reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe mamy 2024

U nas potwierdziła, że dziewczynka (Hania) tydzień 18+2, coś powoli czuje, ale to takie delikatne :)
Wizytę mamy na 5 października, teraz do zrobienia morfologia, badanie ogólne moczu i zleciła elektrolity.
Mam wyniki z HPV i wykryto HPV 42 i HPV 54, napisała mi gin, że nie zagraża to ciąży i że to infekcja wirusem HPV, tego wyniku najbardziej się bałam, ale jest dobrze.
Wczoraj zaczęłam myśleć o tym co potrzebujemy dla dzidzi, to nasze pierwsze po 2 nieudanych próbach i tak rozglądam się za jakaś listą wykrawkową ;)
A powiedźcie mi czy wiecie jak jest z tą położną środowiskową, którą trzeba mieć? Gdzie jej szuka? Przychodnia?

reklama
U nas potwierdziła, że dziewczynka (Hania) tydzień 18+2, coś powoli czuje, ale to takie delikatne :)
Wizytę mamy na 5 października, teraz do zrobienia morfologia, badanie ogólne moczu i zleciła elektrolity.
Mam wyniki z HPV i wykryto HPV 42 i HPV 54, napisała mi gin, że nie zagraża to ciąży i że to infekcja wirusem HPV, tego wyniku najbardziej się bałam, ale jest dobrze.
Wczoraj zaczęłam myśleć o tym co potrzebujemy dla dzidzi, to nasze pierwsze po 2 nieudanych próbach i tak rozglądam się za jakaś listą wykrawkową ;)
A powiedźcie mi czy wiecie jak jest z tą położną środowiskową, którą trzeba mieć? Gdzie jej szuka? Przychodnia?
chyba nie trzeba położnej, ale ja polecę. My mieliśmy położna co przychodziła do nas do domu w ramach NFZ. Po porodzie przyszła też zobaczyć Maluszka, pomoc, przypomnieć co i jak z pielęgnacją. Było swobodniej, bo ja znaliśmy. Dodatkowo za drobną opłatą zdjęła mi szwy po CC i nie musiałam nigdzie jeździć. Chyba że wolicie szkole rodzenia, to te Panie też później przychodzą chyba.
Co do list wyprawowych nie pomogę, bo dużo tego... ale takie błędy swoje i innych wskażę nie bierz body zapinanych na plecach (dziecko leży głównie na plecach i może mu być niewygodnie), nie kupuj za dużo kompletów (ile to dużo nie wiem🫣), lepiej dokupić to co się sprawdza, jak już będzie Maluch. U nas pieluch tetrowych nigdy nie było dość, syn dużo ulewał. My zaczynaliśmy od rozmiaru 56, syn 4 kg i 57 cm i na początek były ok, bo były luźne (nie miałam serca go ubierać w ciuszki na styk). Polecam dopasowanie fotelika do auta w jakimś sklepie (w dużych miastach są takie usługi nie wiem jak w małych). Super sprawdzają się foteliki obrotowe, ale do naszego auta żaden się nie nadawał. I polecam fotelik na bazę ISOFIX. A i ciuszki dla takich Maluchów praktycznie się nie niszczą, my dostaliśmy dużo używanych od rodziny, znajomych i jeśli ktoś Wam proponuje oddać to polecam. Niektóre rzeczy dziecko założy raz, więc lepiej wydać na obiad dla siebie, jak będzie ciężej po porodzie😏

Gratulacje!
A bedziesz chodzic na szkole rodzenia? Ja mialam polozna srodowiskowa wlasnie ze szkoly rodzenia. Ewentualnie wlasnie przychodnia.

Wyprawka - ja sama robilam z jakiegos zeszytu „Oh mama” ktory dostalam w prezencie,
Czy innego zeszytu zakupionego na pmiatke ciazy (zdjecia tam wklejalam i zapisywalam jak sie czuje itp i tam wlasnie byla fajna lista rzeczy do kupienia).

To ja jestem 18+3 ale to moja druga ciaza wiec juz jakis czas czuje kopniaczki.

Zdrowka!

Najpierw zorientuj się w twojej okolicy która jest miła itd bo to ważne . Przy pierwszym miałam bube:( modliłam się żeby szybko poszła przy drugim już sprawdziłam ale terminy do niej takie że musiałam już 6 tyg wybrać ją na pacjent gov . Bo masz zakładkę że możesz tam wpisać położną wtedy ona dostaje deklarację automatycznie. I wysła zbędne papiery drogą meilową.

I małego już czuję w sumie to już druga ciąża mimo że mam łożysko na przedniej ścianie. To jak rękę położę to jest bum przez skórę już czuć na dłoni:) za chwilę połowa i trzeba myśleć pozytywnie.

Najpierw zorientuj się w twojej okolicy która jest miła itd bo to ważne . Przy pierwszym miałam bube:( modliłam się żeby szybko poszła przy drugim już sprawdziłam ale terminy do niej takie że musiałam już 6 tyg wybrać ją na pacjent gov . Bo masz zakładkę że możesz tam wpisać położną wtedy ona dostaje deklarację automatycznie. I wysła zbędne papiery drogą meilową.
Hej,
Dzięki za podpowiedź, weszłam na konto pacjenta i tam mam przypisanego lekarza, pielęgniarkę i położną, ale kompletnie nie wiem kto to jest, podpytam i się dowiem może czegoś.
Chciałabym mieć dobrą, tak jak piszesz można trafić na bubę :)
Ale chcemy się jutro wybrać do Wrocława zeknąć na wózki, mówią że jeszcze czas, ale jest akurat akcja w bobowózki, mają targi. Macie jakieś opinie może w tym temacie?

Czesc dziewczyny,
u mnie termin na koniec lutego 25.02/27.02
obecnie jestem w koncowce 19 tygodnia
jestem swiezo po amnio, mialam we wtorek
dzisiaj czuje jakby klucie jajnika glownie z lewej strony
nie wiem juz czy to powiazane z amnio czy cos niezaleznego - czy ktoras miala podobnie?

Jutro mam wizyte kontrolna u gina to posprawdzamy

Czesc dziewczyny,
u mnie termin na koniec lutego 25.02/27.02
obecnie jestem w koncowce 19 tygodnia
jestem swiezo po amnio, mialam we wtorek
dzisiaj czuje jakby klucie jajnika glownie z lewej strony
nie wiem juz czy to powiazane z amnio czy cos niezaleznego - czy ktoras miala podobnie?

Jutro mam wizyte kontrolna u gina to posprawdzamy
po amniopunkcji miałam częste bóle brzucha, ale brałam nospe 3x1 i duphaston 3x1, dużo odpoczywałam i wszystko było ok, wynik również ;)

reklama
Do góry