angeliskax
Moderator
O super, dzięki!Artykuł 11 punkt 4 - aktywnie w pracy przysługiwałoby jeszcze na wychowawczym przez miesiąc (z hakiem).
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
O super, dzięki!Artykuł 11 punkt 4 - aktywnie w pracy przysługiwałoby jeszcze na wychowawczym przez miesiąc (z hakiem).
Czytałam,że rko tylko na drugie i kolejne dzieci przysługuje? Ale gdzieś mi mignęło,że na pierwsze również? W internecie są sprzeczne informacje.Nie będę cytować nikogo bo kursując między domem a szpitalem nie mam na to kompletnie czasu.
Pamiętajcie tylko, że dziś jest ostatni moment na złożenie RKO.
Jutro już nie będzie takiej możliwości.
RKO na drugie i kolejne.Czytałam,że rko tylko na drugie i kolejne dzieci przysługuje? Ale gdzieś mi mignęło,że na pierwsze również? W internecie są sprzeczne informacje.
czy jeśli od 3 września jestem na wychowawczym to również za październik mogę złożyć aktywnie w pracy ? A od listopada aktywnie w domu ?Artykuł 11 punkt 4 - aktywnie w pracy przysługiwałoby jeszcze na wychowawczym przez miesiąc (z hakiem).
Trochę to jest inny przypadek niż opisała angelika, bo przeszlas na wychowawczy przed wejściem programu. A przytoczony przeze mnie artykuł mówi, że jeśli masz przyznane 1500, to możesz je pobierać jeszcze w miesiącu następnym po utracie pracy. Ty przyznanego 1500 nie masz i nie wiem, czy Ci przyznają... Spytaj w ZUSie, najlepiej i stacjonarnie, i zdalnie. Ale możesz dostać różne odpowiedzi... Dla mnie nie do końca jasne jest, co się dzieje, gdy jest decyzja odmowna. Niby mogą się zastanawiać 2 miesiące, czy Ci przyznają świadczenie a nie można wstecz złożyć o aktywnego w domu. Jakbyś dowiedziała się czegoś ciekawego, to napisz. Ja też jestem tylko mamą, która czyta te przepisy a sama będę korzystać ze żłobkowego, które jest w miarę proste.czy jeśli od 3 września jestem na wychowawczym to również za październik mogę złożyć aktywnie w pracy ? A od listopada aktywnie w domu ?
nie chce mi się kombinować, wyślę wniosek o aktywnie w domuTrochę to jest inny przypadek niż opisała angelika, bo przeszlas na wychowawczy przed wejściem programu. A przytoczony przeze mnie artykuł mówi, że jeśli masz przyznane 1500, to możesz je pobierać jeszcze w miesiącu następnym po utracie pracy. Ty przyznanego 1500 nie masz i nie wiem, czy Ci przyznają... Spytaj w ZUSie, najlepiej i stacjonarnie, i zdalnie. Ale możesz dostać różne odpowiedzi... Dla mnie nie do końca jasne jest, co się dzieje, gdy jest decyzja odmowna. Niby mogą się zastanawiać 2 miesiące, czy Ci przyznają świadczenie a nie można wstecz złożyć o aktywnego w domu. Jakbyś dowiedziała się czegoś ciekawego, to napisz. Ja też jestem tylko mamą, która czyta te przepisy a sama będę korzystać ze żłobkowego, które jest w miarę proste.
Podepnę sie pod temat. Jak dobrze rozumiem, w styczniu moje bliźniaczki konczą rok, ja mam macierzyński do kwietnia, czyli moge złożyc o aktywnie w pracy. Potem wybieram zaległy urlop czyli to aktywnie w pracy tez mi przysługuje. Potem przechodze na wychowawczy i powinnam wtedy złożyc o aktywnie w domu? A od wrzesnia bliżniaczki ida do żłobka czyli znowu składam o aktywnie w żłobku?
1000 zł piechotą nie chodzi a wniosek możesz złożyć pod koniec października, nie musisz dzisiaj. Ustawa daje nam prawo przechodzić co miesiąc między świadczeniami, więc nie jest to kombinowanie. Ty akurat jesteś w specyficznej przejściowej sytuacji, ale może ktoś w ZUSie to ogarnie i da Ci jasne wytyczne jak masz wnioskować.nie chce mi się kombinować, wyślę wniosek o aktywnie w domu