reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe Mamy 2020r

reklama
U mnie tak samo. Pytałam położnej co mam zabrać do szpitala to powiedziała że tam wszystko dają i że tylko dokumenty . Chyba trochę przesadziła :D bo np. klapki pod prysznic, kosmetyki dla mnie i ubrania właśnie na wyjście dla małego i dla mnie się przydadzą ale fajnie, że tak dużo rzeczy dają i nie trzeba się niczym martwić. Nawet koszule codziennie dają świeże, i podpaski, majtki, takie rzeczy też.
Wow to rzeczywiście spoko ...a tam gdzie ja rodzę nawet położne proszą o pieluchy tetrowe na sale porodowa które później wyrzucają. Tez jestem w szoku ale myślałam ze wszędzie teraz tak jest. Jak rodziłam 12 i 6 lat temu w innym szpitalu to nic nie musiałam mieć dla dziecka oprócz rzeczy na wyjście ...

9 lat temu rodziłam w Poznaniu i tez nic nie musiałam mieć. Tylko ubranka na wyjście. Teraz będę rodzić w Szamotułach i też nic nie chcąc.

Co do szpitali to faktycznie różne podejście mają. Większości zależy, żeby to u nich kobiety rodziły, bo wiadomo kasa, zachęcają wyprawkami szpitalnymi, różnymi dietami dostępnymi dla kobiet rodzących itp. Ale są szpitale, które i tak są mega oblegane, bo jakąś tam sobie renomę przez x lat wyrobiły i mam wrażenie, ze dochodzą do wniosku, ze i tak i tak kobiety będą chciały u nich rodzić i faktycznie nic nie dają. Co do pieluch tetrowych to u mnie w szpitalu tez tak jest, ze muszę mieć kilka zapasowych do samego porodu, które później są wyrzucane. Wszystko muszę mieć. Noo.. ewentualnie są laktatory do wypożyczenia, tylko muszę tam u nich wymienne końcówki dokupić. 🤷‍♀️

Co do szpitali to faktycznie różne podejście mają. Większości zależy, żeby to u nich kobiety rodziły, bo wiadomo kasa, zachęcają wyprawkami szpitalnymi, różnymi dietami dostępnymi dla kobiet rodzących itp. Ale są szpitale, które i tak są mega oblegane, bo jakąś tam sobie renomę przez x lat wyrobiły i mam wrażenie, ze dochodzą do wniosku, ze i tak i tak kobiety będą chciały u nich rodzić i faktycznie nic nie dają. Co do pieluch tetrowych to u mnie w szpitalu tez tak jest, ze muszę mieć kilka zapasowych do samego porodu, które później są wyrzucane. Wszystko muszę mieć. Noo.. ewentualnie są laktatory do wypożyczenia, tylko muszę tam u nich wymienne końcówki dokupić. 🤷‍♀️
Myślę że może to być kwestia zarówno organizacji danej placówki jak i (o ile nie tylko) kasy. Niestety finansowanie szpitali to w ostatnich czasach jakaś porażka, z reszta służba zdrowia zawsze miała pod górkę jeśli chodzi o fundusze. Niestety łatwiej jest wymagać od pacjentów własnej "wyprawki" niż zadbać, o adekwatny do sytuacji stan wyposażenia. Smutne to :(

Kupiliśmy dzisiaj wózek. Zdecydowalam się na cybex balios s lux. Fajny lekki latwo się składa. Fotelik wybraliśmy aton 5 i jeszcze w tym samym sklepie kupiliśmy materacyk
My tez kupiliśmy baliosa 😁zdecydowaliśmy sie głownie dlatego ze jest zgrabny i w miarę lekki . Ja mam 160 i wnoszenie na 2 piętro 🙈A fotelik avionaut pixel

To kupiłam sobie koszule do rodzenia bo nie wiem gdzie będę rodzic a jak w niektórych na tetry żałują to wolę mieć w zapasie. Najwyżej się sprzeda.
Ostatnio brałam udział w konkursie firmy Medbest na fb i wygrałam spory rabat więc zamówiłam. Jest zaprojektowana przez położne podobno więc wydała mi się godna.

reklama
Do góry