reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kulinarne akrobacje , czyli kwietniówki gotują.

Pyszne zapiekanki "bruchetta" w 5 minut:
chlebek pokroic w kromki, polozyc na nie pokrojone pomidorki, na to plastry mozzarelli i posypac swieza bazylia, sola, pieprzem i do piecyka na 3-5 minutki-az sie stopi serek :-) swietne na szybka kolacje.
 
reklama
placki/ racuchy drożdżowe

2szkl mleka(delikatnie podgrzać)

0,5 kostki drożdży+ 2 łyżeczki cukru+ 1 łyżeczka mąki+ dla łatwiejszego rozmieszania odrobina podgrzanego mleka
Wszystko to wymieszać np. w kubku i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia.

Jak mieszanka z kubka urośnie i zacznie z niego wychodzić w oddzielnym naczyniu (większa miska) mieszamy:
2 jajka+ szczypta soli+ ok 1/3 opakowanie cukru wanilinowego+ 0,5 szkl cukru.

Po wymieszaniu wsypujemy ok 0,5kg mąki+ wyrośnięty rozczyn drożdżowy+ resztę ciepłego mleka(trzeba powoli dodawać żeby ciasto miało odpowiednią konsystencję, bo nie zawsze potrzeba aż 2szkl). Po wymieszaniu przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(na ok 1-1,5h).

Do smażenia najlepszy jest olej, ciasto na patelnie najwygodniej nakładać jest łyżką moczoną w kubku z gorącą wodą(ciasto się wtedy nie klei).
Smacznego;)
 
Pasazerka dzieki za przepis,ale nie moglam sie doczekac i z neta wzielam teraz czekam az ciasto urosnie;-)ale nastepnym razem sprobuje twojego:-)
 
Sernik na zimno


4 kolorowe galaretki
trzy serki homogenizowane waniliowe (po 200 g każdy)
biszkopty albo herbatniki na spód
jakieś owoce :)

Taka porcja wystarczy na średniej wielkości tortownicę. Ja zaczęłam od warstwy z samej galaretki (rozrobionej w szklance wody) i owoców. Poczekać aż stężeje. A potem już każda warstwa tak samo - galaretkę (każdą oddzielnie:)) rozpuścić w szklance wody. Ostudzić. Chłodną galaretkę wymieszać z serkiem i wylać na poprzednią warstwę. Poczekać aż stężeje (zależy jak gęsty masz serek - ale mi jedna warstwa tężało tak ok. 1,5 godz). Na samym końcu wyłożyć biszkopty albo herbatniki:-)
Najlepszy był drugiego dnia, jak postał całą noc w lodówce :)
 
karina na wierzch te biszkopty kładziesz? A nie na spód??? I napisz jeszcze jakie serki do tego kupowałaś? Bo wiesz sprawdzone zawsze inaczej wychodzą
 
g_agnes - kupiłam serki homogenizowane z lidla - chyba są firmy pilos czy jakoś tak (są w takich dużych opakowaniach po 400 g każde); a co do biszkoptów, to one po pokrojeniu lądowały na spodzie:) tak mi było po prostu łatwiej - zacząć od galaretki i skończyć na biszkoptach :)
 
Dziewczyny wrzucam przepis na przepyszna i szybka salatke

SALATKA Z SURIMI
-Paczka makaronu ryzowego(nitki, ja po ugotowaniu przelewam zimna woda i siekam na drobno)
-ok 20 paluszkow surimi
-mala puszka kukurydzy
-duzy peczek szczypiorku
-sol,pieprz, majonez
 
Dziewczyny wrzucam przepis na przepyszna i szybka salatke

SALATKA Z SURIMI
-Paczka makaronu ryzowego(nitki, ja po ugotowaniu przelewam zimna woda i siekam na drobno)
-ok 20 paluszkow surimi
-mala puszka kukurydzy
-duzy peczek szczypiorku
-sol,pieprz, majonez

o rety ale pysznosci;-)musze zrobic koniecznie
 
Dziewczyny, a może któraś robi jakieś przetwory na zimę dla swojego dziecięcia?? Ja planuję deserki.
Na razie porobiłam musy z papierówek i przeciery (z których soki wyszły) z czerwonych porzeczek. Niestety dodałam troszkę cukru, bo inaczej słoiczki byłyby wściekle kwaśne.
Planuję jeszcze wykorzystać jagody, morele, gruszki, śliwki, może maliny, ale wszystko w swoim czasie. Jagody chcę z jabłkami połączyć i musy porobić.
Nie wiem jak z gruszkami, bo one takie płynne pewnie wychodzą - może z kleikiem ryżowym?
 
reklama
Ewula ja mam taki plan :) Na razie szukam niedrogiego garnka do pasteryzacji. Mam malutki zamrażalnik i nie bardzo mam jak robić zapay, więc w planie są słoiki :) Jak robisz musy? Jabłka, wiadomo- same się rozgotują, a inne? Przez gazę przecierasz? Czy jakoś inaczej? :)
 
Do góry