reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gotowanie na ekranie- przepisy :)

Dziewczyny, jak macie jakieś sprawdzone przepisy na okres karmienia to wrzucajcie proszę. Chciałabym teraz trochę pogotowć i pomrozić, bo potem nie będę miała do tego głowy.
 
reklama
pscółka ja robię takie normalne potrawy, tylko mniej przyprawione. Mam naleśniki i kotlety schabowe na razie pomrożone. No i oprócz tego kilka potraw dla K. bo on lewy w kuchni.
 
Ha ha Tasia, ale się wstrzeliłaś:-D. Naleśników nawet nie umiem robić, poza tym unikam połączenia mąka/jajka/cukier, a schabowe to panierka i smażenie, więc też jeszcze nigdy nie robiłam:-D Ja mam tendencję do tycia, więc raczej lżejsze, mniej tradycyjne rzeczy muszę gotować:-(
 
Ja planuję jakieś lżejsze zupy pogotować i pomrozić. Z dań jeszcze nie wiem. Może kupię jakiś schab, potem się wrzuci do piekarnika.
 
Widzę , że wątek przepisowy ucichł. Wrzucam przepis na pyszny, szybki placek:

ciasto:
[FONT=lucida grande, tahoma, verdana, arial, sans-serif]6 białek ubić z 6 łyzkami cukru, dodać żółtka i dalej ubijać, wsypać 6 łyżek mąki i łyżeczke proszku do pieczenia i delikatnie wymieszać, wlać do tortownicy, wyścielonej papierem i wysmarowanej, piec ok 25 minut[/FONT]

[FONT=lucida grande, tahoma, verdana, arial, sans-serif]masa :[/FONT]
[FONT=lucida grande, tahoma, verdana, arial, sans-serif]Bita smietana. Kupujemy 36% śmietanę z Łowicza lub Piątnicy, dodajemy dwie kopiate łyżki cukru pudru , 3 śmietan fix mix i ubijamy . Uważamy aby nie przebić bitej śmietany.

Górę posypujemy malinami i borówkami i polewamy galaretka z owoców leśnych. Smacznego!

[/FONT]
 
:-) hehe to jak się odbrazi to może będę o coś dopytywać :p
mamy mnóstwo przetworów starych...i mąż zastanawia się czy z tych kompotów 10 letnich wina nie porobić
 
reklama
wypróbowąłam to napiszę:
filet z urczaka w zupie cebulowej.

Ja kupiałam 2 podwójne ( średniej wielkości ) piersi z kurczaka
2 zupy cebulowe knorra
2 śmietany 30% z biedronki ( bo mają po 330 ml)

piersi pokroiłam w plastry wymieszałam z jedną zupą cebulową i zostawiłam w lodówce na dwie godziny. po tym czasie mięso przełożyłam do naczynia żaroodpornego i zalałam śmietaną w której wcześniej rozprowadziłam drugą zupkę. To wszystko w piec na 40 minut w 200 stopniach. My jedliśmy z ziemniakami i marchewką na gęsto :-)
 
Do góry