się dalej stresuje jak ja mam jej powiedzieć o tym acardzie i zastanawiałam się czy nie powiedzieć dopiero tej na NFZ i zgonic że tamta mi zleciła tak w razie wu głupio myślę ?
morticia_adams
Rezerwuję zatem ten tekst na naszym wątku do październikaTen Twój tekst tylko spokój może nas uratować pasuje idealnie do miniaturki przy loginie. Kiedy Ty idziesz na usg? Matko ja jeszcze tydzień czekania...
olka11135
Teoretycznie chyba mogą jeśli ciąża jest krótsza niż 12 tygodni
Nie. W Polsce ciąża jest chroniona od poczęcia i nie można ciężarnej na umowie o pracę zwolnić (w teorii na zleceniu też nie ale trzeba wykazać że to ciąża jest powodem zwolnienia a to dość trudne). Można jeżeli ciąża jest młodsza nie przedłużyć umowy, która kończy się przed 12tc. Ale to nie jest zwolnienie. Umowa po prostu kończy się wtedy kiedy miała.
reklama
olka11135
mogą dać likwidację stanowiska co wsumie jest możliwe patrząc na to że są pogłoski że chcą zamknąć oddział . Ale ogólnie jest tam napisane że jest możliwe zwolnienie z winy pracownicy czyli to co napisałam , zawsze mogą sobie coś znaleźć (tak zrobili z kolegą , nawiasem mówiąc się z nimi sądzi ) ogólnie to tak jak napisałam wyczytalam że aby należało mi się chorobowe z ZUS do końca ciąży muszę przebywać na L4 jeszcze przed likwidacją . No ale nie będę jeszcze teraz planować zobaczymy co powie lekarz wgl
To musi być upadłość bądź likwidacja całej firmy, nie jednego oddziału. To jest bardzo ciężkie do zrobienia i wykazania, że zachodzą przesłanki do zwolnienia Cię w ciąży.