reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lutowe kreski 💕 Niech Walentynkowa moc nam przyniesie kresek stos 🎀

A my już mamy wyniki nasienia 🙈 NIC kompletnie nie ruszyło. Wręcz jak spojrzałam na nie w pierwszej chwili to myślałam, ze wysłali nam przez pomyłkę te same co ostatnio. Masakra. W pdfie dzisiejsze, a zdjęcie starych 🤡
No to high five. U nas tak samo :) to takie słabe że u niektórych tak ciężko podnieść jakość nasienia i diety, suple, ruch nie działa…

reklama
Ja mam docelowo 500 mg 3 x dziennie do posiłku, ale zaczęłam.ja brać stopniowo, najpierw 1 tabletkę przez tydzień, by przyzwyczaić organizm, potem 2 rano i wieczorem i w sumie na tym przystanęłam, bo cukier mam w normie cały czas. Miałam chyba szczęście z tą dobrą tolerancją avaminy, naprawdę zero skutków ubocznych od pierwszej tabletki. Tyle, że to jednak są małe dawki.

Lekarze są po prostu niedokształceni w tym kierunku. Tak jakby nikt nie przewidział, że mężczyźni w wieku rozrodczym mogą mieć cukrzycę. Badań też jest mało, mój mąż ostatnio badał nasienie na uniwerystecie, który współpracuje z naszą Panią doktor. Studenci, diagności i profesorowie jak powiedzieli, będą mieli się na czym uczyć, bo takiego ciekawego przypadku jeszcze nie mieli. Fajna opcja, bo mąż podpisał zgodę na wykorzystanie wyników (oczywiście anonimowo) do badań naukowych i rozszerzone badania nasienia miał za darmo. Jedyny minus to mało komfortowe miejsce oddania, bo zwykła zamykana łazienka na piętrze, ale dał radę ;) w marcu/kwietniu wyniki będzie ponawiał.
Super, że udało Wam się trafić na taką panią doktor, a Twój mąż zgodził się być „obiektem badań” - oby m.in. dzięki niemu, w przyszłości, było łatwiej :)

My teraz będziemy podchodzić do ivf, więc pozostaje wierzyć, że embriolodzy zaproponują taką metodę preparatyki nasienia, która zminimalizuje ilość kiepskich plemników (przy założeniu, że będą jakieś sensowne komórki 😅).

A żeby to raz ;)

Jak zaczynaliśmy starania, to miał jakość nasienia słabą - zwiększona lepkość, agregacja, 0% prawidłowych (choć ilość była ok, bo 34mln/ml). Po tych wynikach wziął się trochę za siebie i udało się je nieco podnieść (bez szaleństw, ale rok później zaszłam w pierwszą ciążę). Cukrzyca została u niego zdiagnozowana krótko po tym, jak ją straciłam. Od tamtego czasu - wdrożone leczenie i dieta o niskim ig (ale to bardziej na początku niż żeby teraz się jej mocno trzymał). Jego wyniki były utrzymane na znośnym poziomie, ale poprawiły się znacznie dopiero po wdrożeniu w grudniu 22 supli (a w zasadzie po tym jak zaczął je wówczas regularnie przyjmować).

Więc odpowiadając na Twoje pytanie - tak, cukrzyca ma wpływ na jakość nasienia, dlatego ważne jest żeby ją w miarę kontrolować i odpowiednio suplementować.
Możesz napisać jakie suple bierze na popraw nasienia?

Hmm jeśli owulacja była, to pęcherzyka nie powinno już być, tylko powinna widzieć miejsce po pęknięciu.
Masz może jakis opis USG?
Nawet nie widziałam, że mi to opisała 😶wg opisu owulacja była, skoro jest ciałko żółte, choć to E=11 mnie zastanawia.

USG: macica prawidłowa. E=11mm. Jajniki obustronny nieb/z, ciałko żółte w lewym jajniku.Zat.Dougłasa wolna.

Musze zacząć korzystać z tej apki, bo mnie testy owulacyjne ciągle mylą i stresują.

Właśnie jedziemy z chłopem do miasta, on na badanie nasienia, w ja do Ikei 🙈🥰

A my już mamy wyniki nasienia 🙈 NIC kompletnie nie ruszyło. Wręcz jak spojrzałam na nie w pierwszej chwili to myślałam, ze wysłali nam przez pomyłkę te same co ostatnio. Masakra. W pdfie dzisiejsze, a zdjęcie starych 🤡
Dlaczego tam nie ma wartości ile żywych plemników?

A z zapachów moje ulubione to:
CHANEL mademoiselle
La vie este belle
Idole
Si
I mój ostatni wynalazek - perfumy z Zary -fashionably London. Są BOSKIE!
Perfumy z Zary są super ! 😁 na codzień jak żal mi używać drogich perfum to jak znalazł. Moje ulubione to wonder rose i red vanilla. Ten drugie są ponoć odpowiednikiem La vie est belle

Faktyczne, niemal identyczne. A co braliście na poprawę?
czego nie braliśmy xD - [ ] L-arginina ostrovit 2x1 (2mg)
- [ ] Ekstrakt z zielonej herbaty ostrovit (500mg)
- [ ] L-karnityna ostrovit 1tab.
- [ ] Maca ostrovit 500mg
- [ ] Wit D 2000
- [ ] Biotin plus ostrovit (ma 15mg cynku, 100ug selenu i 800ug kwasu foliowego)
- [ ] Likopen yango 15mg
- [ ] Ashwagandha 375mg
- [ ] Choline+inositol ostrovit 1 tab
- [ ] Witamina C 1000
- [ ] Testosteron prolongatum 1 ampułka co dwa tygodnie

reklama
Nawet nie widziałam, że mi to opisała 😶wg opisu owulacja była, skoro jest ciałko żółte, choć to E=11 mnie zastanawia.

USG: macica prawidłowa. E=11mm. Jajniki obustronny nieb/z, ciałko żółte w lewym jajniku.Zat.Dougłasa wolna.

Musze zacząć korzystać z tej apki, bo mnie testy owulacyjne ciągle mylą i stresują.

Właśnie jedziemy z chłopem do miasta, on na badanie nasienia, w ja do Ikei 🙈🥰
E=11 to pewnie endometrium 11mm🤔

Do góry