reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe mamy 2015

To malutko przytyłyście . Ja mam już 12 kg na plusie , dzisiaj moja waga pokazała 50.3 i jestem zadowolona . Bardzo zadowolona .
Dla porównania wklejam Wam mój brzusio z dzisiaj , a w sobotę zaczynamy 23 tydzień . Kurcze leci to ...
A magnez biorę codziennie po jednej tabletce Magne b6 tak myślicie żeby brać więcej na te paskudne skurcze?

Załączniki

• IMG_0890.jpg
    IMG_0890.jpg
    14,2 KB · Wyświetleń: 49
reklama
Karolina jasne, ze ta dawka Ci nic nie da, jak miałam skurcze w 1 ciąży to brałam 2 razy dziennie po 1 ale forte, a gin powiedział, ze to jakby 2x po 2 tabl normalnego magnesu. Brzusio fajny ale wstawiaj na Nasze Lipcowe brzuszki, tam sie nie zgubi wśród postów ;-)

podaję Wam przykładowe jadłospisy dla ciężarnych - mam je od 1 ciąży tylko nie wiem skad i ja bym tyle w życiu na raz nie zjadła:szok:
[h=3]Jadłospis dla kobiet w ciąży - dzień 1.[/h] Śniadanie:
2 kromki chleba pełnoziarnistego z masłem, wędliną, sałatą i 1/2 pomidora, kubek jogurtu naturalnego z łyżką otrębów pszennych i łyżką pestek dyni, szklanka herbaty owocowej
Drugie śniadanie:
banan, szklanka wody mineralnej
Obiad:
talerz zupy jarzynowej, szklanka makaronu z sosem pomidorowym ze świeżych pomidorów zmiksowanych z bazylią i łyżką oliwy z oliwek, szklanka herbaty imbirowej
Podwieczorek:
szklanka kefiru, jabłko, szklanka wody mineralnej z cytryną
Kolacja:
miseczka sałatki z kiełków soczewicy, sałaty, prażonych pestek słonecznika, pomarańczy, 2 łyżek sera feta, kilku kropli oliwy z oliwek

[h=3]Jadłospis dla kobiet w ciąży - dzień 2.[/h] Śniadanie:
owsianka z orzechami włoskimi na mleku 2 proc. tłuszczu, sucharek z konfiturą malinową, szklanka słabej herbaty
Drugie śniadanie:
morela, szklanka maślanki naturalnej
Obiad:
talerz zupy kalafiorowej, risotto z brązowego ryżu z gotowaną piersią kurczaka, gotowanymi brokułami i łyżką kukurydzy, szklanka soku z czarnej porzeczki
Podwieczorek:
salaterka świeżego ananasa z garstką rodzynek, szklanka wody mineralnej
Kolacja:
2 kromki chleba graham z masłem, listkami sałaty, żółtym serem, plasterkami świeżego ogórka, posypane koperkiem, szklanka herbaty z melisy

[h=3]Jadłospis dla kobiet w ciąży - dzień 3.[/h] Śniadanie:
bułka orkiszowa z masłem, wędliną, listkami cykorii i plastrami pomidora, jajko na twardo, filiżanka kawy zbożowej
l Drugie śniadanie:
koktajl: 1/2 kubka jogurtu zmiksowanego z bananem, łyżeczką otrębów pszennych i łyżeczką natki pietruszki, szklanka słabej herbaty
Obiad:
talerz barszczu czerwonego z ziemniakami, risotto z wołowiną i warzywami, szklanka soku z pomarańczy
Podwieczorek:
nektarynka, szklanka wody mineralnej
Kolacja:
kubek jogurtu naturalnego z łyżką pestek słonecznika i łyżką orzechów włoskich, brzoskwinia, szklanka herbaty rumiankowej

[FONT=Times New Roman, serif]Jadłospis dla kobiet w ciąży - dzień 4.[/FONT]

Śniadanie:
2 kromki chleba mieszanego z serkiem kanapkowym, schabem pieczonym, surówka z papryki i pomidorów z posiekaną natką pietruszki i szczyptą pieprzu, szklanka herbaty owocowej
Drugie śniadanie:
kubek kefiru 2 proc., 4 figi suszone
Obiad:
zupa śródziemnomorska z rybą, 2 grzanki chleba pełnoziarnistego, szklanka soku z grejpfruta
Podwieczorek:
miseczka galaretki wiśniowej, owoc kiwi, szklanka wody mineralnej
Kolacja:
makaron pełnoziarnisty z chudym serem twarogowym, łyżką jogurtu naturalnego, startym jabłkiem i cynamonem, szklanka herbaty owocowej

[h=3]Jadłospis dla kobiet w ciąży - dzień 5.[/h] Śniadanie:
owsianka na mleku 2 proc., grahamka z masłem, pastą z tuńczyka, chudego sera twarogowego i natki pietruszki, szklanka herbaty rumiankowej
Drugie śniadanie:
3 biszkopty, mała kiść ciemnych winogron, szklanka wody mineralnej z cytryną
Obiad:
talerz żurku (bez jajka), 2 bitki wołowe z ziemniakami i sałatką z ugotowanych buraczków z cykorią, 1/2 pomarańczy, szklanka kompotu wieloowocowego
Podwieczorek:
szklanka maślanki, szklanka słabej herbaty
Kolacja:
kromka chleba żytniego z masłem, szklanka chudego sera twarogowego wymieszanego z łyżką posiekanej natki pietruszki, szczyptą estragonu i pieprzu, zawiniętego w świeże liście szpinaku, szklanka soku pomidorowego

[h=3]Jadłospis dla kobiet w ciąży - dzień 6.[/h] Śniadanie:
kubek jogurtu naturalnego z łyżką otrębów żytnich, łyżką rodzynek i 3 suszonymi śliwkami, kromka chleba ze słonecznikiem z łyżeczką masła, listkiem sałaty, plastrem polędwicy, 1/2 świeżego ogórka, szklanka zielonej herbaty
Drugie śniadanie:
kilka migdałów, grejpfrut
Obiad:
talerz zupy-krem z zielonego groszku, miks warzywny: 3 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej ze szklanką ugotowanej ciecierzycy i pokrojoną ugotowaną marchwią, 3 łyżkami sosu z pomidorów zmiksowanych ze śmietaną i łyżeczką posiekanej świeżej kolendry, 2 łyżki surówki z selera, szklanka kompotu z jabłek
Podwieczorek:
koktajl truskawkowy z kubka kefiru zmiksowanego z kilkoma truskawkami, sucharek
Kolacja:
kromka chleba graham z masłem i łososiem w sosie własnym, 1/2 pomidora, pomarańcza

[h=3]Jadłospis dla kobiet w ciąży - dzień 7.[/h] Śniadanie:
2 kromki razowego żytniego chleba z masłem, plastrami gotowanego schabu, listkami sałaty, 1/4 strąka czerwonej papryki, szklanka soku wielowarzywnego
Drugie śniadanie:
kubek maślanki naturalnej, 5 moreli suszonych, szklanka wody mineralnej
Obiad:
talerz zupy ziemniaczanej; naleśnik z chudym twarogiem polany 2 łyżkami jogurtu naturalnego, szklanka owoców sezonowych (np. truskawki), łyżeczka wiórków kokosowych, szklanka herbaty
Podwieczorek:
koktajl z kefiru i 1/2 szklanki czarnych porzeczek, 2 sucharki, szklanka wody mineralnej z cytryną
Kolacja:
bułka pełnoziarnista, 1/2 ugotowanego kalafiora z łyżeczką masła, szklanka zielonej herbaty

i drugi:
[h=3]Poniedziałek[/h] Pierwsze śniadanie: kanapki z twarogiem (2 kromki mieszanego pieczywa, posmarowane masłem, opakowanie chudego twarożku, 5 startych rzodkiewek, łyżka posiekanych pestek dyni), gruszka, napar z mięty z łyżeczką miodu
Drugie śniadanie: nadziana grahamka (mała grahamka, 2 liście sałaty, 6 plasterków szynki drobiowej), szklanka kakao na mleku 2% z łyżeczką cukru
Obiad: czerwony barszcz (talerz zupy na mięsie zabielonej mlekiem), duszona pierś z kurczaka, (mięso bez skóry, łyżka oleju rzepakowego), surówka z kapusty kiszonej (szklanka surówki z białej kiszonej kapusty z cebulą), ziemniaki (3 ugotowane średniej wielkości ziemniaki z łyżeczką posiekanego koperku), szklanka kompotu
Podwieczorek: ciasto drożdżowe (50 g) z mlecznym koktajlem (szklanka kefiru 2%, pół szklanki mrożonych malin)
Kolacja: jajecznica (jajko, białko jajka, łyżeczka masła), średni pomidor, 2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego, kiść winogron, filiżanka herbaty
[h=3]Wtorek[/h] Pierwsze śniadanie: kanapkowe różności (2 kromki chleba tostowego z pełnych ziaren, 2 plasterki szynki drobiowej, 2 plasterki sera żółtego, plaster ananasa z puszki, kromka chleba staropolskiego z plastrem pieczonego pasztetu mieszanego, połówka zielonej papryki), sok z warzyw
Drugie śniadanie: sałatka grecka z pieczywem (10 liści sałaty, średni pomidor, mała cebula, ser feta, ząbek czosnku, łyżeczka oliwy z oliwek, łyżeczka soku z cytryny), kromka chleba razowego, szklanka naparu z melisy z łyżeczką miodu
Obiad: zapiekanka ziemniaczana (3 ugotowane na półtwardo, pokrojone w plastry ziemniaki, pokrojona w kostkę chuda szynka wieprzowa, łyżeczka oleju rzepakowego do wysmarowania naczynia, plasterki małego pora, łyżka posiekanego szczypiorku, połowa szklanki brokułów, pokrojona w talarki marchewka, 3 łyżki groszku, 2 łyżki śmietany jogurtowej 9% wymieszanej ze startym drobno serem żółtym i ziołami), szklanka soku pomarańczowego
Podwieczorek: rolada biszkoptowa z owocami (porcja 50 g), szklanka mleka 1,5%
Kolacja: 3 knedle ze śliwkami posypane 2 łyżeczkami cukru, szklanka kefiru 2%
[h=3]Środa[/h] Pierwsze śniadanie: owocowe kanapki (kromka chleba graham z plasterkiem szynki i łyżką pestek słonecznika, bułka maślana z 2 łyżkami serka ziarnistego z kiwi i nektarynką), mięta – szklanka naparu z miodem
Drugie śniadanie: sałatka z pieczywem i polędwicą (4 łyżki kukurydzy, czerwona papryka krojona w paski, mała posiekana cebula, łyżeczka majonezu i 2 łyżki jogurtu naturalnego, pół małej grahamki, 2 plasterki polędwicy, połowa opakowania mieszanych kiełków – ok. 25 g), woda mineralna niegazowana
Obiad: cannelloni z farszem mięsno–warzywnym: 6 suchych rurek makaronu cannelloni napełnić farszem (4 łyżki mielonego mięsa drobiowego, łyżka oliwy z oliwek, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 5 pieczarek, posiekana mała cebula, 2 łyżeczki startego sera żółtego, bazylia, oregano), szklanka soku z czarnej porzeczki
Podwieczorek: jogurt owocowy z orzechami, 3 łyżkami musli, suszonymi owocami
Kolacja: galaretka drobiowa z ugotowanej piersi kurczaka z groszkiem i marchewką, podana na 2 liściach sałaty, 2 kromki pumpernikla, filiżanka słabego naparu zielonej herbaty
[h=3]Czwartek[/h] Pierwsze śniadanie: musli z jogurtem (4 łyżki musli z rodzynkami i orzechami, jogurt naturalny 2%), kanapki (2 kromki chleba staropolskiego z masłem, 4 plasterki polędwicy z indyka, paseczki czerwonej i żółtej papryki), średni banan, szklanka herbaty z łyżeczką miodu i plasterkiem cytryny
Drugie śniadanie: serowo-owocowy przysmak (serek waniliowy homogenizowany, starta gruszka), kromka chrupkiego pieczywa z ziarnami, woda mineralna
Obiad: zupa pomidorowa na drobiu z natką pietruszki (można zabielić chudym mlekiem) i grillowany lub pieczony w folii filet z halibuta z pieprzem, solą, ziołami i łyżeczką masła, 3 średnie ziemniaki z koperkiem, szklanka gotowanej zielonej fasolki szparagowej z łyżeczką roztopionego masła, kompot ze śliwek
Podwieczorek: budyń waniliowy z owocami na mleku 1,5% z dodatkiem szklanki mrożonych czarnych porzeczek
Kolacja: sałatka z brokułów i gotowanej piersi kurczaka sos jogurtowo-majonezowy i koperek, razowy chleb, herbata miętowa
[h=3]Piątek[/h] Pierwsze śniadanie: płatki (3 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki otrębów pszennych, szklanka gorącego mleka 1,5%), kanapki (2 kromki mieszanego pieczywa z masłem, obłożone listkami cykorii, 4 plasterki szynki drobiowej, 2 mandarynki, szklanka herbaty owocowej
Drugie śniadanie: koktajl warzywny (3/4 szklanki kefiru zmiksowane z 1/4 szklanki soku pomidorowego, 2 łyżkami posiekanego koperku z dodatkiem pieprzu, soli morskiej, 2 minikanapki z chleba graham z pasztetem drobiowym, rzodkiewki
Obiad: talerz zupy ogórkowej na mięsie, zabielonej chudym mlekiem z ziemniakami, 5 łyżek upróżonej kaszy gryczanej, gulasz z chudej wołowiny z cebulą i 5 pieczarkami, surówka z marchwi z łyżeczką chrzanu, sok z winogron
Podwieczorek: dip z warzywami (pół kostki półtłustego twarogu z mieszanką przypraw do dipów, woda gazowana do spulchnienia serka, obrane warzywa: 4 różyczki brokułów, mała kalarepa lub kapusta, pokrojona czerwona papryka, brzoskwinia), szklanka wody mineralnej z cytryną
Kolacja: sałatka śledziowa z pieczywem (mały filet, ugotowany i pokrojony w talarki ziemniak, czerwona cebula, 2 łyżki jogurtu, 2 łyżki groszku konserwowego, pieprz), kromka staropolskiego chleba, duże jabłko, np. reneta, szklanka soku wielowarzywnego
[h=3]Sobota[/h] Pierwsze śniadanie: musli na mleku (5 łyżek musli, łyżka rodzynek, szklanka mleka 1,5% tłuszczu, średni banan, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżeczki miodu)
Drugie śniadanie: plasterek chudej szynki wieprzowej, posmarowany 2 łyżkami sałatki jarzynowej z jogurtem i majonezem, kromka żytniego chleba, woda mineralna
Obiad: kuskus z polędwicą (5 łyżek suchej kaszy, zalać wrzątkiem z dodatkiem łyżki sosu sojowego), duszone polędwiczki wieprzowe (z dodatkiem 5 pieczarek, cebuli, udusić na łyżce oleju, podać z natką), surówka z połowy czerwonej papryki, z łyżką kukurydzy, skropione oliwą, szklanka soku wiśniowego pół na pół z wodą
Podwieczorek: gruszka w czekoladzie (obrana i pokrojona w cząstki, maczana w rozpuszczonej gorzkiej czekoladzie)
Kolacja: indyk w maladze plaster indyka na słodko z dodatkiem brzoskwini, bułka grahamka, posmarowana masłem, herbata z cytryną
[h=3]Niedziela[/h] Pierwsze śniadanie: sałatka drobiowa z toastami (pół paczki ugotowanego brązowego ryżu, kawałek ugotowanej lub upieczonej piersi z kurczaka, 2 łodygi selera naciowego, sos na bazie naturalnego jogurtu z łyżeczką majonezu, 2 pełnoziarniste tosty), szklanka kakao na mleku 1,5%
Drugie śniadanie: 2 kromki chrupkiego pieczywa, z łyżką twarogu, plastrami świeżego ogórka, szklanka soku z czarnej porzeczki
Obiad: zupa krem z brokułów z grzankami z ugotowanych na wywarze mięsnym i zmiksowanych warzyw (brokuły, średnia marchewka, zaprawione łyżeczką masła i zabielone, łyżką 18% śmietany z solą i pieprzem), podane z 2 łyżkami grzanek, roladki z tilapii w ziołach ze świeżego lub rozmrożonego filetu, z solą, pieprzem kolorowym, bazylią i oregano, zwinięta, spięta wykałaczkami, polana łyżką oliwy usmażona lub upieczona w piekarniku, 3 ugotowane ziemniaki pokrojone w cząstki, surówka z 2 liści kapusty pekińskiej, małego startego jabłka z naturalnym jogurtem, woda mineralna
Podwieczorek: domowy kisiel truskawkowy (pół opakowania mrożonych truskawek, łyżka mąki ziemniaczanej, szklanka wody, łyżka cukru, truskawki zagotować i zagęścić mąką), herbatnik
Kolacja: omlet z pieczywem (jajko, 2 białka, łyżka mąki, usmażyć na łyżeczce masła, z dodatkiem dużego pomidora i szczypiorku), 2 kromki chleba staropolskiego, herbata ziołowa

[h=5]Przykładowy jadłospis dla kobiet w ciąży[/h] Śniadanie I: płatki kukurydziane (20 g) z jogurtem (150 g), jajko gotowane (50 g), pomidor (100g), pieczywo mieszane (50 g), masło (10 g), zielona herbata (250 ml).
Śniadanie II: serek homogenizowany (200 g), sok owocowy (200 ml), jabłko (150 g).
Obiad: zupa pomidorowa (350 ml) z makaronem (80 g), wołowina duszona (100 g) z sosem własnym (100 ml), kasza gryczana (150 g), buraki oprószane (100 g), kompot porzeczkowy (150 ml).
Podwieczorek: surówka owocowa (150 g), ciasto drożdżowe (100 g), herbata (250 ml).
Kolacja: sałatka z kurczaka (150 g), pieczywo mieszane (50 g), naleśniki z dżemem (150g), kawa zbożowa z mlekiem (250 ml), pomarańcze (150 g).

Ja dodać mogę tyle: masło jemy,bo Wit A bardzo potrzebna,najlepiej klarowane,nie smażymy niczego na maśle,robi się to np na oleju rzepakowym, nie posilkujemy się w ciąży olejem z wiesiolka- doprowadza do poronienia....pieczywo tylko pieczone w domu lub w piekarni,ale na zakwasie.
I nie łączymy ogórka zielonego z pomidorem
A na śniadanie polecam wyborny krem zbożowy....

Ostatnia edycja:
Ja dodać mogę tyle: masło jemy,bo Wit A bardzo potrzebna,najlepiej klarowane,nie smażymy niczego na maśle,robi się to np na oleju rzepakowym, nie posilkujemy się w ciąży olejem z wiesiolka- doprowadza do poronienia....pieczywo tylko pieczone w domu lub w piekarni,ale na zakwasie.
I nie łączymy ogórka zielonego z pomidorem
A na śniadanie polecam wyborny krem zbożowy....

a dlaczego nie wolno łączyć pomidora z ogórkiem?

reklama
Do góry