O kurcze.... Mniammmm... Ja dziś rano upiekłam szarlotke, ale by pasowały!lody w trzech smakach - kokos, straciatella i jezynowe ale smak mozna zrobic dowolny
- Składniki
400 ml śmietany kremówki
5 białek
150 g cukru pudru
50 g mlecznej czekolady
50 g wiórek kokosowych
pół szklanki jeżyn
- Sposób przygotowania
1.
Jajka parzymy we wrzątku. Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę z 4 łyżkami cukru pudru. Odstawiamy. Ubijamy śmietanę z pozostałym cukrem. Do białek porcjami dodajemy bitą śmietanę. Delikatnie mieszamy, uważając, aby masa nie opadła.
2.
Masę dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy startą czekoladę, do drugiej wiórki kokosowe, do trzeciej przetarte jeżyny. Dokładnie mieszamy. Masy przekładamy do osobnych plastikowych pojemników i wstawiamy do zamrażarki na całą noc. Następnego dnia możemy zajadać. Smacznego