reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dieta Maluszków

Kfiatek... nie wiem czy to rozwiąże Twój problem bo to może być kwestia przyzwyczajenia a nie głód ale spróbować możesz. Alicja dostaje mleko 2 razy -rano i wieczorem -tylko że Ona już dużo rzeczy je... ale myślę że 3 razy mleko zupka i kaszka są ok -w końcu to 5 posiłków. Tyle ze z porannego cyca bym nie rezygnowała -ja walczyłam ile się dało o poranne cycanie u Ali...

Sospettosa Alicja je bakusia i nic jej nie jest. Bardziej od kisielu woli galaretkę:tak:

A dziś dostała rybę
Wsunęła
Po rybie wciągnęła 220ml zupy gęściachy:baffled::szok: ja nie wiem gdzie Ona to mieści.

wow!!! ma Alusia spust
a powiedz jak robiłaś ta rybke? na parze czy jak?
no i co to za rybcia była?
a i powiedzcie mi moje drogie jak podaje się żółtko- na parze ugotować i dodać do zupki czy jak?

reklama
mamusie dzieci karmionych mleczkiem modyfikowanym:
ile razy dziennie Wasze dzieci piją mleko i ile?
ja mam do dooopy nocki dziś kilkanascie rqazy mlody chcial cyckac i coraz bardziej mysle o przestawieniu sie na modyfikowane
co prawda pije on na kolacje 210 ml mleka modyfikowanego z kaszką ale i tak sie budzi kolo 23 na jedzenie
i tak sie zastanawiam czy jakbym go odstawila to ile bym mu mogla tego mleka podac
na snaidanko, raz w poludnie i na kolacje???
czy jak?
a jak sie w nocy budzi o tej 23 to moze on jeszcze raz mleko dostac czy ot juz za duzo?

wg opisu na kartoniku mam ze 210 trzy razy dziennie, ale Ola je 210 na noc ( usypia ok 19 a wstaje o 8:szok::szok::szok::szok:) i nic nie dodaje do niego, ani kaszek ani innych zageszczaczy..

Tyle co udało mi się znaleźć
Cytuję:
"Kiedy można zacząć podawać dzieciom jogurt? Czy jest on bezpieczny u dzieci z alergią na mleko?
W wielu krajach europejskich jogurty są wprowadzane do diety dzieci stopniowo między 6. a 9. miesiącem życia. W Polsce zaleca się podawanie jogurtu (lub kefiru) od 10. -11. miesiąca życia, początkowo w niewielkich porcjach, 1-2 razy w tygodniu. Najlepiej jest podawać jogurty zawierające tylko naturalne składniki, bez konserwantów. Jogurtów (ani kefirów) nie należy podawać dzieciom, które obowiązuje dieta bezmleczna (tzn. uczulonych na białko mleka krowiego).

Model żywienia niemowląt karmionych piersią i schemat żywienia niemowląt, które nie są karmione piersią. Aktualne (2001) zalecenia Instytutu Matki i Dziecka. Med. Prakt. Pediatr., 2001; 5: 129-13"
Źródło: Artykuły - Żywienie niemowląt i dzieci

Są jeszcze desrki z hippa z jogurtem Hipp Owoce i jogurt BIO dla niemowląt po 6 m.ż.

schematy schematami, a zycie zyciem. ja schematy juz na tym etapie zycia traktuje luzno i raczej jako wskazowki a nie wytyczne:-)

Ola je... hmm... duzo i wszystko owoce warzywa chleb miecho zoltko gluten chrupki itp itd

jedno moge powiedziec niejadkem to Ona chyba nie bedzie - po mamusi:-)

jeden watek nadrobiony....

Dziewczyny, te cholerne tutejsze jogurty dla dzieci zawieraja cukier. Nie chce dziecku dawac ani cukru, ani soli, dlatego srednie mi sie podoba pomysl podawania w niedalekiej przyszlosci jogurtu slodzonego. Swoja droga tutaj absolutnie wszystko ma cukier, nawet chleb jest slodkawy, brrr.
Tak sie zastanawiam, czy powiedzmy za dwa miesiace zamiast jogurtu moge zaczac podawac domowy twarozek. Bedzie kwasny, ale moze Kostce przypasuje, a jak nie, to zawsze moge z owockami zmieszac. Znalazlam tez jogurt naturalny bez cukru (taaaaaak, tutaj naturalny ma slodki smak czegostam), ale najbardziej sklaniam sie ku domowemu twarogowi, bo przynajmniej wiem, ze tam jest mleko i tylko mleko.

a my mamy taką dietę ubogą, dużo maminego mleka, jabłko, marcheweczka, ziemniak, kurcze tylko przez te alergie Alicji to się boję nowości, tzn. wprowadzam, ale po każdym 5 dni odczekuję, więc szaleństw nie ma. Ostatnio dostała banana i bardzo jej smakowało. W tym tygodniu dostanie cukinię, więc kolejna nowość może w niedzielę.
Alicja zwiększyła sobie porcję, jeśli jest słoiczek, które preferuje, to cały, a jak mamina lub babcina zupka to też tak 2/3 miseczki (te z TT mamy).
Po piersiach też czuję, że zaczęła zdecydowanie więcej jeść;-)

maonka....wszystko ładnie pięknie, ale schemat żywienia niemowlat zmienia się praktycznie z roku na rok. Kiedys gluten byl od 10 m-ca zycia , teraz jest wcześniej, a te dane które wkleiłas są z 2007r., także jakby troszkę przestrzałe:-)

Znalazłam tylko coś takiego na temat jogurtów.
To w takim razie, może ma ktoś coś świeższego?
I od kiedy te jogurty można podawać?

mamusie dzieci karmionych mleczkiem modyfikowanym:
ile razy dziennie Wasze dzieci piją mleko i ile?
ja mam do dooopy nocki dziś kilkanascie rqazy mlody chcial cyckac i coraz bardziej mysle o przestawieniu sie na modyfikowane
co prawda pije on na kolacje 210 ml mleka modyfikowanego z kaszką ale i tak sie budzi kolo 23 na jedzenie
i tak sie zastanawiam czy jakbym go odstawila to ile bym mu mogla tego mleka podac
na snaidanko, raz w poludnie i na kolacje???
czy jak?
a jak sie w nocy budzi o tej 23 to moze on jeszcze raz mleko dostac czy ot juz za duzo?

Adaś "je" 4-5 posiłków na dobę, w tym 2xmleko po 230 ml, raz kaszka na mleku, dodatkowo obiadek i deserek. Mleczko dostaje na śniadanie i jako przedostatni posiłek, na kolacje jest kaszka, a w środku dnia obiadek i deserek :tak:

Zielona pisze:
Dziewczyny, te cholerne tutejsze jogurty dla dzieci zawieraja cukier. Nie chce dziecku dawac ani cukru, ani soli, dlatego srednie mi sie podoba pomysl podawania w niedalekiej przyszlosci jogurtu slodzonego. Swoja droga tutaj absolutnie wszystko ma cukier, nawet chleb jest slodkawy, brrr.
Tak sie zastanawiam, czy powiedzmy za dwa miesiace zamiast jogurtu moge zaczac podawac domowy twarozek. Bedzie kwasny, ale moze Kostce przypasuje, a jak nie, to zawsze moge z owockami zmieszac. Znalazlam tez jogurt naturalny bez cukru (taaaaaak, tutaj naturalny ma slodki smak czegostam), ale najbardziej sklaniam sie ku domowemu twarogowi, bo przynajmniej wiem, ze tam jest mleko i tylko mleko.

Może jestem zła i niedobra, ale ja tam cukru się tak nie wystrzegam. Cięzko go całkowicie wyeliminować z diety dziecka, bo jak napisałaś jest on wszędzie. Wiadomo, ograniczam go jak się da, ale wyeliminować nie da rady, bo nawet w mleku Adasiowym jest trochę cukru. Słodyczami nie karmię dziecka, ale nie robię tragedii jeśli gdzieś w składzie jest wyszczególniony :tak:

Dziewczyny, a jak Wy mięsko wprowadzacie? Codziennie inne, czy jedno i przerwa? U nas Lena zaczęła od królika z jarzynkami gerbera, pierwsze 2 dni masakra - pluła, a wczoraj i dzisiaj otworzyłyśmy drugi słoiczek i już jest ok:-) Daję jej po pół słoiczka obiadku i po pół słoiczka deserku, więc królika jadła dzisiaj czwarty dzień. Teraz nie wiem, czy dać coś bez mięsa czy mogę lecieć z cielęciną/szynką/indykiem/kurczakiem?

ja tez nie podaje zwyklych jogurtow!! tylko takie specjalne dla dzieci od nestle po 6 miesiacu, a moja niunia za 4 dni skonczy 7 miesiac, takze mysle ze jest ok.
daga - kurde pozazdroscic ze ci tak ladnie noc przesypia!!
13 - to u ciebie tez nocka przespana? kurde super
ja musze moja 2 razy w nocy karmic.... kurde ja nie wiem o co kaman...
kwiatek - ja karmie mlekiem modyfikowanym tylko na wieczor i w nocy, tak kolo 19-20 wypija 180-200 ml mleka, potem kolo 24-1 wypija 200ml mleka i tak kolo 4-5 rano wypija tak 160ml mleka, o 9 rano dostaje kaszke - ale ostatnio jakos mniej jej je i podaje do tego jeszcze mleko takze kaszki tak 100 + 70ml mleka....

reklama
elvie - ja tam polecialam po kolei, daje codziennie miesko i to rozne, codziennie inne w sumie, a teraz tak zrobilam ze raz w tygodniu podaje tylko warzywka bez miesa

Do góry