reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gotowanie na ekranie- przepisy :)

reklama
specjalnie dla Pscółki przepis na najprostszą w świecie sałatkę z porów:-)

jedną dużą porę kroimy w cienkie paseczki, dodajemy puszkę kukurydzy i kilka ugorowanych pokrojonych w kostkę jajek na koniec mieszamy majonez ze śmietaną i dodajemy, doprawiamy solą i pierzem i koniec:-)
 
Oliwko pysznie! ja do tej sałatki dodaje jeszcze ananasa pokrojonego w kostkę, trochę szyneczki i seler cięty :tak: bo my głodomorki jesteśmy i musi być sycące :-D zwłaszcza jak mąż do pracy zabiera ;-)
 
uwielbiam sałatke porowa :-) tylko ja robie bardziej gazotwórcza ha ha bodaje groszek. i żółty ser...ale mi smaka narobiłaś :/ zeby objetość zwiększyc można wsio razem połączyć
 
Oliwka - dzięki, a ten por to surowy? To samo pytanie do Pianki - ten seler to surowy?

Ja znam tylko surówkę obiadową z pora. mocno sparzony por, nieco tartego jabłka i jogurt, ja dodaję jeszcze sok z cytryny i dużo pieprzu:-D
 
reklama
No to ja dam przepis na proste ciasto, które ostatnio piekłam ;)

Szarlotka

Składniki:
CIASTO
4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 kostki margaryny
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 całe jajka + 2 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany

NADZIENIE Z JABŁEK
2 kg jabłek
1 cukier waniliowy
1 łyżka bułki tartej

Przepis na ciasto:Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną. Dodać żółtka, całe jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki.

Przepis na nadzienie z jabłek:Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym.

Ułożenie ciasta:Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem dużą blachę. Wyłożyć starte jabłka. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, po nakłuwać widelcem. Piec 45 minut w 200 stopniach C. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem. Szarlotka gotowa.
 

Załączniki

  • 92d6d69ab4d7.jpg
    92d6d69ab4d7.jpg
    40,9 KB · Wyświetleń: 47
Do góry