reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dieta niemowlaka-co i kiedy !

Dziewczyny ile dajecie soków i przecierów owocowych swoim dzieciaczkom.Mój Maciek dostaje raz dziennie starte jabłko z marchewką, oprócz tego wypia 200ml soku rozcieńczonego wodą-czyli 400 ml wypija.A z tabeli wynika że max 150 ml soku albo przecieru:baffled:

reklama
Lekarz, który prowadzi Dominiczka powiedział, że 100 - 150 gram owoców dziennie wystarczy a do picia najlepiej dawać rumianek.

Ryba a jak ty gotujesz ten kisiel mleczny no i jakie zupki gotujesz. Mój Dominik jest niejadek ale może jakbym inaczej mu te zupki gotowała to może by chętniej jadł. Najlepiej mu przy piersi. Ale musi też już coś innego jeść i jestem jak gotujesz te swoje zupki?

Pati oprócz dań które was zbulwersowały dostała wczoraj krupniczek na cielęcince .Z kaszy jęczmiennej. Nic jej nie było i bardzo jej smakował. Nie eksperymentuje na dziecku ale kiedys trzeba zacząc wprowadzac nowości.

Dziewczyny ciekawe jak będziecie tłumaczyć swoim dzieciom, że niemogą jeść truskawek, cytrusów, czekolady....... Ja znam osóby, które po zjedzeniu np.truskawek niemogą oddychać. Przecież to będzie wasza wina, gdy będą miały alergię. Normalnie obiecywałam sobie że już nic nienapiszę na temat tego co podajecie swoim dzieciom, ale normalnie niemogę wytrzymać!
Nowości wprowadza się we właściwych miesiącach, niedługo przeczytam, że dajecie golonkę albo niewiadomo co!?:-(
A co do tego jak my byłyśmy żywione, to moja Mama gotowała mi zupki takie jak ja gotuję teraz Mai:tak:

Mamamisia, ja zrobiłam kisiel mleczny z przepisu, który podała Dzikidzik. Oczywiście za pierwszym razem mi nie wyszedł ale poćwiczyłam i udało się.

KISIEL MLECZNY
od 7ms.
6 miarek mleka
180 ml wody
8g mąki ziemniaczanej
1/2 żółtka
  • w butelce rozmieszaj mleko tak w 120ml wody
  • 60ml zagotuj, dodaj mąkę i żółtko
  • ostudź i dodaj do mleka
  • Wymieszaj!!!
Gotowe!!!

ja zrobiłam Mai mniejszą porcję tak na 120ml, no i mąki dałam łyżeczkę. Robiąc np.120ml to tak
z 60ml wody robię mleko w proszku w butelce/normalnie 4miarki/
ok.40ml wody zagotowuję a resztę mieszam z mąką ziemniaczaną i żółtkiem, następnie dodaję do gotującej się wody. Przestudzę i wlewam do butelki z mlekiem
NUTRICIA - Od?ywki dla dzieci i niemowl?t oraz ?ywienie kliniczne

Zupki gotuję po prostu jarzynowe z marchewki, kawałka pietruszki i ziemniaka, dodaję mięsko z kurczaka lub indyka gotowane osobno na koniec odrobinę masełka bo zdecydowanie dodaje lepszego smaku. A dla zmiany smaku dodaję np. brokuły lub buraczka.

Ryba dzięki za przepis. Ja dzisiaj zrobiłam Dominikowi kisiel ale z owocami. Jeszcze nie dawałam mu mleka modyfikowanego, a ten kisiel jest na mleku modyfik. Czy można dodawać do niego odciągnięty pokarm zamiast takiego mleka?Czy nie ma sensu?

Wczoraj Pati zjadła deserki Danona. Jagodowy i morelowy. Wybieram je po owocach jakie ma w deserkach i kaszkach. Dziś starte jabuszko z gruszką. Smakuje pycha.

Kacperek zjadł dziś zupkę gotowaną na mięsku i tak sie zajadał aż mu się uszy trzęsły :-D co jest dziwne bo do tej pory nie chciał jeść zupek gotowanych przez mame a ta mu posmakowała:tak:

reklama
Dziewczyny, czy któraś z Was gotowała już dziecku zupkę pomidorową:confused: , bo tak się zastanawiam z czego ją zrobić, czy dodać po prostu trochę koncentratu ze słoiczka (chociaż tam chyba są konserwanty:baffled: ) czy lepiej dodać swieżego pomodora:eek: :confused: , tylko, że te "świeże", to też wszystko jeszcze sztuczne-tak źle i tak niedobrze:baffled: :unibrow:

Do góry