reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dieta Maluszków

Wronia, to swietnie :D

Kittek, jak Kostka byla na piersi, to tez niewiele pila - przynajmniej tak mi sie zdawalo. Robilam taaaaaaaaaaakie oczy ze zdziwienia, jak czytalam ile inne Maluszki pija. przeszlysmy na butle i mala pije wiecej. Wydaje mi sie, ze mleko matki zaspokaja pragnienie bardziej niz MM. Ale to taki moj domysl.

reklama
Kittek...jak na moje oko nie musisz jej dokładac:-)

Borys do tej pory jadł tak:
ok 8 kaszka 150ml
ok 11 deserek - słoiczek
ok 13-14 obiadek - sloiczek
ok 17-18 jogrcik, albo i dwa bo uwielbia
o 19-19.30 kaszka 150ml
w nocy raz albo dwa cycus:-)

Żaden pediatra nie mówił,że to źle. Pytałam nawet czy dziecko może nie pic mleka, bo mówiłam ,że chce go odsatwic od piersi, ale on nie chce mm z butli i mówili,że nie musi, byle by miał posiłki mleczne. Teraz na szczęście problem mi zniknie, no i zmiast porannej kaszki mam zamiar wprowadzic mm:-)

Powiem szczerze, chylę czoło przed dziewczynami, które odzwyczaiły swoje dzieci od piersi! U nas jest to niewykonalne!
Mały pije niby herbatkę z butli ale o mleku moge zapomnieć. Już nawet mi się udaje go w ciągu dania wstrzymywać, ale przyjdzie wieczór i musi być cyc. Postanowiłam jednak walczyc bo nie chce karmić az tak długo. Moja 15 miesieczna siostrzenica odbierana ze zlobka krzyczała ostatno: mamo cyc!! na cały zlobek. Ja własnie tego chce uniknac, skonczyc zanim dziecko zrobi sie kumate!! z drugiej strony widok dziecka przy piersi, bezcenny
co sadzicie o podawaniu danonków? moje dziecko ostatnio zjada nawet cztery male w ciagu dnia! moja pediatra jaks taka niekumata z dieta dla dziecka. ostatnio mi powiedziala: sobie pani doczyta!! Nie skomentowalam

Powiem szczerze, chylę czoło przed dziewczynami, które odzwyczaiły swoje dzieci od piersi! U nas jest to niewykonalne!
Mały pije niby herbatkę z butli ale o mleku moge zapomnieć. Już nawet mi się udaje go w ciągu dania wstrzymywać, ale przyjdzie wieczór i musi być cyc. Postanowiłam jednak walczyc bo nie chce karmić az tak długo. Moja 15 miesieczna siostrzenica odbierana ze zlobka krzyczała ostatno: mamo cyc!! na cały zlobek. Ja własnie tego chce uniknac, skonczyc zanim dziecko zrobi sie kumate!! z drugiej strony widok dziecka przy piersi, bezcenny
co sadzicie o podawaniu danonków? moje dziecko ostatnio zjada nawet cztery male w ciagu dnia! moja pediatra jaks taka niekumata z dieta dla dziecka. ostatnio mi powiedziala: sobie pani doczyta!! Nie skomentowalam

Ja osobiscie od danonkow wole dac jogurt naturalny zmieszany z owocami (chociazby z takimi ze sloiczka). W danonkach cukier i inne ciekawe rzeczy pewnie sa :-)

Gosia danonki są od 3 lat, w/g mnie 4 dziennie to nawet dla 3 latka byłoby za dużo.
Też jestem za jogurtem naturalnym z owocami.
Przy odstawianiu chyba najważniejsza jest konsekwencja, dzieci są cwane, jak zobaczy, że raz ulegasz to koniec.

dzięki dziewczyny, też mi się właśnie wydawało, że nie czas na danonki. Pierwsze kupiłam mu jak był chory, wtedy prócz cyca nie chciał nic, więc jak zobaczyłam, że je danonka, to sie dałam przekonac,ale chyba spróbuje z jogurtem naturalnym, zobaczymy co powie mój mały niejadek

gosia - ja też jestem dla danonków na Nie . nawet mój ponad dwu latek ich nie jada , co najwyżej zwykłe serki danio jak ma ochote , ale też staram mu sie robić sama coś z owocami.

A moja Lena od 2 dni nie chce mięsa. Zawsze jadła a teraz pluje. Wczoraj jej kaczkę z warzywkami zrobiłam i do tego kluseczki z żółtka i mąki, które bardzo lubi. No i 3 łyżeczkach się poddałam, bo zaciskała buzię, wykrzywiała się i płakać zaczęła.
Nie wiem, co jej odbiło;-)
Chwilę później pochłonęła pół banana i małą gruszkę, z olbrzymim apetytem.

Może historia się lubi powtarzać.. ja też jako dziecko mięsa nie ruszałam i płakałam nad kotletem. Zaczęłam je jeść jak ukończyłam 20 lat i tylko piersi z kurczaka, wędlin do dzisiaj nie jadam.

reklama
Wronka- aż przyklasnęłam z radości! Dzielny Borysek! Ucałuj go od e-cioci i powiedz mu, że Bartuś też się uczy butle trzymać :-)

Kittek- dziecko nie powinno jeść więcej niż w tabelkach (w naszym przypadku 3 x dziennie posiłek mleczny), ale może to być mleko w butli, w kaszkach, albo jogurcik :-)

Gosia- no danonki nie bardzo... a czemu Ty już chcesz odstawić? Bo mi się wydaje, że spokojnie do roku można karmić (ja się niestety poddałam po powrocie do pracy), tylko żeby dziecko cyca traktowało 'żywieniowo' a nie jako 'uspokajacz', to nie powinno być dużego problemu... W sumie nie widzę nic dziwnego w tym, że ktoś karmi długo np. do 1,5 roku... no 3 latek przy piersi to już chyba za dużo :-D

Elvie- może Lecne znudziło się mięsko :-) albo 'focha' miała :-) wiesz jak to jest z kobietkami ;-)

Do góry