reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze sprawy...

reklama
My wlasnie siedzimy w osrodku. Martwie sie ze kuba jest coraz bardziej zachrypniety.
Bietka przy zabkowaniu dobry bedzie ibuprom. Tak nam zawsze pediatrzy mowili. Bo dziala przeciwzapalnie.
Anisiaj zdrowka dla Zosi!
 
Smerfetko tak w skrócie to piekę biszkotp z 5 jaj na blaszce takiej dużej z piekarnika, zawijam później gdzieś na godzinke w ścierkę, a potem tylko smaruję masą i zwijam.
Jak chcesz to mogę dokładny przepis napisać, ze składnikami i krok po kroku.

Zdrówka dla wszystkich dzieciaczków.
 
jestem:)

pies obcięty:)

przedłużyłam umowę i dostałam telefon:)

Aniś zdrówka dla Zosieńki i daj znać co tam u was

Bietka pewnie ząbki

Edyta jakie pyszności zjadłabym takiej rolady:)

Smerfuś jak się masz???:))))

Justi zdrówka dla Kubunia
 
Rolada biszkoptowa

Składniki :
5 jajek
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Oddzielić białka od żółtek. Ubić pianę z białek, dodać cukier i ubijać na sztywno aż masa będzie gładka i lśniąca. Dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać.
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypać mąkę na masę i lekko wymieszać.

Ja używam do rolady takiej dużej, płaskiej blaszki z piekarnika.
Na wysmarowaną masłem i posypaną mąką blaszkę wylać ciasto.
Piec 15-20 minut w temperaturze 170 stopni.

Jeszcze ciepłe ciasto zwinąć w ściereczkę i zostawić na około godzinę.

Krem:
Pół litra śmietany kremówki
Galaretka truskawkowa

Galaretkę rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody,zostawiamy do przestygnięcia.
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno.
Pod koniec ubijania dodać dobrze wystudzona galaretkę i ubijać jeszcze około minuty.


Po wystygnięciu rozwinąć ciasto, zwilżyć je lekko ponczem (ja używam herbaty owocowej).
Posmarować kremem i dość ciasno zwinąć.
Część masy można zostawić do przybrania, można też posypać roladę cukrem pudrem.
Wstawić do lodówki.
Smacznego :)
 
Aga ja myslalam ze to Ty idziesz sie robic na bostwo hehe.ja dobrze dzwonilam do gina wizyta 17 za 13 dluuugich dni ;)

Edyta dziekuje za przepis chyba w nastepny weekend upieke :)
 
13 smerfnych dni z nami :)

justi zdrówka dla Kubcia :*

aga jaki telefon pochwal się

edysiek ja się wpraszam na roladę, sama chyba nie upiekę :)

bobo gdzie jesteś ???
 
reklama
Do góry