reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe Mamy 2020r

Jakie ubranka pakowalyscie/pakujecie do torby? Wg listy szpitalnej mam wziac 3 komplety, ale co to znaczy komplet? Jeszcze biorac pod uwage temperature w lipcu to juz sama nie wiem🤷‍♀️
Dla mnie te ubranka to największa kwestia była 🙈. Mam 3 różne listy - jedną ściągnęłam ze strony szpitala (3-5 kompletów ma być), drugą dostałam od położnej i zapisałam sobie jeszcze polecenia od Joanny Mróz ze szkoły rodzenia. Znalazłam sobie co maja wspólnego i na razie mam takie „zestawy”:
- 2 body z długiem i 2 z krótkim rękawem
- 2 kaftaniki (maja wywijane rękawki, co się lepiej sprawdza niż rękawiczki, położna tak radziła)
- 3 półśpiochy
- 3 pajacyki
- 2 pary skarpetek i 1 rękawiczki (skarpetki mogą zastąpić rękawiczki i położna mówiła, że to nawet jest lepszym rozwiązaniem)
- 2 czapeczki
- kocyk
- otulacz
- ubranka na wypis.

Planuje kombinować na przykład body z długim rękawem + półśpiochy, albo body z krótkim rękawkiem + pajacyk. Kaftaniki mam jako dodatkowa warstwę.
Ale na razie jest mi trochę ciężko te różne ubranka ogarnąć, ale wiem że my wszystkie damy radę 💪💪

reklama
U mnie niby chcą tylko ubranko na wyjście ale ja przygotowałam 3 komplety właśnie, 2 z krótkim body, jeden z długim i pajace na to i dwie czapeczki 😃 każda koleżanka odradzała kaftaniki, znaczy że jak wzięła to i tak nie używała więc odrzuciłam 😀 No i kocyk plus rożek. Muszę jeszcze ten laktator dorzucić i wsio.
My z mężem odkąd skończyłam 36tc i już nie ma ryzyka przedwczesnego porodu zmiękczamy tą szyjkę 😂 następna wizyta na początku lipca, zobaczymy czy coś dają te nasze starania 😁

W moim szpitalu to w ogóle nie trzeba mieć ubranek na czas pobytu w szpitalu bo oni tam mają i dają. Tylko na wyjście, a ja i tak trochę tego nabrałam 🤦🏼‍♀️ także jeżeli będę rodziła wcześniej niż Wy to Wam potem mogę też dać znać jak mi kazali ubierać dzidziusia, bo myślę, że to położne będą instruować a nie ja sama będę im mówiła czego potrzebuję, zobaczymy.

Dziewczyny, zamontowaliśmy już łóżeczko z Ikei jako dostawkę (niby to nie są dostawki, ale można wymontować jedna ścianę i po prostu przyłożyć do łóżka to łóżeczko). No i oczywiście ja na lajcie już zadowolona ze sprawa załatwiona a mnie koleżanki uświadomiły że trzeba to łóżeczko jeszcze jakoś zablokować żebym go niechcący nie przesunęła w nocy 🤦🏼‍♀️ są specjalne zestawy takie do dostawek, takie pasy, ale w Hiszpanii to kosztuje ponad 30 euro i szkoda mi trochę na to kasy, bo wydaje mi się, że można coś prostszego i tańszego wymyślić. Tylko nie do końca wiem co 🤷 jakoś związać może te łóżeczka jakimś mocnym sznurem? Jakby ktoraś z Was miała jakiś pomysł i go podesłała to będę bardzo wdzięczna. Załączam zdjęcie jak to wygląda.
Pasami albo sznurkiem. Tutaj zobacz jak się chicco zabezpiecza. Oglądaj od 2 minuty

U mnie niby chcą tylko ubranko na wyjście ale ja przygotowałam 3 komplety właśnie, 2 z krótkim body, jeden z długim i pajace na to i dwie czapeczki 😃 każda koleżanka odradzała kaftaniki, znaczy że jak wzięła to i tak nie używała więc odrzuciłam 😀 No i kocyk plus rożek. Muszę jeszcze ten laktator dorzucić i wsio.
My z mężem odkąd skończyłam 36tc i już nie ma ryzyka przedwczesnego porodu zmiękczamy tą szyjkę 😂 następna wizyta na początku lipca, zobaczymy czy coś dają te nasze starania 😁
podobno grunt to regularność ;)

reklama
A macie ochraniacze na łóżeczko? Bo ja mam, na dwie ściany, taki cieniutki wiązany na szczebelkach. A teraz szukając filmów jak zamontować łóżeczko sznurami, wyskoczył mi taki artykuł: Link do: Naukowcy ostrzegają: ochraniacze na łóżeczko są niebezpieczne :/ zwariuje zaraz już od tego napływu często sprzecznych informacji 😔
Ja też chciałam nakupowac wszystkiego do łóżeczka ale właśnie podobno to jest niebezpieczne i najlepiej żeby w łóżeczko nic nie było tylko prześcieradło i coś do przykrycia.

Do góry