reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe Mamy 2020r

reklama
U mnie tak samo. Pytałam położnej co mam zabrać do szpitala to powiedziała że tam wszystko dają i że tylko dokumenty . Chyba trochę przesadziła :D bo np. klapki pod prysznic, kosmetyki dla mnie i ubrania właśnie na wyjście dla małego i dla mnie się przydadzą ale fajnie, że tak dużo rzeczy dają i nie trzeba się niczym martwić. Nawet koszule codziennie dają świeże, i podpaski, majtki, takie rzeczy też.
Wow to rzeczywiście spoko ...a tam gdzie ja rodzę nawet położne proszą o pieluchy tetrowe na sale porodowa które później wyrzucają. Tez jestem w szoku ale myślałam ze wszędzie teraz tak jest. Jak rodziłam 12 i 6 lat temu w innym szpitalu to nic nie musiałam mieć dla dziecka oprócz rzeczy na wyjście ...

9 lat temu rodziłam w Poznaniu i tez nic nie musiałam mieć. Tylko ubranka na wyjście. Teraz będę rodzić w Szamotułach i też nic nie chcąc.

Co do szpitali to faktycznie różne podejście mają. Większości zależy, żeby to u nich kobiety rodziły, bo wiadomo kasa, zachęcają wyprawkami szpitalnymi, różnymi dietami dostępnymi dla kobiet rodzących itp. Ale są szpitale, które i tak są mega oblegane, bo jakąś tam sobie renomę przez x lat wyrobiły i mam wrażenie, ze dochodzą do wniosku, ze i tak i tak kobiety będą chciały u nich rodzić i faktycznie nic nie dają. Co do pieluch tetrowych to u mnie w szpitalu tez tak jest, ze muszę mieć kilka zapasowych do samego porodu, które później są wyrzucane. Wszystko muszę mieć. Noo.. ewentualnie są laktatory do wypożyczenia, tylko muszę tam u nich wymienne końcówki dokupić. 🤷‍♀️

Co do szpitali to faktycznie różne podejście mają. Większości zależy, żeby to u nich kobiety rodziły, bo wiadomo kasa, zachęcają wyprawkami szpitalnymi, różnymi dietami dostępnymi dla kobiet rodzących itp. Ale są szpitale, które i tak są mega oblegane, bo jakąś tam sobie renomę przez x lat wyrobiły i mam wrażenie, ze dochodzą do wniosku, ze i tak i tak kobiety będą chciały u nich rodzić i faktycznie nic nie dają. Co do pieluch tetrowych to u mnie w szpitalu tez tak jest, ze muszę mieć kilka zapasowych do samego porodu, które później są wyrzucane. Wszystko muszę mieć. Noo.. ewentualnie są laktatory do wypożyczenia, tylko muszę tam u nich wymienne końcówki dokupić. 🤷‍♀️
Myślę że może to być kwestia zarówno organizacji danej placówki jak i (o ile nie tylko) kasy. Niestety finansowanie szpitali to w ostatnich czasach jakaś porażka, z reszta służba zdrowia zawsze miała pod górkę jeśli chodzi o fundusze. Niestety łatwiej jest wymagać od pacjentów własnej "wyprawki" niż zadbać, o adekwatny do sytuacji stan wyposażenia. Smutne to :(

Kupiliśmy dzisiaj wózek. Zdecydowalam się na cybex balios s lux. Fajny lekki latwo się składa. Fotelik wybraliśmy aton 5 i jeszcze w tym samym sklepie kupiliśmy materacyk
My tez kupiliśmy baliosa 😁zdecydowaliśmy sie głownie dlatego ze jest zgrabny i w miarę lekki . Ja mam 160 i wnoszenie na 2 piętro 🙈A fotelik avionaut pixel

To kupiłam sobie koszule do rodzenia bo nie wiem gdzie będę rodzic a jak w niektórych na tetry żałują to wolę mieć w zapasie. Najwyżej się sprzeda.
Ostatnio brałam udział w konkursie firmy Medbest na fb i wygrałam spory rabat więc zamówiłam. Jest zaprojektowana przez położne podobno więc wydała mi się godna.

reklama
Do góry