reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przepisy kulinarne czerwcówek

Pasta z łososiem
-makaron
-brokuły.3-4 małe kwiaty
-1łyżeczka oleju
-1/2 łyżeczki masła niesolonego
-strączek szczypioru
-140głososia
-4łyżeczki serka kremowego(ziołowego lub czosnkowego)
-2 duże łyżeczki śmietanki słodkiej

Ugotować brokuły nie do całkowitej miękkości.Pokroić szczypior i podsmażyć na maśle z olejem.Pokroić łososia na małe części i wrzucic do szczypioru.Lekko smażyć,dodać brokuły i troszkę podsmażyć . Wymieszać razem śmietankę z serkiemi dodać na koniec.
Ugotować makaron,i całośc wymieszać razem.
Doprawić oczywiście solą i pieprzem według uznania.
Bardzo dobre.

Przepraszam że ten przepis taki nie składny,ale tłumaczyłam z norweskiego a tłumaczenia zawsze mi wychodzą kiepsko.
Przepis wzięty z przepisów dla dzieci.
 
Ostatnia edycja:
reklama
dziewczyny potrzebuje dobry przepis na barszcz czerwony, chce zrobić zakwas wg Asinki i jak potem?
w tym roku robimy wigilię razem z teściową i ja mam m.in. barszcz czerwony zrobić
 
Sylwestrowo w ramach tego co jest w domu wymyślliłam dwie sałatki:
1.ananas w zalewie pokrojony w kostkę puszka, ryż gotowany torebka, paluszki krabowe opakowanie, majonez
2.wędzony kurczak pokrojony w kostkę udko, jajo na twardo pokrojone w kostkę ( jajcarnią ) 4 szt., groszek zielony z puszki drobny puszka, oliwa
 
Mam pytanie - czy u Was w domach je się taką zupę jak "zalewajka"? U mnie się nie jadło, ale mój mąż mi marudzi od kilku dni, że mu babcia gotowała kiedyś... tylko że przepis niestety został tajemnicą.... szukam po forach kulinarnych i są różne przepisy, głównie na bazie żurku. Ale może od Was się nauczę?
 
jasne tylko u nas z niemiecka na to mówili "broutzupa" albo"zupa chlebowa"

ok 1 kromki grubej chleba albo jak krojone to dwie pokroić na kwadraty ok 3 cm na 3 cm
dodać przeciśnięty ząbek czosnku łyżeczke masła zalać wrzątkiem i dodać trochę maggi

u nas to się tak robi :-)

edit:
to jest oczywiści najprostszy sposób, moja ciocia robi to jeszcze z cebulką duszoną, albo na wywarze-rosole ale ogólnie zalewa się chleb bądż żytnie bułki :-)
wpisz zupa chlebowa to wyskoczy tego mnóstwo :-)
 
Ostatnia edycja:
Kati - dzięki, ale Twoja to bardziej taka wodzionka, a mi chodzi o taką zupę zabielaną z ziemniakami na bazie zakwasu żurkowego...
 
Ja nie umiem.. ale babcia robi taką ogólnie-warzywną, po czym dodaje do niej rozcieńczone pół paczki żurku i mówi na to zalewajka. pół paczki żurku schodzi na taki garne k na ok 4 osób... nie wiem ile to w litrach... warzywa (marchewka, ziemkniaki, cebula, pietruszka seler ew por)
 
A ja ostatnio z Wege książka kucharska - puszka.pl gotowałam danie wege - myślałam, że ze względu na mocne aromaty Szymek pogardzi ale zjadł ładnie. A że danie smaczne i wartościowe, choć bezmięsne, to wrzucam. Mój przepis wpisuję, bo kombinowany jest z dwóch różnych. I jeszcze dodam, że danie nie zachęca ze względu na kminek, ale kiminek mielony jest tutaj konieczny, daje świetny posmak (zupełnie niekminkowy) w połączeniu z pozostałymi przyprawami.

Wegegulasz z kaszą gryczaną
(porcja dla 2,5 osób;-))

- 1 duża cebula
- 2 małe ząbki czosnku
- 2 średnie marchewki
- kilka różyczek brukuła (najlepiej świeżego bo można pokruszyć na malutkie kawałki, mrożonego trzeba podziabać jak się ugotuje dopiero)
- pół szklanki soczewicy czerwonej
- 1/2 łyżeczki kminku MIELONEGO
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz - do smaku

+ kasza gryczana oczywiście (ja używam niepalonej, ale do tego dania polecana jest w sumie palona)

W średnim rondelku zeszklić na oliwie poszatkowaną drobno cebulę, dodać czosnek przetarty przez praskę, jeszcze chwilę podrumienić i podlać odrobinę wodą, kilka milimetrów dosłownie. Dodać startą na grubych oczkach marchew, chwilę poddusić żeby puściła soki, ze 3 minutki. Dodać wszystkie przyprawy, wsypać opłukaną wcześniej soczewicę i brokuła w małych kawałkach (ja rwę na takie małe 1-centymetrowe). Dolać szklankę, półtorej wody (zależy od rondla) - musi być tak z 1-1,5 cm wody ponad zawartość rondla, żeby uwględnić że soczewica spęcznieje. Całość dusić na "małym ogniu" pod przykryciem ok. 30 min. Na końcu dosolić (ja wrzucam ok. pół łyżeczki soli) i dopieprzyć do smku.

Równolegle ugotować kaszę. Całe danie z przygotowaniem zajmuje ok. 40 min.
Podawać jako gulasz z kaszą:) Smacznego!
 
Ostatnia edycja:
reklama
bardzo często jemy coś takiego, ale nigdy nie dawałam kminku, spróbuję:tak: My ostatnio do wszystkiego jemy kaszę orkiszową- coś wspaniałego!
 
Do góry