reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lutowe mamy 2024

Kiedyś miałam kanałowe jedynki. Oczywiście ze znieczuleniem i kłuła mi 6 razy w okolicach wędzidełka górnej wargi 🫣 To było straszne, aż łzy mi popłynęły 🙈 Ale chociaż nic nie czułam później 🤣
Do kanałowego pewnie też bym wzięła 😀 ogólnie moja szwagierka jest dentystą i zawsze zanim mi da znieczulenie to mnie smaruje taką znieczulającą galaretką dla dzieci żebym mniej czuła 😂 nie to żeby ta galaretka kiedykolwiek zadziałała… ale psychicznie czuje się lepiej 😂

reklama
oj znam to doskonale, u mnie to trauma z dzieciństwa 🙈 jak przypomnę sobie te gabinety z lat 90 to brrr coś strasznego. Teraz dla mnie wizyta u dentysty to relax 😀
Ja miałam dłutowanie 8 w wieku 15 lat. (dosyć wcześnie wyszła ale niestety poziomo...) znieczulenie słabo na mnie wtedy zadziałało...

Efekt był taki ze krzyczałam z bólu 🙈
Dentystka mnie po poliku poklepała że przecież nie powinno boleć ... A jak zapytała o co chodzi z krzykiem i jej powiedziałam wtedy że czuję... to nagle dała wiecej znieczulenia...
Od tamtej pory mam mega traumę...

Ja miałam dłutowanie 8 w wieku 15 lat. (dosyć wcześnie wyszła ale niestety poziomo...) znieczulenie słabo na mnie wtedy zadziałało...

Dentystka mnie po poliku poklepała że przecież nie powinno boleć ... A jak zapytała o co chodzi z krzykiem i jej powiedziałam wtedy że czuję... to nagle dała wiecej znieczulenia...
Też miałam dłutowanie w podobnym wieku ale było ok. Gorzej było z drugą dolną 8… zaczela mnie bolec w lutym ale uznałam, że jak zwykle przejdzie po kilku dniach. Ale nie przeszło :/ ogolnie rosła mi prostopadle, wiec korzeń wrastał w kość a reszta zęba pchała się w 7. Udało mi się zapisać na zabieg dopiero na koniec kwietnia - przez prawie 3 miesiące chodziłam na tabletkach przeciwbólowych rozwalając sobie żołądek bo kombinacje były różne. Ogolnie zab wrósł tak, że dentysta nie mógł go wyrwać a jak juz się udało to jeszcze cały maj i czerwiec chodziłam z bólem. Lekarz sam nie wiedział czemu bo wszystko goiło się extra ale wspominam to najgorzej 🥲

Też miałam dłutowanie w podobnym wieku ale było ok. Gorzej było z drugą dolną 8… zaczela mnie bolec w lutym ale uznałam, że jak zwykle przejdzie po kilku dniach. Ale nie przeszło :/ ogolnie rosła mi prostopadle, wiec korzeń wrastał w kość a reszta zęba pchała się w 7. Udało mi się zapisać na zabieg dopiero na koniec kwietnia - przez prawie 3 miesiące chodziłam na tabletkach przeciwbólowych rozwalając sobie żołądek bo kombinacje były różne. Ogolnie zab wrósł tak, że dentysta nie mógł go wyrwać a jak juz się udało to jeszcze cały maj i czerwiec chodziłam z bólem. Lekarz sam nie wiedział czemu bo wszystko goiło się extra ale wspominam to najgorzej 🥲
Taaaak identyko miałam tego zęba. Korzeń w żuchwę się wrósł a przód zęba wypychał 7 i pozostałe zęby. W tym efekcie mam krzywe trochę w żuchwie zęby po lewej stronie 🤣

Ogólnie to kosztowało moja mame wtedy wiele czasu i nerwów. Udało się na cito... kiedy na rtg wyszedł ostry stan zapalny 😅 antybiotyk przed usunięciem potem po też był antybiotyk. Miesiąc chodziłam kwadratowa po usunięciu. Wtedy też pierwszy raz wypadła mi z zawiasu żuchwa 😅

Zanim skończyłam 16 lat wszystkie 4 były juz usunięte 🤣

Ogólnie dramat mam z dentysta 😂

Właśnie na 8 sierpnia się zapisałam bo dopiero wtedy mieli termin. Nawet na słowo "ciąża" powiedziała "Pani ja miejsc nie mam"

Kiedyś miałam kanałowe jedynki. Oczywiście ze znieczuleniem i kłuła mi 6 razy w okolicach wędzidełka górnej wargi 🫣 To było straszne, aż łzy mi popłynęły 🙈 Ale chociaż nic nie czułam później 🤣
Ja w młodym wieku miałam kilka zębów leczonych kanałowo niestety w tamtych czasach nikt nie dawał znieczulenia 🙈 to był KOSZMAR 😭

Dobrze rozumiem ten temat, mi za pierwszym razem nie udało się tego dłutowania zrobić, ból był tak silny że dostałam maksymalna dawkę znieczulenia a i tak czułam.
Podjęto decyzję o przełożeniu zabiegu dopiero po dwóch tygodniach udało się i ból był o wiele mniejszy.

Ja należę do tej dziwnej grupy ludzi którzy uwielbiają denstyste 🙈🙈🙈🙈

Dzień dobry, u nas dziś duchota 🫠

Pierwszy raz doznałam dziś mdłości ciążowych! Wszystko przez zmywarkę 😂

reklama
Ja należę do tej dziwnej grupy ludzi którzy uwielbiają denstyste 🙈🙈🙈🙈

Dzień dobry, u nas dziś duchota 🫠

Pierwszy raz doznałam dziś mdłości ciążowych! Wszystko przez zmywarkę 😂
Ja też lubiłam dentystę do momentu kiedy nie miałam problemów z zębami, a jedynie miałam usuwany kamień i piaskowanie. A teraz pech chciał, że w ciąży wyszła mi pierwsza w życiu 8 do wyrwania i prawdopodobnie leczenie kanałowe 7, ponieważ rosnąca 8 zrobiła dziure w 7 🤡 czekam wlansie do 2 semestru aż mi to ogarną ale mnie już przeraża samo znieczulenie w dziąsło a co dopiero wyrywanie czy leczenie kanałowe 😭

Do góry