reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe kreski 💕 Niech Walentynkowa moc nam przyniesie kresek stos 🎀

reklama
czego nie braliśmy xD - [ ] L-arginina ostrovit 2x1 (2mg)
- [ ] Ekstrakt z zielonej herbaty ostrovit (500mg)
- [ ] L-karnityna ostrovit 1tab.
- [ ] Maca ostrovit 500mg
- [ ] Wit D 2000
- [ ] Biotin plus ostrovit (ma 15mg cynku, 100ug selenu i 800ug kwasu foliowego)
- [ ] Likopen yango 15mg
- [ ] Ashwagandha 375mg
- [ ] Choline+inositol ostrovit 1 tab
- [ ] Witamina C 1000
- [ ] Testosteron prolongatum 1 ampułka co dwa tygodnie
To u nas trochę inne, ale widzę, że niektóre się powtarzają. L-karnityna, Acetyl L-karnityny, koenzym Q10, wit. D 4000 j, magnez, wit E, cynk, wit C 1000, resweratrol (ten dopiero od stycznia br. na podniesienie HBA). Plus leki na cukrzycę i cholesterol.

Pewnie to i tak wszystko zależy od organizmu i jego stanu, każdy inaczej reaguje na leki.

A my już mamy wyniki nasienia 🙈 NIC kompletnie nie ruszyło. Wręcz jak spojrzałam na nie w pierwszej chwili to myślałam, ze wysłali nam przez pomyłkę te same co ostatnio. Masakra. W pdfie dzisiejsze, a zdjęcie starych 🤡
też tak miałam z jednymi wynikami męża, że myślałam, ze to te same, były prawie identyczne. Przykro mi, ze nic się nie poprawiło :( strasznie trudna sprawa z nasieniem jest.

A co do perfum to ja lubię kupowac, ale potem jakoś zapominam używać 😂 mam chyba ze trzy z made in lab i ja jestem zadowolona, u mnie są trwałe. Mężowi tez kupiłam to psika sie dosłownie raz i czuć go w całym domu 😅 Do tego jeszcze jakieś różne z rosska, pastelier, billie eilish. W sumie jeszcze lubie mgiełki zapachowe z VS 😅 Ale ja w sumie jak jestem w domu to nie lubię jakoś mocno pachnieć wiec zużycie wszystkich minimalne 🙈

Nawet nie widziałam, że mi to opisała 😶wg opisu owulacja była, skoro jest ciałko żółte, choć to E=11 mnie zastanawia.

USG: macica prawidłowa. E=11mm. Jajniki obustronny nieb/z, ciałko żółte w lewym jajniku.Zat.Dougłasa wolna.

Musze zacząć korzystać z tej apki, bo mnie testy owulacyjne ciągle mylą i stresują.

Właśnie jedziemy z chłopem do miasta, on na badanie nasienia, w ja do Ikei 🙈🥰
E=11 oznacza, że endometrium ma 11mm - czyli jest idealne na przyjęcie zarodka ;)

A żeby to raz ;)

Jak zaczynaliśmy starania, to miał jakość nasienia słabą - zwiększona lepkość, agregacja, 0% prawidłowych (choć ilość była ok, bo 34mln/ml). Po tych wynikach wziął się trochę za siebie i udało się je nieco podnieść (bez szaleństw, ale rok później zaszłam w pierwszą ciążę). Cukrzyca została u niego zdiagnozowana krótko po tym, jak ją straciłam. Od tamtego czasu - wdrożone leczenie i dieta o niskim ig (ale to bardziej na początku niż żeby teraz się jej mocno trzymał). Jego wyniki były utrzymane na znośnym poziomie, ale poprawiły się znacznie dopiero po wdrożeniu w grudniu 22 supli (a w zasadzie po tym jak zaczął je wówczas regularnie przyjmować).

Więc odpowiadając na Twoje pytanie - tak, cukrzyca ma wpływ na jakość nasienia, dlatego ważne jest żeby ją w miarę kontrolować i odpowiednio suplementować.
U nas od początku był mega duży problem z ruchliwością i morfologią. Ruchliwość całkowita była na poziomie 10%. Na ten moment ruchliwość, w zasadzie po roku udało się podciągnąć nieco powyżej normy, do 50%. Morfologia skoczyła do 2%, więc jeszcze niska. Z koncentracją raczej nie było problemów, szału nie ma, ale w normie się mieści na spokojnie.

Zastanawiam się, czy źle prowadzona cukrzyca uszkadza całe nasienie czy tylko konkretne parametry. Teraz wyszło bardzo słabe HBA, ale to pierwsze badanie i lekarka po konsultacji z tą uczelnią co robiła badania, powiedziała, że do powtórki. Pytanie czy HBA zawsze było obniżone czy to faktycznie błąd laboratoryjny, bo przy normie 80% tu było 5%. I znowu tysiące myśli w głowie, czy to przez cukrzycę.

Myślisz, że zmiana diety ma tu jakieś znaczenie? Jem dużo więcej warzyw, wyeliminowałam cukier no i ogólnie staram się żeby posiłki miały niski ładunek ig.
Tak tylko głośno myślę😅 może to mieć związek, ale to tylko moje zdanie, nie sugeruj się jakoś bardzo, oczywiście lepiej zapytać lekarza, może zmieni Ci dawkowanie🙂
Kiedyś jak zjadłam bardzo liche śniadanie i wzięłam glucophage to mnie mdliło delikatnie, więc może coś w tym jest.
P.s gratuluję takich ambitnych postanowień💪

Ostatnia edycja:
reklama
Ja tak samo kupowałam Staremu tyle supli, całe góry brał. A potem się przekonałam, ze u nas to nic nie daje... więc zostaliśmy przy lekach i ten fertil on. Na niczym mu nie poprawiły się wyniki jak na Tamoxifenie. No ale co z tego, ciąży jak nie było tak nie ma.

Do góry