i drugi:
[h=3]Poniedziałek[/h] Pierwsze śniadanie: kanapki z twarogiem (2 kromki mieszanego pieczywa, posmarowane masłem, opakowanie chudego twarożku, 5 startych rzodkiewek, łyżka posiekanych pestek dyni), gruszka, napar z mięty z łyżeczką miodu
Drugie śniadanie: nadziana grahamka (mała grahamka, 2 liście sałaty, 6 plasterków szynki drobiowej), szklanka kakao na mleku 2% z łyżeczką cukru
Obiad: czerwony barszcz (talerz zupy na mięsie zabielonej mlekiem), duszona pierś z kurczaka, (mięso bez skóry, łyżka oleju rzepakowego), surówka z kapusty kiszonej (szklanka surówki z białej kiszonej kapusty z cebulą), ziemniaki (3 ugotowane średniej wielkości ziemniaki z łyżeczką posiekanego koperku), szklanka kompotu
Podwieczorek: ciasto drożdżowe (50 g) z mlecznym koktajlem (szklanka kefiru 2%, pół szklanki mrożonych malin)
Kolacja: jajecznica (jajko, białko jajka, łyżeczka masła), średni pomidor, 2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego, kiść winogron, filiżanka herbaty
[h=3]Wtorek[/h] Pierwsze śniadanie: kanapkowe różności (2 kromki chleba tostowego z pełnych ziaren, 2 plasterki szynki drobiowej, 2 plasterki sera żółtego, plaster ananasa z puszki, kromka chleba staropolskiego z plastrem pieczonego pasztetu mieszanego, połówka zielonej papryki), sok z warzyw
Drugie śniadanie: sałatka grecka z pieczywem (10 liści sałaty, średni pomidor, mała cebula, ser feta, ząbek czosnku, łyżeczka oliwy z oliwek, łyżeczka soku z cytryny), kromka chleba razowego, szklanka naparu z melisy z łyżeczką miodu
Obiad: zapiekanka ziemniaczana (3 ugotowane na półtwardo, pokrojone w plastry ziemniaki, pokrojona w kostkę chuda szynka wieprzowa, łyżeczka oleju rzepakowego do wysmarowania naczynia, plasterki małego pora, łyżka posiekanego szczypiorku, połowa szklanki brokułów, pokrojona w talarki marchewka, 3 łyżki groszku, 2 łyżki śmietany jogurtowej 9% wymieszanej ze startym drobno serem żółtym i ziołami), szklanka soku pomarańczowego
Podwieczorek: rolada biszkoptowa z owocami (porcja 50 g), szklanka mleka 1,5%
Kolacja: 3 knedle ze śliwkami posypane 2 łyżeczkami cukru, szklanka kefiru 2%
[h=3]Środa[/h] Pierwsze śniadanie: owocowe kanapki (kromka chleba graham z plasterkiem szynki i łyżką pestek słonecznika, bułka maślana z 2 łyżkami serka ziarnistego z kiwi i nektarynką), mięta – szklanka naparu z miodem
Drugie śniadanie: sałatka z pieczywem i polędwicą (4 łyżki kukurydzy, czerwona papryka krojona w paski, mała posiekana cebula, łyżeczka majonezu i 2 łyżki jogurtu naturalnego, pół małej grahamki, 2 plasterki polędwicy, połowa opakowania mieszanych kiełków – ok. 25 g), woda mineralna niegazowana
Obiad: cannelloni z farszem mięsno–warzywnym: 6 suchych rurek makaronu cannelloni napełnić farszem (4 łyżki mielonego mięsa drobiowego, łyżka oliwy z oliwek, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 5 pieczarek, posiekana mała cebula, 2 łyżeczki startego sera żółtego, bazylia, oregano), szklanka soku z czarnej porzeczki
Podwieczorek: jogurt owocowy z orzechami, 3 łyżkami musli, suszonymi owocami
Kolacja: galaretka drobiowa z ugotowanej piersi kurczaka z groszkiem i marchewką, podana na 2 liściach sałaty, 2 kromki pumpernikla, filiżanka słabego naparu zielonej herbaty
[h=3]Czwartek[/h] Pierwsze śniadanie: musli z jogurtem (4 łyżki musli z rodzynkami i orzechami, jogurt naturalny 2%), kanapki (2 kromki chleba staropolskiego z masłem, 4 plasterki polędwicy z indyka, paseczki czerwonej i żółtej papryki), średni banan, szklanka herbaty z łyżeczką miodu i plasterkiem cytryny
Drugie śniadanie: serowo-owocowy przysmak (serek waniliowy homogenizowany, starta gruszka), kromka chrupkiego pieczywa z ziarnami, woda mineralna
Obiad: zupa pomidorowa na drobiu z natką pietruszki (można zabielić chudym mlekiem) i grillowany lub pieczony w folii filet z halibuta z pieprzem, solą, ziołami i łyżeczką masła, 3 średnie ziemniaki z koperkiem, szklanka gotowanej zielonej fasolki szparagowej z łyżeczką roztopionego masła, kompot ze śliwek
Podwieczorek: budyń waniliowy z owocami na mleku 1,5% z dodatkiem szklanki mrożonych czarnych porzeczek
Kolacja: sałatka z brokułów i gotowanej piersi kurczaka sos jogurtowo-majonezowy i koperek, razowy chleb, herbata miętowa
[h=3]Piątek[/h] Pierwsze śniadanie: płatki (3 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki otrębów pszennych, szklanka gorącego mleka 1,5%), kanapki (2 kromki mieszanego pieczywa z masłem, obłożone listkami cykorii, 4 plasterki szynki drobiowej, 2 mandarynki, szklanka herbaty owocowej
Drugie śniadanie: koktajl warzywny (3/4 szklanki kefiru zmiksowane z 1/4 szklanki soku pomidorowego, 2 łyżkami posiekanego koperku z dodatkiem pieprzu, soli morskiej, 2 minikanapki z chleba graham z pasztetem drobiowym, rzodkiewki
Obiad: talerz zupy ogórkowej na mięsie, zabielonej chudym mlekiem z ziemniakami, 5 łyżek upróżonej kaszy gryczanej, gulasz z chudej wołowiny z cebulą i 5 pieczarkami, surówka z marchwi z łyżeczką chrzanu, sok z winogron
Podwieczorek: dip z warzywami (pół kostki półtłustego twarogu z mieszanką przypraw do dipów, woda gazowana do spulchnienia serka, obrane warzywa: 4 różyczki brokułów, mała kalarepa lub kapusta, pokrojona czerwona papryka, brzoskwinia), szklanka wody mineralnej z cytryną
Kolacja: sałatka śledziowa z pieczywem (mały filet, ugotowany i pokrojony w talarki ziemniak, czerwona cebula, 2 łyżki jogurtu, 2 łyżki groszku konserwowego, pieprz), kromka staropolskiego chleba, duże jabłko, np. reneta, szklanka soku wielowarzywnego
[h=3]Sobota[/h] Pierwsze śniadanie: musli na mleku (5 łyżek musli, łyżka rodzynek, szklanka mleka 1,5% tłuszczu, średni banan, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżeczki miodu)
Drugie śniadanie: plasterek chudej szynki wieprzowej, posmarowany 2 łyżkami sałatki jarzynowej z jogurtem i majonezem, kromka żytniego chleba, woda mineralna
Obiad: kuskus z polędwicą (5 łyżek suchej kaszy, zalać wrzątkiem z dodatkiem łyżki sosu sojowego), duszone polędwiczki wieprzowe (z dodatkiem 5 pieczarek, cebuli, udusić na łyżce oleju, podać z natką), surówka z połowy czerwonej papryki, z łyżką kukurydzy, skropione oliwą, szklanka soku wiśniowego pół na pół z wodą
Podwieczorek: gruszka w czekoladzie (obrana i pokrojona w cząstki, maczana w rozpuszczonej gorzkiej czekoladzie)
Kolacja: indyk w maladze plaster indyka na słodko z dodatkiem brzoskwini, bułka grahamka, posmarowana masłem, herbata z cytryną
[h=3]Niedziela[/h] Pierwsze śniadanie: sałatka drobiowa z toastami (pół paczki ugotowanego brązowego ryżu, kawałek ugotowanej lub upieczonej piersi z kurczaka, 2 łodygi selera naciowego, sos na bazie naturalnego jogurtu z łyżeczką majonezu, 2 pełnoziarniste tosty), szklanka kakao na mleku 1,5%
Drugie śniadanie: 2 kromki chrupkiego pieczywa, z łyżką twarogu, plastrami świeżego ogórka, szklanka soku z czarnej porzeczki
Obiad: zupa krem z brokułów z grzankami z ugotowanych na wywarze mięsnym i zmiksowanych warzyw (brokuły, średnia marchewka, zaprawione łyżeczką masła i zabielone, łyżką 18% śmietany z solą i pieprzem), podane z 2 łyżkami grzanek, roladki z tilapii w ziołach ze świeżego lub rozmrożonego filetu, z solą, pieprzem kolorowym, bazylią i oregano, zwinięta, spięta wykałaczkami, polana łyżką oliwy usmażona lub upieczona w piekarniku, 3 ugotowane ziemniaki pokrojone w cząstki, surówka z 2 liści kapusty pekińskiej, małego startego jabłka z naturalnym jogurtem, woda mineralna
Podwieczorek: domowy kisiel truskawkowy (pół opakowania mrożonych truskawek, łyżka mąki ziemniaczanej, szklanka wody, łyżka cukru, truskawki zagotować i zagęścić mąką), herbatnik
Kolacja: omlet z pieczywem (jajko, 2 białka, łyżka mąki, usmażyć na łyżeczce masła, z dodatkiem dużego pomidora i szczypiorku), 2 kromki chleba staropolskiego, herbata ziołowa
[h=5]Przykładowy jadłospis dla kobiet w ciąży[/h] Śniadanie I: płatki kukurydziane (20 g) z jogurtem (150 g), jajko gotowane (50 g), pomidor (100g), pieczywo mieszane (50 g), masło (10 g), zielona herbata (250 ml).
Śniadanie II: serek homogenizowany (200 g), sok owocowy (200 ml), jabłko (150 g).
Obiad: zupa pomidorowa (350 ml) z makaronem (80 g), wołowina duszona (100 g) z sosem własnym (100 ml), kasza gryczana (150 g), buraki oprószane (100 g), kompot porzeczkowy (150 ml).
Podwieczorek: surówka owocowa (150 g), ciasto drożdżowe (100 g), herbata (250 ml).
Kolacja: sałatka z kurczaka (150 g), pieczywo mieszane (50 g), naleśniki z dżemem (150g), kawa zbożowa z mlekiem (250 ml), pomarańcze (150 g).