reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Dieta Maluszków

reklama
Mam pytanie. Karmie Natalke wylacznie piersia. Czy moge w takim przypadku jednorazowo podac jej mleko modyfikowane bez konsultacji z lekarzem itp?

dawalas juz Bartkowi?
wlasnie dziewczyny Tymek niedługo skończy 4 miesiące czyli wejdzie w piąty
jest karmiony wyłącznie piersią
zastanawiam się czy czegoś mu nie podsuwac juz do jedzenia
jak Wy robicie?
czekacie do końca 6 miesiąca?
ja tak z Hania robilam ale niejadek mi wyrósł
kaszek nie jadla
mleka modyfikowanego tez nei chciala
obwiniam sie ze moze dlatego ze za pozno jej dalalm

Kwiatuszku ja czekam aż Helenka skończy 6 miesięcy.Z chłopcami tez tak robiłam i nie miałam z nimi problemu jeśli chodzi o jedzenie.

Ja tez czekam jeszcze.
Jestem alergiczka, i astmatyczka wiec najlepsze co moge dla Poli zrobic, to karmic dlugo wylacznie piersia, i miec nadzieje, ze jest jak pisza - pozwoli to jej uniknac alergii....

Kwitaku ja mam zamiar dzisiaj pierwszy raz Markowi podać marchwekę z ziemniaczkiem z hippa a herbatce jabłko z melisa Marek mówi nie :-p

No i d..pa. Dzwoniłam dziś do lekarki czy mogę wreszcie Julince podać jkieś jabłuszko albo cokolwiek i kiszka. Powiedziała że jak skończymy kurację żelazem na anemię i powtórzymy morfo to wtedy... ehhhh.... a tak chciałam już jej Jabłuszko wpulić zwłaszcza że ma już dobrze ponad 4 miechy i w kółko tylko ten nutramigen :/

do mleko 150ml wrzuciłam 3,5 łyżeczki (od herbaty) kleiku ryżowego. smoczek użyłam LOVI KASZKA. mam też do buteliki AVENT o szybkim przepływie.

Dzięki :) my dziś kupiliśmy smoczki"Y"Browna bo takie butelki mamy- pozostałość po kolkach ;) zobaczymy w nocy jaj jej pójdzie kleik kukurydziany (bo taki lekarka pozwoliła) ;)

A tak troche nie na tym wątku ale przy okazji butelek LOVI- fajne są??? bo mnie się bardzo podobają i się zastanawiam nad zmianą...
Czy mają miękkie te dynamiczne smoczki czy takie twarde jak AVENT?? bo Julka odkąd się pozegnała z cycem nie znosi aventu ;/ a brown, który używamy, ma miekkie silikonowe smoczki i wiem ze teraz wszelkie twarde odpadają- Jakie są te dynamiczne LOVI??? :)

Ostatnia edycja:
dawalas juz Bartkowi?
wlasnie dziewczyny Tymek niedługo skończy 4 miesiące czyli wejdzie w piąty
jest karmiony wyłącznie piersią
zastanawiam się czy czegoś mu nie podsuwac juz do jedzenia
jak Wy robicie?
czekacie do końca 6 miesiąca?
ja tak z Hania robilam ale niejadek mi wyrósł
kaszek nie jadla
mleka modyfikowanego tez nei chciala
obwiniam sie ze moze dlatego ze za pozno jej dalalm

Nie, do końca 5 miesiąca będzie cycuś!!!
Ta notatka dotyczyła Kubusia. Z Kubulkiem do końca 4 był cycuś, bo miałam mniej wolnego i w jego 5 musiałam wrócić do roboty, to szybciej podawaliśmy nowości, ale zaczynałam od marchewki.
Mi się wydaje, że ze smakami jest różnie. Kuba je wszytsko oprócz buraczków- buraczek twój wróg i koniec. A! I kisiel jest pfuj- myślę że to kwestia konzystencji. Jak dziecię nie lubi kaszek, to można podawać kleiki, albo kaszkę w zupce przemycać, i powoli podawać tę na mleku... Ja nie wiem, ja zawsze próbuję coś pozmieniać, aż trafię w gust dziecka... nic na siłę.

Mam pytanie. Karmie Natalke wylacznie piersia. Czy moge w takim przypadku jednorazowo podac jej mleko modyfikowane bez konsultacji z lekarzem itp?

Jak jej raz zapodasz modyfikowane to się nic nie stanie. Dziecię jeść coś musi, a jak Ty wychodzisz z domu, to przecież powietrza jeś nie będzie, nie? :laugh2:

reklama
dziś Pani dr dała zalecenie do rozszerzania diety kiedy alicja skończy 4m

Więc
rano mleko
drugie śniadanie petit danone (wszystkie smaki i ile będzie chciała zjeść dotankować cycem)
następnie mleko
Potem zupka (zmiana: co wtorek i piątek mielić do zupki pół żółtka wcześniej ugotowanego -dostarczy żelaza)
do końca dnia mleko

Oprócz tego tak jak do tej pory banan, jabłko; soczki z marchewki, jabłuszka; herbatki wszelkie
Dodać słoiczki które na etykietce mają po 4 lup od 5 miesiąca (jeśli będzie chciała jeść)

Zapytałam też o mleko w proszku bo chciałabym czasami wyjść już na dłużej i żeby z butli coś dawać... zapytała dlaczego chcę mleko odparowane do którego trzeba dodać wody żeby znów było mlekiem:sorry: cóż mleko 2% zagotować dodać kleik kukurydziany lub ryżowy i wio;-)

Uciekam do garów:-)

Ella1 ja mam LOVI do picia -są super już kupiłam 250 bo mój smok tą mniejszą na raz obala... ale do zupki kupiłam canpol ze smokiem w którym sama dziurę wycinam (moje dziecię je zupke łyżeczką póki się nie znudzi więc podaję jej później w butli) smoczki są super (przynajmniej dla Ali) ale minus taki ze musisz kupić butlę z najmniejszym smokiem (nie ma bez) a większy musisz dokupić osobno:confused2:

13x13 z czystej ciekawości - ile lat ma Twoja pediatra?

Najbardziej dziwi mnie, że pediatra każe Ci podawać dziecku mleko krowie, skoro dziecko ma pod dostatkiem najlepszego z możliwych - czyli Twojego.
Po co jej słodzone danonki?

Nie bardzo rozumiem, jakie to ma przynieść korzyści? Twoja pediatra coś o tym mówiła? Moja zaleca podawanie krowiego mleka w okolicach roczku, o ile nie będzie potrzeby wcześniej.

My mamy skończone 4,5 miesiąca i nasza dieta wygląda tak:
- pierś, jak chce więcej - mleko modyfikowane Bebilon.
- raz dziennie zupka (ziemniak+marchewka lub znacznie rzadziej ziemniak+dynia - nie mam jeszcze domowych dyni, wiec podaje ze słoiczka, a nie chciałabym, lub gotowane jabłuszko).

nie podajemy żadnych herbatek, jedynie przegotowaną wodę
wykluczony cukier i sól (jedynie to co zdarzy się w słoiczku dyniowym)

Surowiznę (soczki, surowe jabłuszko i marchewkę) mamy podawać po skończeniu 5. miesiąca.

Do góry