reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2015

Z becikowym jeszcze. Jak ja rodziłam w lipcu 2013 to składając papiery do końca października brali dochód za 2011, a składając od listopada dochód za 2012, więc można się zastanowić co się bardziej opłaca. My się nie załapaliśmy.
I mam pytanie jeszcze. Czy przy drugim dziecku też obowiązuje próg finansowy? Kiedyś dotyczyło to tylko pierwszego dziecka.

Kunda tym razem na pewno dotrwasz do min. 36 tyg :) A płukanie żołądka przy pierwszym cc miałaś pewnie dlatego, że wtedy nie umieli jeszcze znieczulać zewnątrzoponowo - zerknęłam ile lat ma Twój starszak :) Teraz już tych tortur nie stosują :)

Ja po wizycie. Wszystko w normie. 6kg na plusie.

Przesyłam słoneczne fluidy. Miłego popolłudnia

reklama
Cześć Dziewczyny,
Doczytam Was wieczorem, jak wrócę ze szkoły rodzenia.
Dziś byłam na wizycie. Hanulka jest mała, bo waży 1124 g. Przy takim przyroście masy w 40 tygodniu ważyłaby 2600 (oczywiście to dane z usg) . Brzuch się stawia, mam też zmniejszoną ilość płynu owodniowego. Dostałam na to rozkurczowy Buscopan i luteinę. Na szczęście szyjka długa i zamknięta, przepływy dobre itp. Muszę się oszczędzać i tyle.

Olga, my podobnie nie jesteśmy małżeństwem i będziemy załatwiać formalności związane z uznaniem dziecka jeszcze przed porodem. Na Ochocie (więc pewnie i wszędzie) wygląda to tak, że potrzebny jest akt urodzenia matki i zaświadczenie od lekarza potwierdzającego ciążę. Chyba, że mama jest po rozwodzie to akt ślubu i wyrok sądu :-) Na podstawie dokumentów i oświadczenia rodziców, dokonuje się uznania dziecka.

hey ja właśnie wróciłam z USG mała warzy 1700 gram więc już nie jest taka mała :-) wszystko ok położenie główkowe więc poród raczej na pewno sn no i kazał mi teraz przychodzić częściej co 3 tygodnie nie wiem czy to norma czy po prostu jest na kasę pazerny?

a propos spraw urzędowych to my właśnie dlatego na cywilny się zdecydowaliśmy już nawet nie chodzi o becikowe ale ogólnie wiadomo poród to nie spacer różnie może być dlatego chciałam abyśmy prawnie byli rodziną........

Dziewczyny gratuluję udanych wizyt :-)
Madziuula ja chodzę od pierwszego usg prenatalnego co 3 tyg ale może ze względu na tą amniopunkcję co miałam bo w 1 ciąży to ok 20-tego któregoś tyg zaczęłam chodzić co 3 tyg. Ale w tak zaawansowanej ciąży to już norma.

Z tymi dokumentami po porodzie to wiem tylko tyle, ze trzeba do 14 dni u pracodawcy złożyć dok jaki chce się mieć macierzyński, ile m-cy i czy rodzinny itp.
Ja biorę 80 % na rok

Dziewczyny - super wizyty!!!!! Ja dopiero 19 maja będę miała z ważeniem... ehhhh

Mnie dopadła rwa kulszowa... no ledwo chodzę....

A dodatkowo dziś cały dzień byłam głodna i żarłam, żarłam, zarłam wszystko co wpadło w ręke :D no z+ 3 kg dziś chyba :)))

reklama
Dzień dobry!
Mamy dziś napięty plan, a potem śmigamy na Mazury:) A szafa dla maluszka nadal nie postawiona, więc zabawa z ciuszkami dopiero po weekendzie. Napięte to nasze życie;) Ale dobrze, lubię tak.

U nas jakoś za każdym razem jakoś się z bacikowym udaje, ale tylko dlatego, że zarobki sprzed dwóch lat i więcej członków rodziny:) teraz już będziemy je dzielić na 5.

Ja nie byłam zatrudniona i formalnie nie pracuję już od 4 lat. Uważam, że dziecko powinno być z mamą do mniej więcej 3 roku życia, wcześniej to może na 2-3 godziny. Wiem, że nie każdy tak może, ale dla mnie to w sumie był warunek mojego macierzyństwa. Oczywiście praca w domu jak najbardziej, sama tak pracowałam jeszcze rok temu. Ale ja jestem też bardzo nieufna do obcej opieki, nasłuchałam się wielu niefajnych historii i nasz synek chodzi do przedszkola, gdzie w sumie mają do niego więcej cierpliwości niż czasem my w domu, może robić na co ma ochotę (oczywiście w granicach normalnych ludzkich praw i zasad). Chodzi do szkoły demokratycznej jakby ktoś był zainteresowany.

Pora się ruszyć z łóżka;) Miłego dnia wszystkim i do usłyszenia pewnie z Mazur.

Do góry