reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe Mamy 2020r

Hej Dziewczyny, jak tam u Was? Co dobrego słychać? 🙂

Mam pytanie do mam karmiących piersią. Czy zauważyłyście może, że Wasi maluchy zaczęli mniej czasu spędzać na piersi i za krótszy czas się najadać? Jak u Was z rozproszeniem? U nas czasami masakra i naprawdę muszę kombinować, aby nakarmić małego (na przykład w ciemniej łazience z włączoną suszarką🙈). Synek ciagle się kręci „ooo zobacz jakie drzwi”, „jaka poduszka, nigdy ją wcześniej nie widziałem”, „aaa tam są moje zabawki, i choć mi się chce spać i jeść, będę na nie patrzył i za nic mama mnie nie przystawi do piersi na dłużej” 🙈🤦‍♀️

reklama

Mam pytanie do mam karmiących piersią. Czy zauważyłyście może, że Wasi maluchy zaczęli mniej czasu spędzać na piersi i za krótszy czas się najadać? Jak u Was z rozproszeniem? U nas czasami masakra i naprawdę muszę kombinować, aby nakarmić małego (na przykład w ciemniej łazience z włączoną suszarką🙈). Synek ciagle się kręci „ooo zobacz jakie drzwi”, „jaka poduszka, nigdy ją wcześniej nie widziałem”, „aaa tam są moje zabawki, i choć mi się chce spać i jeść, będę na nie patrzył i za nic mama mnie nie przystawi do piersi na dłużej” 🙈🤦‍♀️
Hej! Tak, ja mam dokładnie to samo :) czytałam że to zupełnie normalne i trzeba to przeczekać, i właśnie starać się karmić tam gdzie jest jak najmniej bodźców bo inaczej 💩😂

Hejka,, u nas nie ma problmu z rozproszeniem, ale wczeniej małą jadłą około 8-9 minut, a osttanio je tylko 5-6 i nadal przybiera, więc ewidentnie jej to nie szkodzi, nie wiem czy treść pokarmu też sie jakoś nie zmienia, moze to z tego wynika, ze mniej im potrzeba

dziewczyny, moja córa skończyła 3 miesiace i wstaje od 1 do 3 razy, śpi od 3 do 7 h, zalezy od dnia, jak to u ws wyglądało u dzieci w tym wieku? czy mam co liczyć na to, że będzie niedługo tylko raz wstawać?

dziewczyny, moja córa skończyła 3 miesiace i wstaje od 1 do 3 razy, śpi od 3 do 7 h, zalezy od dnia, jak to u ws wyglądało u dzieci w tym wieku? czy mam co liczyć na to, że będzie niedługo tylko raz wstawać?
U nas jest gorzej :/ Od 3 tygodni, czyli po 3 miesiącu, wstaje 3 razy w ciągu 2 godzin, i to budzi się z mocnym krzykiem, jestem przerażona :(, potem juz nie daję rady i biorę syna do siebie, i budzi się średnio co 3 godz. i śpi spokojniej.

U nas też szybciej się najada, mniej spędza czasu przy piersi, no chyba że leżymy, to i zaśnie czasami :) czasami jak się tata odezwie to już się odwraca ;) i fakt wszystko go interesuje naokoło :D

Hejka,, u nas nie ma problmu z rozproszeniem, ale wczeniej małą jadłą około 8-9 minut, a osttanio je tylko 5-6 i nadal przybiera, więc ewidentnie jej to nie szkodzi, nie wiem czy treść pokarmu też sie jakoś nie zmienia, moze to z tego wynika, ze mniej im potrzeba
Ponoć dlatego jedzą szybciej, bo efektywniej ssą w późniejszym wieku.

A co do wstawania, to ciężko powiedzieć jak będzie u Twojej corci później, każde dziecko jest tak inne, że ciężko doszukiwać się jakichś wzorców jeżeli chodzi o spanie, tak mi się wydaje. Nasz zasypia koło 21:00, chociaż przygotowuje go do spania już od 19:00 ale zje zawsze z jednej piersi, na chwilę zaśnie, potem się obudzi, zje z drugiej i ja czekam z 20 minut zeby mieć pewność że mocniej śpi i wychodzę. No u od tej 21:00 tak 5-6 godzin śpi bez przerwy a potem budzi się jeszcze 2 razy. Ale on śpi w dostawce a potem już jak się budzi jak my śpimy, to śpi z nami. I jak się budzi to go szybko przystawiam do piersi i idę spać dalej więc raczej na tym nie cierpię jakoś specjalnie i się dobrze wysypiam :)

U nas jest gorzej :/ Od 3 tygodni, czyli po 3 miesiącu, wstaje 3 razy w ciągu 2 godzin, i to budzi się z mocnym krzykiem, jestem przerażona :(, potem juz nie daję rady i biorę syna do siebie, i budzi się średnio co 3 godz. i śpi spokojniej.
jak się człowiek przyzwyczai do dobrego to potem ciężko wrócić, zwłaszcza do nocnego wstawania :( ja mam nadal problem z przewijaniem, wstaje taka głodna, drze się, nie mam serca jej wtedy przewijać, a po karmieniu trzeba ją odbijać i zasypia na ramieniu...

jak się człowiek przyzwyczai do dobrego to potem ciężko wrócić, zwłaszcza do nocnego wstawania :( ja mam nadal problem z przewijaniem, wstaje taka głodna, drze się, nie mam serca jej wtedy przewijać, a po karmieniu trzeba ją odbijać i zasypia na ramieniu...
My już tez skończyliśmy z każdorazowym przewijaniem w nocy. Przewijamy przed kładzeniem do spania a potem dopiero nad ranem, koło 5:00. I nie widzę żeby fizycznie to Małemu szkodziło a psychicznie pomaga bardzo bo, tak jak u Ciebie, wył strasznie jak budził się głodny a ja zamiast mu od razu dać jeść, niosłam go na przewijak.

reklama
No to u nas podobnie, wcześniej dłużej był na piersi, a teraz synek za 4-5 minut się najadą i więcej go nie przymusić 😅😅prawdopodobnie ssie bardzo efektywnie 🙂
Też przybiera na wadzę nadal 👌🏻, ale oczywiście w tym wieku dzieciaki już tak mocno przybierać nie powinne jak w pierwsze pare miesięcy

Do góry