reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gotowanie na ekranie- przepisy :)

reklama
Iśku dawaj przepis :-)

U mnie ostatnio króluje sałatka taka na ostro, coś ala grecka ale wg przepisu mojej kuzynki ogórek, papryka, czarne oliwki, cebula czerwona, papryczki chilli i skruszony ser bałkański + sos grecki, a mój mąż kocha sałatkę ziemniaczaną, oczywiście ziemniaki + ogórek kiszony, cebula i majonez (ja ją lubie do grilla), albo pokrojone w cienkie paski szynka, żółty ser, korniszony, może być kukurydza albo czerwona fasolka kto jak lubi + majo, no i zupek chińskich z kurczakiem też :)
 
Felidae serek bałkański kupisz w lidlu, pilosa, jest to ser sałatkowy, miękki, niedojrzewający a skład to mleko, sól, kultury bakterii fermentacji, świetnie się kruszy i kroi w kostkę...

a z tym serem przede wszystkim to robię pomidory w ćwirtkę wywrócone miąższem do góry, polewam sosem jogurtowo-majonezowym sól + pieprz ewentualnie zioła lub czosnek, a wszystko posypuję tym serkiem bezpośrednio ścierając go na tarce o średnich oczkach pycha...
 
alex nie mogłaś szybciej napisać, że taki ser to w Lidlu.... rano byłam mogłam kupić:-)


Paszteciki z ciasta francuskiego:

ciasto francuskie (ja kupiłam z Lidla właśnie)
0,5 kg pieczarek
2 cebule
1 jajko
przyprawy


Pieczarki zetrzeć na tarce, cebulę pokroić. Podsmażyć na oleju (warto najpierw trochę samą cebulkę na złoto) i przyprawić pieprzem, solą, słodką papryką. Musi być ostre bo później smak "ginie". Ostudzić.

Sposobów zawijania są tysiące. Ja robiłam malutkie paszteciki. Płat ciasta dzieliłam na 3 części. Na środek każdego kładłam pasek farszu i zawijałam w płaski rulon. Następnie pokroiłam na małe kwadraty ok 4-5 cm.

Posmarować rozmąconym jajkiem każdy pasztecik. Piec na papierze do pieczenia temp 180 przez 20 min (z termoobiegiem)
 
Alex dla Ciebie :-)
śledź pod pierzynką
1) matjasy z tacki opłukać troszkę przegotowana wodą (bo są strasznie słone), odcedzić, pokroić na małe kawałki i ułożyć na spodzie półmiska
2) ugotowane w mundurkach ziemniaki zetrzeć na dużych oczkach tarki bezpośrednio nad rybą, pokryć całą rybę (ziemniaków jest wiecej niż innych warzyw)
3) Na drobnych oczkach tarki zetrzeć na ziemniaki na całej powierzchni w takiej kolejności:
- 1 pietruszkę ugotowaną
- kawałek selera ugotowanego
- dwa jajka ugotowane na twardo - ale trzeć bez żółtka
- 2-3 marchewki ugotowane
4) po całej powierzchni rozsmarować delikatnie majonez (tak żeby warzywa zostały na miejscu), my używamy Winiary Dekoracyjny
5) na koniec na wierzch zetrzeć żółtko na tarce

Smacznego :-)
 
Ostatnia edycja:
Dzięki dziewczyny za przepisy :-D na pewno zrobię :-) Ogólnie to lubię Lidla, w sumie od zakupów jest mój mąż, ale tam jest dużo ciekawych produktów!!!
 
reklama
Do góry