reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dieta Maluszków

Julka dzień jedzeniowy wygląda tak

rano między 5:00 a 6:00 - mleko 120ml
9:00 - kaszka z owocami - 150ml
11:30 - jogurt
14:30 - obiadek - zupka
17:00 - deserek, owoce
19:00 - mleko 210ml

w nocy budzi się raz - dostaje w butki 150ml mleka - nie zjada wszystkiego między 90 - a 130ml

między posiłkami, herbatka, woda, chrupki kukurydziane

reklama
U nas jedzonko nastepujace:

7-8 (zalezy o ktorej wstanie) sniadanie, zwykle kaszka mleczno-ryzowa ze 210 ml wody, czasem kanapka, jajecznica, omlet
10-11 deserek, owocki z kasza jaglana, duzy sloiczkowy deserek, dzisiaj byl twarozek z malinami
13 - zupa taka pozywna z miesem, zjada prawie cala miseczke
15-16 - drugie danie, tutaj juz bardzo roznie, czasami to co my jemy, jesli sie nadaje, zjada troche mniej lub tyle samo co zupy
18:30 - kaszka manna na mleku modyfikowanym z 250 ml mleka

w miedzyczasie woda, czasami jakis soczek, chrupki, ktore uwielbia, biszkopt czy jakies inne ciastko

Aniam tyle to i ja wiem, ale jej ograniczam my miesiecznie 200 zl na samo mleko wydajemy puszka na 5 dni

Ale juz jest coraz lepiej, coraz mniej bo juz dzisiaj np zrobilam jej leniwe do tego pulpety z ziolami prowansalskimi do tego leniwe i brokul i zjadla 3 pulpeciki 1 leniwego i 2 szypulki brokula i to wsio, niedlugo bedzie jogurt pozniej drzemka i cos znow bede musiala wymyslac

Aniam tyle to i ja wiem, ale jej ograniczam my miesiecznie 200 zl na samo mleko wydajemy puszka na 5 dni

Ale juz jest coraz lepiej, coraz mniej bo juz dzisiaj np zrobilam jej leniwe do tego pulpety z ziolami prowansalskimi do tego leniwe i brokul i zjadla 3 pulpeciki 1 leniwego i 2 szypulki brokula i to wsio, niedlugo bedzie jogurt pozniej drzemka i cos znow bede musiala wymyslac

Kurcze- u nas niestety też mleko to podstawa diety mojego syna. i za chiny ludowe nie usnie mi bez mleka w ciagu dnia - i bilans z tego taki ze pije mleko - około 4-6 nad ranem 150 ml, potem ok 10 150 ml przed drzemka, około 16 -150 ml przed drzemka, ok. 20 -230 ml przed snem...jak bede miala teraz czwartek i piatek wolny to powalcze z nim i nie dam mu mleka przed spaniem , moze zje wiecej obiadu i w koncu jakiegos owoca... masakra, z tym mlekołakiem - teżna mleko majatek wydaje...

Hehe, a moje dziecko odwrotnie. Mleka samego nie wypije. Kaszka na mleku jest pyszna, ale jak chcialam dac jej mleko w kubeczku do kanapki to po pierwszym lyku drugiego juz nie bylo. Tak wiec do picia woda i soczek, mleko tylko w kaszkach.

U nas tak jak u onki samego mleka Ami nie ruszy,no chyba ze jest z cycka mamy.
Kupne daje jej w kaszkach,ale ta jest tylko raz na noc.
U nas to wyglada tak.
Rano tak okolo 9 cycus.
W poludnie roznie to bywa albo jogurt z owocami albo kaszka,ale tej to doslownie odrobinka.Czasami chlebek z kielbaska.Zjedzone ilosci znikome.
Tak o 14,14.30 obiadek i tu znow jest walka,bo mala nie chce go ruszyc.
17 jakis deserek ze sloika albo kisiel albo cycus.Roznie to bywa.
O 20 probujemy jesc chlebek z kielbaska.
O 22 kaszka nie wiecej niz 160 ml jedzona w wannie,bo innej opcji nie ma.
W miedzyczasie sa chrupki i soczek albo woda wciskana przezemnie bo innej opcji nie ma.

Czytajac ile wasze dzieci jedza to stwierdzam ze Ami bardzoooooo malo je.No nic moze sie jej kiedys odmieni.

Zielona- Bartolini by się podłączył :-) on kocha pomidory, kocha groszek, wszytsko kocha :-D

Faktycznie dużo mleka Wasze dzieci jedzą, ale zmiany lepiej wprowadzac stopniowo, nic na siłę!

reklama
Moja mleko niechętnie, kaszki woli. Odkąd innych rzeczy spróbowała to chętniej po dorosłe jedzenie łapki wyciąga nią po butlę z mlekiem. Często się dzieje tak, że robię jej MM a później wylewam.

Aaaa kupiłam jej ostatnio NAN Junior, od 12mca, z kleikiem ryżowym.

Do góry