reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcóweczki 2011

ja brałam ok.2 miesiące Luteine na podtrzymanie ciąży bo miałam plamienie ( kolor sraczkowaty,jasno brązowy ). Teraz już długo nie mam plamień. Ja też dostałam plamienia po badaniu, ale myśle że jak leci krew to trzeba się zgłosić do lekarza...

reklama
Harsharani - Oli ma blond wlosy i niebieskie oczy, wiec tez trafilam z imieniem :D Otto? Hmm mi sie z Bismarckiem kojarzy :-)

Wlasnei dzwonila pielegniarka, mam na 17 isc z dzieckiem na bilans dwulatka. Szybko sie dowiedzialam, co? :D

Ola - moze zbyt inwazyjne to badanie mialas...dziwne ze tak plamisz. Pewnie dlatego tu nie badaja ginekologicznie...

Bolalo mnie wszystko jak mnie badala, ale powiedziala, ze nie mam stekac-glupia baba. Bede zla na siebie jak cos bedzie nie tak. teraz jest brunatny kolor wydzieliny. Krwi nie widze, wiec mam nadzieje ze to minie do jutra, a jak nie to jade do szpitala niech od razu zrobia mi usg bo do wtorku oszaleje.

Tu mozna wybrac opieke albo normalna w szpitalu gdzie dostaje sie gina albo opieke prowadzona przez polozne, ale tam trzeba miec syuper zdrowa ciaze. W zasadzie to tu jest system combined care czyli twoj lekarz rodzinny + szpital naprzemiennie. Jak sie jest pacjetka panstwowa, nie prywatna, to za kazdym razem jest sie badamym przez innego poloznika, a badanie polega na wywiadzie ustnym, albo sprawdzeniu serca dziecka dopplerem albo usg ale tych sa chyba 3-4 w ciazy, oraz ewentualnym pomacaniu brzucha. Od dolu nikt nie zaglada :)

No ja wlasnie mialam w liscie od gp napisane,ze chce domino care (czyli ta wersje z poloznymi,a raczej ta mieszana gp-polozne) w poprzedniej ciazy tez ja mialam, tylko nie wiem czemu przyszedl mi list,zeby sie zglosic we wrzesniu na wizyte w szpitalu..... :confused2: bede musiala tam przedzwonic.

no i fakt,ze tu gina nie widzi sie cala ciaze,ale jest teraz wielu polskich ginekologow,ktorzy maja mozliwosc prowadzenia ciazy,wiec ja tym razem skorzystalam.Tym bardziej,ze w poprzedniej ciazy mialam klopoty z szyjka...

ola badanie w ciazy przez odbyt??:eek: pierwsze slysze o czyms takim....

Ja rowniez pierwszy raz widzialam to na oczy. Skoro w ciazy to po co przez odbyt. Ona czegos tam na sile szukala. Najpierw badala normalnie dopiero pozniej zmienila rekawiczki i przez odbyt bo co jej nie pasowalo-zdolalam to wyczytac po jej mimice twarzy. Zmienie go, jak najszybciej. Pierwszy i ostatni raz.

morrigan, u nas jedno usg ;) i maja schize, ze to i tak za dużo. Badania ginekologicznego też żadnego nie miałam, sama gadka i pobranie krwi. Oni jakoś tutaj żyją chyba więc widocznie można i tak ;)

Olaf to się nie rodził tutaj więc zbieżność imienia z krajem przypadkowa;) też myślałam, że to rzadkie imię, a tu proszę :) haha no i też jest blondyn z niebieskimi oczami :) normalnie mały wiking ;)

ola, trochę masakrycznie to wszystko brzmi, może zadzwoń do szpitala się zapytać co oni myślą o tym.

Ja rowniez pierwszy raz widzialam to na oczy. Skoro w ciazy to po co przez odbyt. Ona czegos tam na sile szukala. Najpierw badala normalnie dopiero pozniej zmienila rekawiczki i przez odbyt bo co jej nie pasowalo-zdolalam to wyczytac po jej mimice twarzy. Zmienie go, jak najszybciej. Pierwszy i ostatni raz.

Może jednak powinnaś się udać do szpitala. Przez odbyt to bada się dziewice a Ty raczej się do nich nie zaliczasz????
Wyjaśniła coś przynajmniej??? Od razu zmień lekarza plamienia po badaniu mogą być pod koniec ciąży kiedy dokładnie szyjke sprawdzają a nie na początku!!!

Dziewczyny na prl to bromegron??? Ciekawe czy mój gin na to wpadnie?? Też musze go zmienić bo nieruchawy jakiś jest:/

morrigan, u nas jedno usg ;) i maja schize, ze to i tak za dużo. Badania ginekologicznego też żadnego nie miałam, sama gadka i pobranie krwi. Oni jakoś tutaj żyją chyba więc widocznie można i tak ;)

Olaf to się nie rodził tutaj więc zbieżność imienia z krajem przypadkowa;) też myślałam, że to rzadkie imię, a tu proszę :) haha no i też jest blondyn z niebieskimi oczami :) normalnie mały wiking ;)

ola, trochę masakrycznie to wszystko brzmi, może zadzwoń do szpitala się zapytać co oni myślą o tym.

Badanie ginekologiczne na każdej wizycie ma na celu sprawdzenie czy szyjka za wcześnie się nie rozwiera i nie skraca.
Co kraj to obyczaj

reklama
no co kraj to obyczaj ;)
w Belgii było usg co miesiac a potem co dwa tygodnie, w Polsce tez jak sie chodzi prywatnie, a tutaj w druga strone czyli totalny luz wiec ciezko byc mądrym ;) wszędzie inaczej więc ja tam wyluzowałam i robię jak w zwyczaju.

Do góry