reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gotowanie na ekranie- przepisy :)

reklama
Dziewczyny, mega prosty przepis na naprawde pyszne kruche pieguski. Dalabym fotke ale ciasteczek...juz nie ma:) Maz wyniosl wieczorem do sasiadow i wrocil z pustym talerzem. Nie sa zbyt slodkie wiec opcja dla kogos kto nie lubi za slodkich ciasteczek.

2 szkl maki pszennej
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/3 kostki masła
3/4 szkl cukru pudru
cukier waniliowy
1 jajko
szczypta soli
czekolada pokrojona w kostkę (wg uznania- ja daje całą tabliczkę)
orzechy, rodzynki

Masło ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Wbijamy jajko i chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy łyżką (ja miksuje na lekkich obrotach). Wsypujemy dodatki. Lyżką nakładamy ciasto na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Nie martwcie sie kształtem kuleczek bo w czasie pieczenia same formuja się w piekne placuszki. Pieczemy 12-15 min w temp 180 C.

Uwaga-nakladac malusienkie kuleczki w duzych odstepach bo w tarkcie pieczenia rozlewaja sie

Iśku dawaj przepis :-)

U mnie ostatnio króluje sałatka taka na ostro, coś ala grecka ale wg przepisu mojej kuzynki ogórek, papryka, czarne oliwki, cebula czerwona, papryczki chilli i skruszony ser bałkański + sos grecki, a mój mąż kocha sałatkę ziemniaczaną, oczywiście ziemniaki + ogórek kiszony, cebula i majonez (ja ją lubie do grilla), albo pokrojone w cienkie paski szynka, żółty ser, korniszony, może być kukurydza albo czerwona fasolka kto jak lubi + majo, no i zupek chińskich z kurczakiem też :)

Alex zrobiłam tę sałatkę grecką... pyszna

Ze wzgledu iz jest duzo Słodziutkich przyszłych mam (czyt .cukrzyca ciążowa) wrzucam sprawdzony i dosyc smaczny przepis na pulpeciki z sosem koperkowym:)

Dietetyczne - pulpety w sosie jogurtowo koperkowym

Pierś z kurczaka lub indyka (pół kg), mielimy. * Ja kupuje juz z mielona z Lidla;)tylko ja daje ok 1kg mięsa i ok 2 l wody z kostką i warzywami (nie mam maszynki)
Doprawiamy do smaku, dodajemy jajko oraz otręby - 5 łyżek.+ząbek czosnku+małą cebulka;)
Mieszamy.
Formujemy kulki, obtaczamy w mące (moze byc skrobia ziemniaczna) i wrzucamy do wrzątku z dodatkiem liścia laurowego i kostki rosołowej,marchewki,pietruszki .

Chwilę gotujemy.
Sos:
pół szklanki jogurtu naturalnego dużego mieszamy ze świeżym koperkiem i pieprzem. Dokładnie mieszamy by nie było grudek. Dodajmy do wywaru z pulpetami. Jeśli lubimy gęsty sos, możemy zagęścić go mąką, ale z pełnego przemiału.

Do tego wyśmienicie smakuje kasza jaglana, najlepiej z dużą ilością błonnika. Moja ulubiona to ta z firmy Sante (otręby owsiane także kupuję tej firmy).
Surówka? Świetnie pasuje coś na ostro.

*Dziewczyny jesli macie wysokie cukry lub wam skacza to nie róbcie panierki z maki jak warzywka beda miekkie z wywaru to poprostu wrzucie pulpety na chwilke do wody nie powinny sie rozpasc...Do tego polecam ryż brązowy:p

Tasia super że Ci smakowała :-) zapomniałam napisać że możesz podpiec paprykę, żeby wydobyć z niej taki delikatny smak dymu :-p żeby była lekko okopcona, na termoobiegu, tylko że już wtedy nie jest taka chrupiąca!!!

Kładzione pączusie na szybko...

240 g serka Danio
3 jajka
1,5 szkl mąki
1 łyzeczka proszku do pieczenia
1 czubata łyżka cukru pudru

wszystko miksujemy

nagrzewamy olej
i smażymy na głębokim oleju.

Ja to nabieram duża łyżka i mała pomagam se to strzepnąć do oleju

dobre pączki jak niema co w domku słodkiego

SMACZNEGO.. moze komus posmakuja..

UWAGA: szybko sie rumienia wiec jak juz olej sie rozgrzeje mocno polecam dac zmienijszy zeby w srodku sie zrobiły...ale i tak nawet jak sie zrobia beda w srodku wygladały jak delikatnie nie dosmazone

Ostatnia edycja:
oooo aisak ja właśnie słyszałam o tych pączkach z serka homo, a nigdy przepisu nie dostałam

reklama
oooo aisak ja właśnie słyszałam o tych pączkach z serka homo, a nigdy przepisu nie dostałam

heheh no widzisz :) odkad wzielam od mamy przepis po tłustym czwartku to te paczki czesto robie pierwszy raz zrobilam mezowi tylko to 15 minut i niebylo paczków sam wszystko zjadł bo to wieczor a ja wolałam nie przesadzac z olejem na noc hehehe

Do góry