reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2015

Hey ja też zawsze lubiłam gorąco ale teraz cieszę się z chłodu... W nocy spać nie mogłam okna pouchylane a i tak mi było duszno i co 1,5 godziny siku :-/

U mnie z waga odwrotnie co raz to więcej ale to chyba przez to że puchne....

Dziewczyny pisałam w sobotę o tym gbs ale chyba mój post zaginął w tłumie ;-) znalazłam wynik z posiewu zwykłego z maja i tam była ta bakteria streptococcus agalactiae (gr. B) tyle że nie liczne a na wyniku pisze ze to flora fizjologiczna nie dająca podstaw do antybiogramu lekarz wtedy nic na ten wynik nie powiedział że mam jakiś antybiotyk brać czy coś.... Teraz znów mam zrobić posiew i już nie wiem czy robić zwykły czy w laboratorium powiedzieć żeby zrobili na gbs tylko że próbkę sama pobiore.... :-?

reklama
Dziewczyny pisałam w sobotę o tym gbs ale chyba mój post zaginął w tłumie ;-) znalazłam wynik z posiewu zwykłego z maja i tam była ta bakteria streptococcus agalactiae (gr. B) tyle że nie liczne a na wyniku pisze ze to flora fizjologiczna nie dająca podstaw do antybiogramu lekarz wtedy nic na ten wynik nie powiedział że mam jakiś antybiotyk brać czy coś.... Teraz znów mam zrobić posiew i już nie wiem czy robić zwykły czy w laboratorium powiedzieć żeby zrobili na gbs tylko że próbkę sama pobiore.... :-?

na GBS to antybiotyk podają tuż przed porodem (tzn. te kilka godzin), nie wcześniej, z tego co pamiętam. najlepiej zapytaj się go po prostu, czy też dostaniesz ten antybiotyk. najlepiej ten wynik też zabierz do szpitala i powiedz personelowi.

dziś jest super pogoda, w końcu da się oddychać normalnie, wczoraj to umierałam z gorąca pół wieczoru. co ciekawe nic mi nie puchnie, ale wytrzymać się nie da i tak. zaczyna mnie coraz częściej spojenie boleć (szczególnie jak wstaję rano) i stopy (też rano). ale za jakieś 2 tygodnie powinnam się spotkać z maluchem już :) ciekawe, czy się w terminie urodzi.

Madziula, jeśli jesteś w 35 t.c. i więcej to powinno się zrobić wymaz z pochwy w kierunku GBS, niezależnie od wyników wymazu z pochwy, który był robiony przed 35 t.c. Próbkę najlepiej jak pobierze ginekolog. Od momentu pobrania masz max 24 godziny (w temp pokojowej) żeby dać do labo. Takie są wytyczne. W którym tyg byłaś w maju i z jakiego powodu lekarz pobierał wtedy wymaz z pochwy?
A ginekolog nic nie wspominał, że po 35 tyg planuje pobrać wymaz i żebyś zaniosła go do lab, by zbadać go w kierunku GBS?

P.S. Olga- 2 tygodnie to już bliziutko! Ale masz fajnie:) Ja dopiero za miesiąc mam planowany termin, ale jeszcze mam dużo nieprzygotowane, więc niech się nie śpieszy. Od kilku dni śni mi się moja maluszka, noc w noc, jak wygląda, jak ją przytulam- sny są pozytywne. Powiem, że moja miłość rośnie ;) Śmiesznie tak ta psychika działa, też Wam się śnią Wasze dzieci?

Ostatnia edycja:
mnie się od czasu zajścia w ciążę nigdy nie śnił maluch, poród ani nic takiego. wcześniej owszem, a teraz nie. dziwne (;

Madziula, jeśli jesteś w 35 t.c. i więcej to powinno się zrobić wymaz z pochwy w kierunku GBS, niezależnie od wyników wymazu z pochwy, który był robiony przed 35 t.c. Próbkę najlepiej jak pobierze ginekolog. Od momentu pobrania masz max 24 godziny (w temp pokojowej) żeby dać do labo. Takie są wytyczne. W którym tyg byłaś w maju i z jakiego powodu lekarz pobierał wtedy wymaz z pochwy?
A ginekolog nic nie wspominał, że po 35 tyg planuje pobrać wymaz i żebyś zaniosła go do lab, by zbadać go w kierunku GBS?

P.S. Olga- 2 tygodnie to już bliziutko! Ale masz fajnie:) Ja dopiero za miesiąc mam planowany termin, ale jeszcze mam dużo nieprzygotowane, więc niech się nie śpieszy. Od kilku dni śni mi się moja maluszka, noc w noc, jak wygląda, jak ją przytulam- sny są pozytywne. Powiem, że moja miłość rośnie ;) Śmiesznie tak ta psychika działa, też Wam się śnią Wasze dzieci?

nie wiem z jakiego powodu kazała zrobić to zrobiłam........a właśnie ostatnio jak byłam na wizycie to mówię do niego ze nie miałam posiewu w keirunku pacirkowców GBS to dał mi taką samą próbówkę jak na zwykły wymaz i na skierowaniu zaznaczył wymaz z pochwy nie dopisał ze w kierunku gbs czy coś no chyba nie jest lekarzem od wczoraj jasno zapytałam o co mi chodzi kurcze zawsze jakiś problem ;/

Witajcie dziewczyny,u mnie pogoda w kratkę-jak mój humor zresztą- raz słońce raz deszcz.
Obudzilam się dziś z dziwnym klociem w klatce piersiowej,zmiany pozycji nie pomagały ale widocznie nie był aż tak dokuczliwy bo zasnelam znów i obudzilam się po 11 :-D
Ok,ok korzystam póki jeszcze mogę ;-)
W środę mam konsultacje z lekarzem więc zapytam o to klocie i zapytam też o to badanie gbs,może robią je przed porodem albo jakoś odpłatnie a ja o tym nie wiem.
Ustawilam już w pokoju łóżeczko i komode z przewijakiem ale na razie nie zakladalam nic żeby się nie kurzylo i mam jeszcze do poprania rzeczy tzn ciuszki,przescieradelka i kocyki w kolorze ecru unisex :-D w sensie ze rzeczy które kupiłam nie wiedząc czy to chłopak czy dziewczynka i trzymam je gdyby moje dziecko miało większe poczucie humoru niż tatuś i okazało się dziewczynka z jajami :-D
Thriade ja urodzilam się z waga 2200 i 10 punktami. I jestem zdrowa jak ryba. Tak przynajmniej twierdzi lekarz ;-) Głowa do góry :-)
Próbuje zacisnąć poslady i zrobić coś ze sobą albo w domu, znając życie wymyje jedna szufladę i pójdę się położyć,poczytam was przez pięć minut,mala dostanie osiemdziesiąty ósmy raz czkawki i pójdę spać!!!:-D

mój brat urodził się 2 miesiące prze terminem, chyba 2300 ważył, nawet nie trafił do inkubatora, także nawet kruszynka urodzona w terminie bez problemu da sobie radę :) po prostu będzie szczypiorkiem :D

Martyska ja mam to samo. Normalnie kroku bez jeku nie moge zrobic. Nie wiem co jest grane. Termin mam za miesiac ale nie wyobrazam sobie tego zeby jeszcze miesiac sie tak toczyc... jutro wizyta wreszcie! ciekawe co mi powie...
Mi dzis z okazji urodzin wyskoczyly pierwsze rozstepy :mad: po tamtej ciazy mam mnostwo ale mialam nadzieje ze tym razem sie uda :/

pytanie do dziewczyn korzystających z Medicoveru: czy po urodzeniu malucha mogę go umówić na jakąś wizytę w ramach swojego pakietu, czy od razu musiałabym wykupić mu pakiet oddzielny?

reklama
nie wiem z jakiego powodu kazała zrobić to zrobiłam........a właśnie ostatnio jak byłam na wizycie to mówię do niego ze nie miałam posiewu w keirunku pacirkowców GBS to dał mi taką samą próbówkę jak na zwykły wymaz i na skierowaniu zaznaczył wymaz z pochwy nie dopisał ze w kierunku gbs czy coś no chyba nie jest lekarzem od wczoraj jasno zapytałam o co mi chodzi kurcze zawsze jakiś problem ;/

Łee to dziwaczne, że samemu masz sobie pobrać, jeszcze z takim brzuchem, dla mnie to niemal gimnastyka ;) Ale może któraś z dziewczyn z forum też tak miała? Mi pobierała ginka i opisała na tym "badanie w kierunku GBS" i takie hasło też rzuciłam w labo.

Do góry