reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Dieta Maluszków

Ja z nowosci podaje kaszke bananową od wczoraj..cos bunt totalny na mleko i conajmniej jedna miarka do kazdej butli musi byc..
poza tym marchewka i jabłko tez juz jest jedzona :) dziś planuje kupic kaszkę brzoskwiniową...
mamy 4miesieczniakow ile razy jadaja wasze maludy mleko?????
czy 4 mleka ( z czego 3xmleko dodatkiem kaszki inaczej nie przejdzie) na dobe plus sloiczek obiadku i pol sloiczka deserku juz to bedzie ok?

reklama
Aga ja podaje młodemu wodę żywca przegotowaną. A temperatura pokojowa- bo czasem jest tak że jedna herbatkę cały dzień ciumka.

a ja dziś spać nie mogłam przez ten cholerny gluten. Czytałam o tym co tu pisałyście i kilka artykułów w necie i już sama nie wiem co robić. Jedna szkoła jest taka że wprowadzać po 4 mcu więc powinnam zaczać robić to już za kilka dni, druga że po 20 mcu. I sama nie wiem co lepsze...nie chciałabym ominąć tej ekzpozycji na gluten po 4 mcu , ale tez nie chciałabym młodemu zaszkodzić ...

Ja mam zamiar w tej sprawie skonsultowac sie z pediatra. 4 miesiace konczymy dzisiaj, a do lekarza dopiero 1 wrzesnia, ale mysle ze te dwa tygodnie nie zrobia wielkiej roznicy.

Aga ja podaje młodemu wodę żywca przegotowaną. A temperatura pokojowa- bo czasem jest tak że jedna herbatkę cały dzień ciumka.

a ja dziś spać nie mogłam przez ten cholerny gluten. Czytałam o tym co tu pisałyście i kilka artykułów w necie i już sama nie wiem co robić. Jedna szkoła jest taka że wprowadzać po 4 mcu więc powinnam zaczać robić to już za kilka dni, druga że po 20 mcu. I sama nie wiem co lepsze...nie chciałabym ominąć tej ekzpozycji na gluten po 4 mcu , ale tez nie chciałabym młodemu zaszkodzić ...

kamisia najlepiej będzie jak pogadasz ze swoim pediatrą ale ta szkoła że dopiero w 20 miesiącu to wydaje mi się ze to pomyłka bo przecież w tym wieku dzieciaczki już jedzą chlebek, bułeczkę, makaron a w tym wszystkim jest gluten.
Moja lekarka mi tłumaczyła że kiedyś wprowadzało się produkty glutenowe później tak koło 9 miesiąca chyba ale były robione badania i stwierdzili że wprowdzając wczesniej małe ilosci glutenu do diety dziecka pozwala oswoic sie organizmowi z tym białkiem.
Bardzo fajnie jest to opisane w tym poradniku z bobovity który ostatnio dostałam tylko nie wiem czy ty tez go masz:)

Kamisia ja mam ulotke z hippa ( z tej paczki co przysyłają) no i tam napisali tak: "nie wcześniej niż w 5 m-cu życia i nie później niz w 6 m-cu stopniowo wprowadzamy gluten. Podajemy go dziecku 1 raz dziennie np. w postaci 2-3 g (pół łyżeczki) ugotowanej kaszy manny(przed podaniem można ja wymieszać z niewielką ilością ściągniętego mleka matki).
Zbliżoną ilość glutenu zawiera także 1 łyżeczka kaszkimleczno - pszennej HiPP lub 1-2 szt Pierwszych ciasteczek Hipp, które przed podaniem można rozkruszyć i zmieszać z mlekiem lub sokiem owocowym."

dziekuje za uwagę :p

Ostatnia edycja:
a my mamy chyba uczulenie na dynię, albo banana... nie do końca wiem na co... wyeliminowałam oba produkty i jak wysypka małemu przejdzie to wprowadzę najpierw jeden a po dwóch tyg drugi :-)

tekst o waleniu biszkopta powalił mnie

a u nas w ogole z jedzniem jest kiepsko... Ola ma uczlenie na marchew - i taka sloiczkowa i taka domowa ciotkorecznie wyhodowana... jablaka sa beee a "normalnej" kupy to ja juz wieki nie widzilam - non stop na zielono sadzi tylko konsystencje zmnienia od bobków po papki... na buzi wysypana... nosz holender nie wiem o co kaman...

teraz 2 dzien tylko na mleku i tez buzia brzydka.. czy to mozliwe zeby teraz dostala uczulenia na modyfikowane???? chyba zwariuje... niech ona juz chleb z kielbara zacznie wcinac bo matka kojtnie na myslenie...

jak to po 20stym 20 sty miesiąc to prawie dwa ;lata do tego czasu ma dziecko zyć bez chleba ?
W 8 już się normalnie daje iszkopty chlebka kawałki itp a to wsio ma gluten czyli nalezy podac wczesniej

no nie wytrzymam z Wami. Posikalam sie prawie jak o tym waleniu biszkopta przeczytalam:-D:-D:-D

no dobra he he rozgnieść go na miazge ha ha ..

my dzisiaj byłyśmy u pediatry Natalka waży 7300g :-) pytałam o rozszerzanie diety no i usłyszałam że do 6 m-ca nie ma takiej konieczności wystarczą soczki no i powiedziała żeby wprowadzać już gluten po jednej łyżeczce kaszy mannej wymieszanej z moim mlekiem

reklama
Jeny ja zawsze bylam zdania ze zaczne dokarmiac po szostym miesiacu ale tez chyba zaczne wczesniej.
Moja dama budzi sie tez czesto w nocy i tez jestem tym wykonczona.Czasem co godzine juz je i nie wiem co o tym myslec.W dzien tez juz je co dwie godziny.Pewnie sie nie najada,bo innego wytlumaczenia nie mam.
.
jakbym czytala sobie . od wczoraj podje marchewke. a z tym spaniem malego identycznie ... wiec tez pewnie sie juz nie najada.. innego wytlumaczenia ie am ostatnio

Do góry