reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dieta Maluszków

u nas tak :
8.00 - kaszka na gesto 180ml
.....czasem troche picia lub chrupek
12..00 - obiadek 180ml zupki róznie raz gesta raz rzadsza
15. 00 - deserek ( banan, jabłko, pomielone biszkopciki z piciem, jogurcik, kaszki mannej na wodzie z sokiem wymieszanej)
17.00 - mleko z klikiem kukurydzianym lub ryżowym 180ml
20.00-20.30 mleko z klikiem kukurydzianym lub ryżowym 180ml
ok 00.00 - 1.2 3. (róznie sie budzi) 180 ml mleka
i czasem ok 5 rano troche picia ok 60ml ale to czasem a tak to az do śniadania

miedzyczasie skubnie troche hrupka . lub łyknie picia

Ostatnia edycja:
reklama
u nas jest tak:
8.30 gesta kaszka ok 120ml
11.30-12 zupka/obiadek + żółtka co drugi dzień + łyżeczka kaszki manny = ok200ml
14.30-15 deserek(jakiś owoc ze słoiczka lub sama coś zetrę) lub owocek+jogurt
17-18 jak jadla same owoce to jogurcik jak jogurt jadla wcześniej to czesto trochę kaszki + jakis owoc
19.30-20 mleko ok 150ml
ok pólnocy jeszcze raz mleko ok 150ml
a w między czasie kilka chrupek ale nie codziennie no i woda, herbatka lub soczek(ostatnio tylo jabłkowy bo jest problem z kupkami) w każdej ilości

U nas między 6.30 a 7.30 cycusiamy (w zależności od tego kiedy się młoda obudzi)
9.30 kaszka 180ml dość gęsta, ale przez smoka wypijana
11.30 owoc - dziś pół gruszki
12.30 cycusiamy
od 13.00 do 16.30 byłam w biurze, więc jej moja siostra z M. dali 180ml MM
16.30 cycusiamy
17.00 pół dużego słoiczka obiadku i pół słoiczka deserku (deserek często je cały, dziś nie chciała śliwek)
19.30 po kąpieli cycusiamy i dopija MM (30-80ml)
1.30 cycusiamy
4.00 cycusiamy

Dodatkowo dostaje chrupki, zjada 8-10 małych

To jeszcze ja dorzuce swoje 3 grosze:

7 - mleczko (nie wiem ile bo z piersi)
10 - kaszka lyzeczka ok 75-100ml
13 - obiadek ze sloiczka, ale zadko zje wiecej niz 1/3 sloiczka duzego wiec ok 14 dopija mlekiem
16 - owoc i ok 16,30 mleczko
19,30 - kaszka z butelki ok 50-75 ml i dopij z piersi
23 - mleczko
1,30-2 - mleczko
4 - mleczko

do tego czasami wypije mieco soku malinowego albo zurawinowego, ale nie wiecej niz 50ml w ciagu calego dnia.

Acha, kupilam ostatnio nowa kaszke i mlody jest nia zachwycony! zbaczy nie zjada wielkich ilosci, ale nie zdazylo sie jeszcze zeby nie chcial wogole. Kaszka mleczno-wielozbożowa wieloowocowa
kaszka ta ma gluten wiec nie trzeba juz dodawac do innych rzeczy.

a moja gruba dzis az mlaskala jedzac obiadek. normalnie jesli cos lubi to szeroko otwiera buziaka, a jesli jej nie pasuje to sie krzywi. dzis MLASKALA!
dostala najzwyklejszego w swiecie indyka z marchewka i groszkiem. w trakcie gotowania wbilam zoltko, pozniej polalam oliwa. w zyciu nie widzialam jej tak zadowolonej z jedzenia.

a moja gruba dzis az mlaskala jedzac obiadek. normalnie jesli cos lubi to szeroko otwiera buziaka, a jesli jej nie pasuje to sie krzywi. dzis MLASKALA!
dostala najzwyklejszego w swiecie indyka z marchewka i groszkiem. w trakcie gotowania wbilam zoltko, pozniej polalam oliwa. w zyciu nie widzialam jej tak zadowolonej z jedzenia.

bo najlepsze są proste rozwiązania:tak:
Nie wydziwiaj matka tylko proste jedzonko gotuj

To jeszcze ja dorzuce swoje 3 grosze:

7 - mleczko (nie wiem ile bo z piersi)
10 - kaszka lyzeczka ok 75-100ml
13 - obiadek ze sloiczka, ale zadko zje wiecej niz 1/3 sloiczka duzego wiec ok 14 dopija mlekiem
16 - owoc i ok 16,30 mleczko
19,30 - kaszka z butelki ok 50-75 ml i dopij z piersi
23 - mleczko
1,30-2 - mleczko
4 - mleczko

do tego czasami wypije mieco soku malinowego albo zurawinowego, ale nie wiecej niz 50ml w ciagu calego dnia.

Acha, kupilam ostatnio nowa kaszke i mlody jest nia zachwycony! zbaczy nie zjada wielkich ilosci, ale nie zdazylo sie jeszcze zeby nie chcial wogole. Kaszka mleczno-wielozbożowa wieloowocowa
kaszka ta ma gluten wiec nie trzeba juz dodawac do innych rzeczy.

aga ja Laurce podaje ja na sniadanie co drugi dzien na zmiane z jakas mleczno-ryzowa

kwiatek - moja nie mA zębów wogóle a skubana sobie z biszkoptami radzi i nie maczam w niczym aż sie trzęsie jak widzi .

U nas tak
Ok 9 - deserek .
11 - mleko
ok14 mleko przed spacerkiem
16 obiadek
19 mleko
i raz w nocy

Laski a u mnie "światełko" a raczej "światło" w tunelu:-), jeżeli chodzi o butle:-). Dzisiaj postanowiłam ostatecznie odstawic mojego bąbla od piersi. Jadł tylko raz w nocy, jednak jak juz milion razy pisałam ten skubaniec nie chce nic z butli, a ni wody, ani soku, no kompletnie nic. Oczywiscie z uporem maniak codziennie coś tam w butli mu daję, ale ten pociągnie z 10ml i potem gryzie, rzuca i koniec. No a dzisiaj :-). Po południu zrobiłam mu 150ml soku, dałam T, żeby go napoił. T, podał mu butle i położył na macie, pod główką miał rulonik i tak sobie leżał i ciumkal, zachwycony ,że sam może butelke trzymac i patrzymy, a ten całe 150 ml wydudlał :szok:. Po 3 godz, był czas na następny posilek, jako,że zawsze był to jogurcik (teraz zabroniony z racji skazy), postanowiłam zrobic 150ml mleka (bez entuzjazmu), T. mu podał znowu położył na macie i patrzymy :szok:, :szok:...a ten wydudlał całe 150ml mleka:-):-), wiecie co może pomyslicie ,że wariatka jestem , ale sie poryczałam normalnie:-). Tyle walki, cała szfka smoczków i butelek i w końcu po paru misiacach się udało. Mam tylko nadzieje,ze jak sie w nocy obudzi to też wypije:-). On chyba skubaniec sam sobie musi butle trzymac, mój "dorosły" chłopiec:-)

reklama
Wronia suuuper,że się udało. 3mam kciukasy aby w nocy Borysek też ładnie wypił mleczko.

U nas z harmonogramem jedzenia nie jest tak poukładane jak u was. związku z tym mam do was pytanie odnośnie mleka:

Maja cycusia tylko w nocy raz lub dwa (na moje oko tak razem ok 180ml mniej więcej oczywiście), po kąpieli robię jej kleik na moim mleczku (ale je ostatnio tylko ok 150-180) lub kaszkę mleczno ryżową, do tego prawie codziennie je jogurcik nestle. Jak czytam ile wasze maluszki piją mleczka to stwierdzam,że chyba muszę coś jej 'dołożyć' tylko ona w ciągu dnia nie chce cyca za żadne skarby. Je zupkę, deserki.
W poniedziałek chyba skonsultuję to z pediatrą,ale proszę napiszcie co wy o tym sądzicie. Czy mam jej w ciągu dnia mm podawać?

Do góry