reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Gotowanie na ekranie- przepisy :)

Dziewczyny, jak macie jakieś sprawdzone przepisy na okres karmienia to wrzucajcie proszę. Chciałabym teraz trochę pogotowć i pomrozić, bo potem nie będę miała do tego głowy.
 
reklama
pscółka ja robię takie normalne potrawy, tylko mniej przyprawione. Mam naleśniki i kotlety schabowe na razie pomrożone. No i oprócz tego kilka potraw dla K. bo on lewy w kuchni.
 
Ha ha Tasia, ale się wstrzeliłaś:-D. Naleśników nawet nie umiem robić, poza tym unikam połączenia mąka/jajka/cukier, a schabowe to panierka i smażenie, więc też jeszcze nigdy nie robiłam:-D Ja mam tendencję do tycia, więc raczej lżejsze, mniej tradycyjne rzeczy muszę gotować:-(
 
Ja planuję jakieś lżejsze zupy pogotować i pomrozić. Z dań jeszcze nie wiem. Może kupię jakiś schab, potem się wrzuci do piekarnika.
 
Widzę , że wątek przepisowy ucichł. Wrzucam przepis na pyszny, szybki placek:

ciasto:
[FONT=lucida grande, tahoma, verdana, arial, sans-serif]6 białek ubić z 6 łyzkami cukru, dodać żółtka i dalej ubijać, wsypać 6 łyżek mąki i łyżeczke proszku do pieczenia i delikatnie wymieszać, wlać do tortownicy, wyścielonej papierem i wysmarowanej, piec ok 25 minut[/FONT]

[FONT=lucida grande, tahoma, verdana, arial, sans-serif]masa :[/FONT]
[FONT=lucida grande, tahoma, verdana, arial, sans-serif]Bita smietana. Kupujemy 36% śmietanę z Łowicza lub Piątnicy, dodajemy dwie kopiate łyżki cukru pudru , 3 śmietan fix mix i ubijamy . Uważamy aby nie przebić bitej śmietany.

Górę posypujemy malinami i borówkami i polewamy galaretka z owoców leśnych. Smacznego!

[/FONT]
 
:-) hehe to jak się odbrazi to może będę o coś dopytywać :p
mamy mnóstwo przetworów starych...i mąż zastanawia się czy z tych kompotów 10 letnich wina nie porobić
 
reklama
wypróbowąłam to napiszę:
filet z urczaka w zupie cebulowej.

Ja kupiałam 2 podwójne ( średniej wielkości ) piersi z kurczaka
2 zupy cebulowe knorra
2 śmietany 30% z biedronki ( bo mają po 330 ml)

piersi pokroiłam w plastry wymieszałam z jedną zupą cebulową i zostawiłam w lodówce na dwie godziny. po tym czasie mięso przełożyłam do naczynia żaroodpornego i zalałam śmietaną w której wcześniej rozprowadziłam drugą zupkę. To wszystko w piec na 40 minut w 200 stopniach. My jedliśmy z ziemniakami i marchewką na gęsto :-)
 
Do góry