reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe Mamy 2020r

I mam pytanie kadrowo / płacowe :)
@Kazumi, Ty jesteś obeznana :) powiedz mi proszę czy przy umowie o prace, idąc na l4 z kodem B ( wiadomo) mam braną średnią z 3 czy 12 ostatnich miesięcy? Pytam, bo ja mam jakiś tam system premiowy/nagrodę roczną i zastanawiam się kiedy wycyrklować najlepszy moment na pójście na zwolenienie.

reklama
Tez tak macie ze jak zjecie coś to czujecie to w przełyku ze 2 godziny po zjedzeniu ? No tak mnie to wkurza, mam wrażenie ze zaraz mi się cofnie i zwymiotuje.
U mnie się to zdarza, ale to zależy co zjem. Nie mam tak po każdym posiłku.

O ile czegoś nie pozmieniano w przepisach to wysokość zasiłku na L4 liczy się wg średniej z 12 miesięcy. Wlicza się w nią wszystkie premie i dodatki, które pracodawca wlicza do podstawy wymiaru składek ZUS. Czyli wszystko od czego odprowadzono składki jest brane ppd uwagę.

Dziękuje. Czyli tak mi właśnie księgowa mówiła :)
Boziu moje dziecko chyba jest znowu przeziębione. Obudziła się z zatkanym nosem. Kurczę dopiero co byłyśmy chore :/

Dzień dobry Kobitki :)

Wyszykowana do pracy już, pije kawke..
W tym tygodniu mamy audyty więc będzie latanie pewnie, będę się starać latać jak najmniej.
Humor lepszy, plamien nie ma. Dam sobie jeszcze zaraz 100mg progesteronu.
Nie licząc dziś 3 dni do wizyty.
Marysiuu rośnij ! 😍
Miłego dzionka kochane !
P.s życzę jak najmniej chorób u Waszych dzieciaczków 😍 Bardzo dużo zdrówka 😘

Hujston mamy problem 😮

Załączniki

• 15752639777501243675499.jpg
    15752639777501243675499.jpg
    415,5 KB · Wyświetleń: 92
U mnie się to zdarza, ale to zależy co zjem. Nie mam tak po każdym posiłku.

O ile czegoś nie pozmieniano w przepisach to wysokość zasiłku na L4 liczy się wg średniej z 12 miesięcy. Wlicza się w nią wszystkie premie i dodatki, które pracodawca wlicza do podstawy wymiaru składek ZUS. Czyli wszystko od czego odprowadzono składki jest brane ppd uwagę.
Tak, z ostatnich 12 miesięcy, ale uwaga uwaga - może komuś się przyda. Licznik tych 12 m-cy resetuje się po upływie 3 pełnych miesięcy kalendarzowych bez żadnego l4 (nieważne czy ciążowego czy innego). Na moim przykładzie:
Pierwszy raz na l4 byłam w maju 2019, więc średnią mi liczą z miesięcy maj 2018-kwiecień 2019. Na zwolnieniu byłam do 14.06.
Pozniej na l4 byłam 2 tyg we wrześniu. Ponieważ nie minęły 3 pełne miesiące kalendarzowe od ostatniego l4 to średnia miałam tez wypłacaną wg wcześniejszych miesięcy, czyli maj 2018-kwiecień 2019. Jakbym chciała teraz zresetować ten licznik to musiałabym nie brać ani jednego dnia l4 w październiku, listopadzie i grudniu. Dopiero jakbym poszła w styczniu to średnia byłaby liczona od stycznia 2019 do grudnia 2019. Więc szczególnie osoby, które mają pensje składające się z kilku czynników (podstawa, premie, nagrody) niech zwrócą na to uwagę.

Dzień dobry Kobitki

@Gusia 2106 no coz za energia ❤️❤️ Biorę trochę od Ciebie

Ja właśnie jadę ze starym na badania. Na bank zemdleje , na bank

Nic to jakaś masakra. Jak Wy kuufffa śpicie? Na boku plecach brzuchach???? Pomooocy ! Od 1 do 4 zero spania 🤦‍♀️
Chyba trzeba kupić rogala już niestety , polecacie coś?

Miłego dnia ❤️❤️

dzień dobry!

No to ciekawa. jestem jak mi to wylicza bo nie wiem kiedy ostatnio nie miałam zwolnienia przez aż 3 miesiące. Serio. Często chorowalam na zapalenie krtani, albo L4 na córkę 🤔 No ciekawe. ile. mi wylicza, baaaaaaardzo ciekawe.

Imiona mam dla chłopca, choc wolałbym żeby M zdecydował. Dziewczynki nie biorę pod uwagę. Typów nie zdradzę póki co, bo jeszcze za wcześnie ;)

Z głodu się już obudziłam. Muszę iść do sklepu bo ani pieczywa ani wędliny. A ja pod kołdrą. Na dworze - 1 😮😮🌬️🌬️❄️❄️

Spodnie ciążowe zamówiłam w piątek. Jeansy, na allegro, za ok 70 zł. Wcześniej wzięłam leginsy, ale. mimo że niby ocieplane to jak wyszłam na spacer to jakbym miała gole nogi. Zmarzlam jak. nie wiem co.

Paulina ja wstaje w nocy i wietrze. Nie jakoś mocno. Otworzę zanim wyjdę do łazienki. Zamykam jak wrócę. Póki co pomaga. Pod wystające brzuszki przy leczeniu na boku dobrze zrobić podkładkę z kołdry żeby brzuszek nie wisiał. Tak wygodniej. Rogal też. się napewno przyda. Ale. wstępnie można zacząć od zwijania części kołdry.

Dobrze. Ubieram się i lecę po bułki. Po tym z pysią do przedszkola.

Miłego dnia! i dużo spokoju

Hej [emoji2]
Ja też się dziś w nocy budziłam co chwilę. Otwierałam okno i zamykałam na zmianę [emoji23] ale to chyba z nerwów bo o 6 już wstałam i poleciałam do laboratorium robić tą awidność na toxo.
Młody podszedł do szkoły, mąż do pracy teraz cisza i spokój.

reklama
Ja nie mam jeszcze typow imion, juz z synkiem mialam problem bo nic mi sie nie podobalo, a co dopiero teraz :p

Jeju ale sie stresuje, dzis wizyta o 19... Ktora ze mna wizytuje?

Do góry