reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październik 2012

reklama
My planujemy góry ale dużo będzie zależało od tego jak wyglądać będzie mój czas w pracy. Obawiam się, że po powrocie czeka mnie wypowiedzenie. :crazy:
Powiedzcie mi, czy na wychowawczym mogą mnie zwolnić? A po macierzyńskim jest jakiś czas ochronny?
Mały też nie lubi smoka, doi go tylko na spacerze i tylko przez chwilkę. Zazwyczaj trzymam mu go przy buzi żeby nie wypluwał i troszkę podoi.

pesca z tego co się orientuję to nie mogą cię zwolnić na wychowawczym-tyle że jest on bezpłatny(chyba ubezpieczenie tylko w tym jest). Co do okresu ochronnego po macierzyńskim to nic nie słyszałam.
Szkoda, że te nasze szkraby nie chcą smokusia - byłoby to ułatwienie w niektórych sytuacjach.

Po macierzyńskim jak się wraca do pracy na mniej niż cały etat to pracodawca nie może zwolnić takiej osoby przez rok... inaczej może zwolnić... taki bezsens... bo wiadomo że przeważnie ktoś kto wraca na cały etat, jest zmuszony finansowo...

Moja też bezmokowa.

Pesca- niestety wracasz po macierzyńskim i już mozesz dostać wypowiedzenie pierwszego dnia. Na wychowawczym nie mogą cię zwolnic bo jesteś na wychowawczym. Plus taki że liczy się do emerytury. Minus jak masz wyższe dochody to niestety bezpłtny.

a moja ostatnio sie wscieka bo koniecznie chce wszystko do buzi wziaść i nie umie jeszcze dobrze trzymać i jej wypada. A potem jest krzyk i nejlepiej mamo potrzymaj.

co do zwolnień z pracy:
- jeżeli po macierzyńskim wracasz na niepełen etat, to pracodawca przez rok nie może Cie zwolnic (chyba ze wskutek likwidacji zakładu lub zwolnień grupowych).
- co do wychowawczego, to oprócz kodeksu pracy, który mówi, że kobieta jest chroniona, to jest jeszcze jakieś rozporządzenie o wypowiedzeniach indywidualnych (bodajże), które mówi, że nie można wypowiedzieć umowy o pracę kobiecie na wychowawczym jeśli ten urlop trwa krócej niż 3 miesiące (czyli na dłuższym niż 3 m-ce mogą Cię zwolnić). W mojej firmie na tej podstawie zwalniają dziewczyny, także też boję się o pracę. Na jakiej podstawie zwolnią to wszytsko zależy od polityki firmy, widocznie w mojej lubią się babeczek na dłuższym wychowawczym pozbywać :) Oczywiście jeśli zwalniają to powinni dać odprawę (chyba w firmie zatrudniającej ponad 20 osób - to info do sprawdzenia :) )

Ale jeżeli ktoś napisze wniosek na wychowawczy np na 3 lata to nawet jak go zwolnią to właściwie ze skutkiem za 3 lata. A wychowawczy można przerwać jeśli inną pracę się znajdzie.

LiZ_84, co to za beznadziejna firma, skoro ma takie podejście do mam!:szok:

odnośnie kodeksu pracy i praw mam, polecam udawać się z każdym nawet najbanalniejszym zapytaniem do Inspekcji Pracy - odpowiadają na każdy e-mail oraz na pytania zadawane telefonicznie. sama miałam zagwostkę odnośnie zmniejszenia etatu i należących mi się przy tym przerw na karmienie - na telefon rozwiali moje wątpliwości i teraz np. wiem, że aby zachować 1h na karmienie mogę zmniejszyć etat do 7/8, no i otrzymuję 1 rok ochrony, bo wykorzystuję zmniejszenie etatu zamiast iść na wychowawczy. i tak w pracy będę 6h, a tym samym będę miała więcej czasu dla swojego dzieciaczka:-)

reklama
LiZ_84, co to za beznadziejna firma, skoro ma takie podejście do mam!:szok:

odnośnie kodeksu pracy i praw mam, polecam udawać się z każdym nawet najbanalniejszym zapytaniem do Inspekcji Pracy - odpowiadają na każdy e-mail oraz na pytania zadawane telefonicznie. sama miałam zagwostkę odnośnie zmniejszenia etatu i należących mi się przy tym przerw na karmienie - na telefon rozwiali moje wątpliwości i teraz np. wiem, że aby zachować 1h na karmienie mogę zmniejszyć etat do 7/8, no i otrzymuję 1 rok ochrony, bo wykorzystuję zmniejszenie etatu zamiast iść na wychowawczy. i tak w pracy będę 6h, a tym samym będę miała więcej czasu dla swojego dzieciaczka:-)
Ale na zmniejszenie etatu pracodawca może się nie zgodzić, prawda? Świetny pomysł z tym zmniejszeniem etatu, powiem więcej mi pasowało by to idealnie ale obawiam się, że mogą się na to nie zgodzić. :-(

Do góry