reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Lipcowe Mamy 2020r

I mam pytanie kadrowo / płacowe :)
@Kazumi, Ty jesteś obeznana :) powiedz mi proszę czy przy umowie o prace, idąc na l4 z kodem B ( wiadomo) mam braną średnią z 3 czy 12 ostatnich miesięcy? Pytam, bo ja mam jakiś tam system premiowy/nagrodę roczną i zastanawiam się kiedy wycyrklować najlepszy moment na pójście na zwolenienie.

reklama
Tez tak macie ze jak zjecie coś to czujecie to w przełyku ze 2 godziny po zjedzeniu ? No tak mnie to wkurza, mam wrażenie ze zaraz mi się cofnie i zwymiotuje.
U mnie się to zdarza, ale to zależy co zjem. Nie mam tak po każdym posiłku.

O ile czegoś nie pozmieniano w przepisach to wysokość zasiłku na L4 liczy się wg średniej z 12 miesięcy. Wlicza się w nią wszystkie premie i dodatki, które pracodawca wlicza do podstawy wymiaru składek ZUS. Czyli wszystko od czego odprowadzono składki jest brane ppd uwagę.

Dziękuje. Czyli tak mi właśnie księgowa mówiła :)
Boziu moje dziecko chyba jest znowu przeziębione. Obudziła się z zatkanym nosem. Kurczę dopiero co byłyśmy chore :/

Dzień dobry Kobitki :)

Wyszykowana do pracy już, pije kawke..
W tym tygodniu mamy audyty więc będzie latanie pewnie, będę się starać latać jak najmniej.
Humor lepszy, plamien nie ma. Dam sobie jeszcze zaraz 100mg progesteronu.
Nie licząc dziś 3 dni do wizyty.
Marysiuu rośnij ! 😍
Miłego dzionka kochane !
P.s życzę jak najmniej chorób u Waszych dzieciaczków 😍 Bardzo dużo zdrówka 😘

Hujston mamy problem 😮

Załączniki

• 15752639777501243675499.jpg
    15752639777501243675499.jpg
    415,5 KB · Wyświetleń: 90
U mnie się to zdarza, ale to zależy co zjem. Nie mam tak po każdym posiłku.

O ile czegoś nie pozmieniano w przepisach to wysokość zasiłku na L4 liczy się wg średniej z 12 miesięcy. Wlicza się w nią wszystkie premie i dodatki, które pracodawca wlicza do podstawy wymiaru składek ZUS. Czyli wszystko od czego odprowadzono składki jest brane ppd uwagę.
Tak, z ostatnich 12 miesięcy, ale uwaga uwaga - może komuś się przyda. Licznik tych 12 m-cy resetuje się po upływie 3 pełnych miesięcy kalendarzowych bez żadnego l4 (nieważne czy ciążowego czy innego). Na moim przykładzie:
Pierwszy raz na l4 byłam w maju 2019, więc średnią mi liczą z miesięcy maj 2018-kwiecień 2019. Na zwolnieniu byłam do 14.06.
Pozniej na l4 byłam 2 tyg we wrześniu. Ponieważ nie minęły 3 pełne miesiące kalendarzowe od ostatniego l4 to średnia miałam tez wypłacaną wg wcześniejszych miesięcy, czyli maj 2018-kwiecień 2019. Jakbym chciała teraz zresetować ten licznik to musiałabym nie brać ani jednego dnia l4 w październiku, listopadzie i grudniu. Dopiero jakbym poszła w styczniu to średnia byłaby liczona od stycznia 2019 do grudnia 2019. Więc szczególnie osoby, które mają pensje składające się z kilku czynników (podstawa, premie, nagrody) niech zwrócą na to uwagę.

Dzień dobry Kobitki

@Gusia 2106 no coz za energia ❤️❤️ Biorę trochę od Ciebie

Ja właśnie jadę ze starym na badania. Na bank zemdleje , na bank

Nic to jakaś masakra. Jak Wy kuufffa śpicie? Na boku plecach brzuchach???? Pomooocy ! Od 1 do 4 zero spania 🤦‍♀️
Chyba trzeba kupić rogala już niestety , polecacie coś?

Miłego dnia ❤️❤️

dzień dobry!

No to ciekawa. jestem jak mi to wylicza bo nie wiem kiedy ostatnio nie miałam zwolnienia przez aż 3 miesiące. Serio. Często chorowalam na zapalenie krtani, albo L4 na córkę 🤔 No ciekawe. ile. mi wylicza, baaaaaaardzo ciekawe.

Imiona mam dla chłopca, choc wolałbym żeby M zdecydował. Dziewczynki nie biorę pod uwagę. Typów nie zdradzę póki co, bo jeszcze za wcześnie ;)

Z głodu się już obudziłam. Muszę iść do sklepu bo ani pieczywa ani wędliny. A ja pod kołdrą. Na dworze - 1 😮😮🌬️🌬️❄️❄️

Spodnie ciążowe zamówiłam w piątek. Jeansy, na allegro, za ok 70 zł. Wcześniej wzięłam leginsy, ale. mimo że niby ocieplane to jak wyszłam na spacer to jakbym miała gole nogi. Zmarzlam jak. nie wiem co.

Paulina ja wstaje w nocy i wietrze. Nie jakoś mocno. Otworzę zanim wyjdę do łazienki. Zamykam jak wrócę. Póki co pomaga. Pod wystające brzuszki przy leczeniu na boku dobrze zrobić podkładkę z kołdry żeby brzuszek nie wisiał. Tak wygodniej. Rogal też. się napewno przyda. Ale. wstępnie można zacząć od zwijania części kołdry.

Dobrze. Ubieram się i lecę po bułki. Po tym z pysią do przedszkola.

Miłego dnia! i dużo spokoju

Hej [emoji2]
Ja też się dziś w nocy budziłam co chwilę. Otwierałam okno i zamykałam na zmianę [emoji23] ale to chyba z nerwów bo o 6 już wstałam i poleciałam do laboratorium robić tą awidność na toxo.
Młody podszedł do szkoły, mąż do pracy teraz cisza i spokój.

reklama
Ja nie mam jeszcze typow imion, juz z synkiem mialam problem bo nic mi sie nie podobalo, a co dopiero teraz :p

Jeju ale sie stresuje, dzis wizyta o 19... Ktora ze mna wizytuje?

Do góry