reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

In vitro 2024 - refundacja

reklama
A jak to wygląda z lekami na cyklu sztucznym? Bierze się estradiol od 1dc i jak jest gotowe endometrium, to wdraża się progesteron i po 5 dniach transfer?
Ja brałam estrofem od 2dc a reszta tak jak napisałaś. Podgląd w ustalonym dniu czy endo ładne i jak tak 5 dni brania proga I transfer.

Kurcze mój lekarz pomimo 5 bet 0 w sumie od 2022 nie chce podać dwóch. Mąż też nie chce:(, mamy syna. Ja chciałabym sprobowac żeby choć 1 "zaskoczyl"...ale sama mogę sobie chcieć...nasze ostatnie dwa są właśnie "slabsze"
A jak lekarz to uzasadnia?
Tu na forum jest sporo przypadków podania dwóch zarodków z czego finalnie było jedno dziecko.
Ponoć kiedyś było normą podawanie dwóch i w nielicznych przypadkach była ciąża bliźniacza.

Tak w ramach programu. U mnie w klinice proga bada sie trzy razy w cyklu transferowym. 2dc, przed zaczęciem przyjmowania progesteronów i dzień przed transferem. 2 pierwsze pobrania musi byc ponizej 1.5 a w ostatnim powyzej 10.
To u nas w ogóle nie ma badania progesteronu z programu.
Co klinika to swoje zasady..

A jak to wygląda z lekami na cyklu sztucznym? Bierze się estradiol od 1dc i jak jest gotowe endometrium, to wdraża się progesteron i po 5 dniach transfer?
Tak. 1-3 dc zaczynasz brac estrofem. Później prog. Jak miałam jeszcze włączony acard na lepsze ukrwienie, a po transferze zmieniałyśmy na zastrzyki

Dziewczyny czy pomimo tego, że nie mam zadnych mutacji (tylko mthfr w hetero) do transferu rutynowo jest sens brać heparyne?

Czy któraś z Was też brała mimo, że nie miała mutacji?

A jak lekarz to uzasadnia?
Tu na forum jest sporo przypadków podania dwóch zarodków z czego finalnie było jedno dziecko.
Ponoć kiedyś było normą podawanie dwóch i w nielicznych przypadkach była ciąża bliźniacza.
Uzasadnia tak, że była cesarka i bliźniacza byłaby niebezpieczna, z drugiejs str mowil że jak będzie jeden słabszy to mogą podać drugi, tylko nie wiem jak miałoby to się odbywać. Oni rozmrażają dzień przed transferem..
Musze jeszcze dopytać..
I z mężem porozmawiać..
zasadnia

To u nas w ogóle nie ma badania progesteronu z programu.
Co klinika to swoje zasady..

reklama
Dziewczyny czy pomimo tego, że nie mam zadnych mutacji (tylko mthfr w hetero) do transferu rutynowo jest sens brać heparyne?

Czy któraś z Was też brała mimo, że nie miała mutacji?
W takiej sytuacji raczej tylko acard.
Mi na początku heparyny nie chcieli dać nawet przy mutacji w pai1.

Uzasadnia tak, że była cesarka i bliźniacza byłaby niebezpieczna, z drugiejs str mowil że jak będzie jeden słabszy to mogą podać drugi, tylko nie wiem jak miałoby to się odbywać. Oni rozmrażają dzień przed transferem..
Musze jeszcze dopytać..
I z mężem porozmawiać..
To u Ciebie inna sprawa w związku z cesarką. No trzeba przeanalizować z lekarzem wszelkie za i przeciw, bo czasem faktycznie ryzyko może być zbyt duże.

Do góry