reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2025 ♥️

Ja badałam insulinę w dniu pierwszego pozytywnego testu (czysty przypadek) i mam wartość: 14,56 przy braniu metforminy. Zrobiłam też glukozę na czczo i po 2 godzinach i wychodzi, że mam cukrzycę ciążową. Dzisiaj dostałam skierowanie do diabetologa.
Byłam u diabetologa dzisiaj bo się zwolnił termin u fajnej babki i ogólnie mnie uspokoiła, metforminy nie brałam więc nie włącza bo w ciąży i tak się powoli odstawia metformine i ogólnie dieta i aktywność fizyczna, niby takie proste 😅

reklama
Byłam u diabetologa dzisiaj bo się zwolnił termin u fajnej babki i ogólnie mnie uspokoiła, metforminy nie brałam więc nie włącza bo w ciąży i tak się powoli odstawia metformine i ogólnie dieta i aktywność fizyczna, niby takie proste 😅
Ja ogarnę dopiero skierowanie w poniedziałek od mojej rodzinnej i wtedy zapisze się do poradni diabetologicznej. Dieta i ruch… łatwo się mówi, ja musiałabym mieć bata nad soba, żeby nie grzeszyć 🤣

Trochę mam dylemat bo ta lekarka jest naprawdę cudowna, ale z drugiej str te ciągłe dojazdy i to że przyjmuje tylko i wyłącznie prywatnie mnie trochę zniechęca. Myślałam, żeby ewentualnie prywatnie tam jeździć co jakiś czas, a tutaj iść gdzieś na NFZ. Tylko, że ja tu nie znam kompletnie lekarzy i gabinetów bo mieszkam dopiero od niecałych 3 lat i nigdy u żadnego ginekologa tu nie byłam bo przez ten czas jeździłam do mojego lekarza w poprzednim mieście zamieszkania, a potem już do kliniki.
Znalazłam tu jakiegoś lekarza z super opiniami, ale na NFZ nie ma do niego miejsc do końca czerwca, a na drugą połowę roku jeszcze nie ma zapisów. Nie wiem czy jak powiem, że ciąża to mnie będą musieli gdzieś wcisnąć czy jak. Narazie zapisałam się do niego na pakiet na 19 lutego, ale 20 lutego mam drugą wizytę u tej mojej lekarki i nie wiem czy nie odwołać narazie tego tutaj bo wizyty dzień po dniu nie są chyba zbyt dobre 🤔
wydaje mi się że lepiej zadzwonić i zapytać . U mnie w klinice przez znanego lekarza znajdziesz termin na koniec lutego jak nie początek marca do mojej babeczki a jak zadzwonisz to zawsze cos znajdą . Z tego co wiem to jak powiesz że chcesz potwierdzić ciąże to szybciej powinny ci znaleźć termin i ogólnie w ciąży ☺️ ja do swoje jeżdżę 20 km także nie jest źle ale zamierzam chodzić też na NFZ bo i tak już sporo kasy do tej pory wydałam , a po co place te wszystkie składki żeby później robić wszystkie badania prywatnie i płacić

wydaje mi się że lepiej zadzwonić i zapytać . U mnie w klinice przez znanego lekarza znajdziesz termin na koniec lutego jak nie początek marca do mojej babeczki a jak zadzwonisz to zawsze cos znajdą . Z tego co wiem to jak powiesz że chcesz potwierdzić ciąże to szybciej powinny ci znaleźć termin i ogólnie w ciąży ☺️ ja do swoje jeżdżę 20 km także nie jest źle ale zamierzam chodzić też na NFZ bo i tak już sporo kasy do tej pory wydałam , a po co place te wszystkie składki żeby później robić wszystkie badania prywatnie i płacić

Dzwoniłam dzwoniłam właśnie i prywatnie na środę już było, na pakiet na 19 się udało a NFZ właśnie nic nie było. W sumie nic nie powiedziałam o ciąży, zapisałam się narazie na pakiet z myślą, że zobaczę co to za lekarz i czy jest ok i wtedy będę się próbowała wciskać na NFZ 😁
Ogólnie to trochę mam obawy jakieś, że mogę trafić na NFZ na jakiegoś z "klauzulą sumienia" co może mieć krzywe podejście, że ciąża z in vitro 🙈

Dzwoniłam dzwoniłam właśnie i prywatnie na środę już było, na pakiet na 19 się udało a NFZ właśnie nic nie było. W sumie nic nie powiedziałam o ciąży, zapisałam się narazie na pakiet z myślą, że zobaczę co to za lekarz i czy jest ok i wtedy będę się próbowała wciskać na NFZ 😁
Ogólnie to trochę mam obawy jakieś, że mogę trafić na NFZ na jakiegoś z "klauzulą sumienia" co może mieć krzywe podejście, że ciąża z in vitro 🙈
A zdarzają się tacy? 😮

Mnie już wykańczają też koszty leków, 2 tyg temu ponad 800zl, tydzień temu 600zl i dzisiaj ponad 700 zł zostawione w aptece. Wcześniejszych kosztów już nawet nie liczę 🙈
Ale dziś na szczęście powiedziała, że będziemy powoli schodzić z leków. Dlatego też wolałabym chodzić na NFZ żeby już nie płacić za te wszystkie badania itp 😁

Nie wiem, ale obawiam się, że mogą być jacyś zagorzali katolicy np dla których taka ciąża to grzech. Dużo się słyszało, że np nie wystawiają tabletek dzień po czy coś. Może jakieś jednostkowe przypadki są, ale jakoś się boję, że mogę takiego trafić 🙈
Kurcze logika nakazuje, żeby się tacy trzymali z dala od ginekologii, są inne specjalizacje. Przecież taki lekarz jak pracuje w szpitalu to musi czasami i aborcję zrobić, zgodnie z prawem jeszcze są przypadki kiedy można.

Z drugiej strony też słyszałam o lekarzach, którzy antykoncepcyjnych nie przepisywali, ale nie wiem czy ze względów religijnych czy bardziej dlatego, że po nich jest mnóstwo powikłań.

Może jak będziesz dzwonić umawiać wizytę to zapytaj rejestratorki, może się zdziwić ale pewnie wtedy cię zapisze do takiego, który nie będzie kaprysił 😃

reklama
Kurcze logika nakazuje, żeby się tacy trzymali z dala od ginekologii, są inne specjalizacje. Przecież taki lekarz jak pracuje w szpitalu to musi czasami i aborcję zrobić, zgodnie z prawem jeszcze są przypadki kiedy można.

Z drugiej strony też słyszałam o lekarzach, którzy antykoncepcyjnych nie przepisywali, ale nie wiem czy ze względów religijnych czy bardziej dlatego, że po nich jest mnóstwo powikłań.

Może jak będziesz dzwonić umawiać wizytę to zapytaj rejestratorki, może się zdziwić ale pewnie wtedy cię zapisze do takiego, który nie będzie kaprysił 😃

Tak mi się teraz przypomniało jak kiedyś ginekolog mojej przyjaciółce zaczął komentować przy badaniu, że jest tam wygolona na 0, był tak oburzony, że to pedofilia i że chyba jest coś nie tak z jej mężem skoro tak lubi 🤦🤦

Do góry