reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Gotowanie na ekranie- przepisy :)

reklama
Iśku dawaj przepis :-)

U mnie ostatnio króluje sałatka taka na ostro, coś ala grecka ale wg przepisu mojej kuzynki ogórek, papryka, czarne oliwki, cebula czerwona, papryczki chilli i skruszony ser bałkański + sos grecki, a mój mąż kocha sałatkę ziemniaczaną, oczywiście ziemniaki + ogórek kiszony, cebula i majonez (ja ją lubie do grilla), albo pokrojone w cienkie paski szynka, żółty ser, korniszony, może być kukurydza albo czerwona fasolka kto jak lubi + majo, no i zupek chińskich z kurczakiem też :)
 
Felidae serek bałkański kupisz w lidlu, pilosa, jest to ser sałatkowy, miękki, niedojrzewający a skład to mleko, sól, kultury bakterii fermentacji, świetnie się kruszy i kroi w kostkę...

a z tym serem przede wszystkim to robię pomidory w ćwirtkę wywrócone miąższem do góry, polewam sosem jogurtowo-majonezowym sól + pieprz ewentualnie zioła lub czosnek, a wszystko posypuję tym serkiem bezpośrednio ścierając go na tarce o średnich oczkach pycha...
 
alex nie mogłaś szybciej napisać, że taki ser to w Lidlu.... rano byłam mogłam kupić:-)


Paszteciki z ciasta francuskiego:

ciasto francuskie (ja kupiłam z Lidla właśnie)
0,5 kg pieczarek
2 cebule
1 jajko
przyprawy


Pieczarki zetrzeć na tarce, cebulę pokroić. Podsmażyć na oleju (warto najpierw trochę samą cebulkę na złoto) i przyprawić pieprzem, solą, słodką papryką. Musi być ostre bo później smak "ginie". Ostudzić.

Sposobów zawijania są tysiące. Ja robiłam malutkie paszteciki. Płat ciasta dzieliłam na 3 części. Na środek każdego kładłam pasek farszu i zawijałam w płaski rulon. Następnie pokroiłam na małe kwadraty ok 4-5 cm.

Posmarować rozmąconym jajkiem każdy pasztecik. Piec na papierze do pieczenia temp 180 przez 20 min (z termoobiegiem)
 
Alex dla Ciebie :-)
śledź pod pierzynką
1) matjasy z tacki opłukać troszkę przegotowana wodą (bo są strasznie słone), odcedzić, pokroić na małe kawałki i ułożyć na spodzie półmiska
2) ugotowane w mundurkach ziemniaki zetrzeć na dużych oczkach tarki bezpośrednio nad rybą, pokryć całą rybę (ziemniaków jest wiecej niż innych warzyw)
3) Na drobnych oczkach tarki zetrzeć na ziemniaki na całej powierzchni w takiej kolejności:
- 1 pietruszkę ugotowaną
- kawałek selera ugotowanego
- dwa jajka ugotowane na twardo - ale trzeć bez żółtka
- 2-3 marchewki ugotowane
4) po całej powierzchni rozsmarować delikatnie majonez (tak żeby warzywa zostały na miejscu), my używamy Winiary Dekoracyjny
5) na koniec na wierzch zetrzeć żółtko na tarce

Smacznego :-)
 
Ostatnia edycja:
Dzięki dziewczyny za przepisy :-D na pewno zrobię :-) Ogólnie to lubię Lidla, w sumie od zakupów jest mój mąż, ale tam jest dużo ciekawych produktów!!!
 
reklama
Do góry