reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe Mamy 2020r

Jesli chodzi o nocne karmienie, to u nas jedno kolo 2, a drugie kolo 5. Zasypia kolo 20, wiec jest dobrze :) ogolnie z tym karmieniem mamy podobnie, tez zauwazylam ze szybciej sie najada. Tylko też zwolnil z przybieraniem i nie wiem, czy to dobrze. Waże go teraz na zwyklej wadze ze mna i wychodzi, ze ma 6100 - dzis skonczyl 13 tygodni i zastanawiam sie czy to nie za malo. Wyglada dorodnie, tak mysle:p ale sama juz nie wiem, bo wczesniej, jak jeszcze polozna przychodzila, ta waga byla bardziej dynamiczna.
20201031_104951.jpg

reklama
dziewczyny, moja córa skończyła 3 miesiace i wstaje od 1 do 3 razy, śpi od 3 do 7 h, zalezy od dnia, jak to u ws wyglądało u dzieci w tym wieku? czy mam co liczyć na to, że będzie niedługo tylko raz wstawać?
Ja też liczyłam że synek będzie spał przez całą noc jak miał 2-3 pobudki przez długi okres. Ale niestety to się zmienia jak w kalejdoskopie 🙉
Nadal mamy 3-4 pobudki w nocy (~od 20 do 7 rano), czasami 2.
Ale ja się przyzwyczaiłam, karmię tylko na leżąco w nocy. 👌🏻
Pierwszy sen w dostawce, potem zabieramy do siebie do łóżka i jest OK 👌🏻
Czekam kiedy będziemy mieli całą noc bez pobudek, ale na razie naprawdę spoko.
Z czasem dzieci maja więcej snu głębokiego, więc te pobudki powinne się też zmniejszyć 😊 No i oczywiście każde dziecko ma różne „wymagania”, jeśli chodzi o karmienie /przytulanie w nocy. I to nie zależy od treści pokarmu, tylko od samego dziecka 😊

Ostatnia edycja:
Jesli chodzi o nocne karmienie, to u nas jedno kolo 2, a drugie kolo 5. Zasypia kolo 20, wiec jest dobrze :) ogolnie z tym karmieniem mamy podobnie, tez zauwazylam ze szybciej sie najada. Tylko też zwolnil z przybieraniem i nie wiem, czy to dobrze. Waże go teraz na zwyklej wadze ze mna i wychodzi, ze ma 6100 - dzis skonczyl 13 tygodni i zastanawiam sie czy to nie za malo. Wyglada dorodnie, tak mysle:p ale sama juz nie wiem, bo wczesniej, jak jeszcze polozna przychodzila, ta waga byla bardziej dynamiczna.Zobacz załącznik 1195138
Nam i pediatra i położna mówiły, że już nie powinniśmy tak dużo przybierać na wadze, jak w 1-2 miesiącu. Dzieci potem hamują.
Teraz w 3-4m. ma być około 110-120 gr/tydzień.
Głównie jest to aby iść koło „swojego” centyla na siatce cały czas.
6100 brzmi dobrze dla 13 tygodnia 💪💪
Mieliśmy 6160 w 12 tygodniu 😊 ale u nas synek jest bardziej długi 😊

Moja Mysia też teraz szybciutko się najada. Taka ulga...można już się wybrać na dluższy spacer, ostatnio nawet pojechałam z nią sama autem w daleką trasę. Natomiast zauważyłam dzisiaj że mi strasznie wlosy wypadają...normalnie garściami.

U nas jest gorzej :/ Od 3 tygodni, czyli po 3 miesiącu, wstaje 3 razy w ciągu 2 godzin, i to budzi się z mocnym krzykiem, jestem przerażona :(, potem juz nie daję rady i biorę syna do siebie, i budzi się średnio co 3 godz. i śpi spokojniej.
Może to tak zwany regres snu w 4-5 miesiącu? 😞
Chyba wszystkie dzieci przez ten okres przechodzą 😕

Dziewczyny, a nie zamartwiacie się rozwojem Waszych dzieci? Ja cały czas się martwię i nie mogę przestać... Mikelek nadal śpi głównie na lewej stronie, nie ma prawidłowego odruchu ATOS jak ma główkę zwróconą w prawo, często próbuje się przekręcać ale tylko w prawo i to nie jest rolowanie... No i więcej takich rzeczy, każde odstępstwo od normy mnie martwi. Wy nie macie takich problemów? 🙈

Dziewczyny, a nie zamartwiacie się rozwojem Waszych dzieci? Ja cały czas się martwię i nie mogę przestać... Mikelek nadal śpi głównie na lewej stronie, nie ma prawidłowego odruchu ATOS jak ma główkę zwróconą w prawo, często próbuje się przekręcać ale tylko w prawo i to nie jest rolowanie... No i więcej takich rzeczy, każde odstępstwo od normy mnie martwi. Wy nie macie takich problemów? 🙈
Ja pierwsze slysze o jakims odruchu ATOS :p w ogole nie czytam nic na temat rozwoju, tego co powinien umiec, bądz nie. Nie zwracam uwagina ktora strone ma glowke, ani nic takiego. I na pewno jestem zdrowsza:p ciesze sie kazdą nowoscia, jaka u niego zaobserwuje. I na pewno bedzie robil wszystko, kiedy sam bedzie gotowy:)

reklama
Ja pierwsze slysze o jakims odruchu ATOS :p w ogole nie czytam nic na temat rozwoju, tego co powinien umiec, bądz nie. Nie zwracam uwagina ktora strone ma glowke, ani nic takiego. I na pewno jestem zdrowsza:p ciesze sie kazdą nowoscia, jaka u niego zaobserwuje. I na pewno bedzie robil wszystko, kiedy sam bedzie gotowy:)
To zazdroszczę takiego podejścia, też muszę się go nauczyć, bo można zwariować 🙈

Do góry