go0siaczek
Fanka BB :)
ej, a te zarobki na osobę to się liczy moja pensja podzielna na mnie i na dziecko?
tak dzielisz na 2 osoby
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
ej, a te zarobki na osobę to się liczy moja pensja podzielna na mnie i na dziecko?
jesli nie jestescie malzenstwem a ojciec figuruje a akcie urodzenia jako ojciec czyli dziecko ma jego nazwisko itd to jego dochody tez sa brane pod uwage mimo ze nie jestescie malzenstwem. u mnie tak bedzie.. i raczej becikowego nie dostaniemy.. coz trudno niech sie udlawia ta kasa.Mam tą samą sytuację co ty i nie orientuje sie. Niektórzy mówią że się bierze a inni ze nie. Pewnie jak będę chciała złożyć to się wszystkiego dowiem ale boję się ze niestety przekrocze i nic nie dostanę na szczęście z tym nie trzeba się spieszyć bo jest na to rok czasu od urodzenia dziecka żeby złoży.
A1990 ma rację, tak jest u nas.
Dodam jedynie że ojciec może uznać dziecko a dziecko może mieć nazwisko matki (tak jest u nas, ale nie chcę pisać dlaczego) i wiem że mozna (choć tego nie robiłam) dokonać uznania dziecka przed porodem. Chyba sie na to zdecyduje choćby dlatego, że potem w pierwszych dniach życia dziecka trzeba to załatwiać i muszą być obydwoje rodzice. Niestety pewnie sobie wyobrażacie jak będziemy sie czuc Nic przyjemnego, a jak załatwi sie to teraz, to wówczas sam tatuś ogarnie urzędy.
a jak to się załatwia? bo my nie jesteśmy małżeństwem, będziemy brać ślub kiedyśtam (; ale chcemy, żeby mały miał nazwisko A.
nie wiem czy przypadkiem aktu urodzenia nie wyrabia sie w urzedzie miasta do ktorego nalezy szpital w ktorym rodzimy. i trzeba to jakos chyba w miare szybko zalatwic po porodzie tak mi sie wydaje. a pozniej to juz w urzedzie gminy tam gdzie jestescie zameldowani.
nie no, chodziło mi o to uznanie przed narodzinami, bo jak jestem w ciąży to mi aktu urodzenia przecież nie dadzą (;nie wiem czy przypadkiem aktu urodzenia nie wyrabia sie w urzedzie miasta do ktorego nalezy szpital w ktorym rodzimy. i trzeba to jakos chyba w miare szybko zalatwic po porodzie tak mi sie wydaje. a pozniej to juz w urzedzie gminy tam gdzie jestescie zameldowani.