reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dieta Maluszków

Katik u nas tez Tymek tylko papki aprobuje
słoiki je takie na 5, 6 miesiecy bo te inne sa grubiej mielone i on od razu ma odruch wymiotny
chrupki nie powiem bo je namietnie nawet do 10 dziennie gryzie sobie mieli i nie ma problemu ale obiadek musi miec gladka konsystencje bo inaczej nei ruszy
wczoraj probowalam go podejsc mniej rozgniecionym bananem ale co mu wiekszy kawalek do buzi wszedl to sie krzywil i wypluwal

reklama
a tak w ogole to chce z Wami skonsultowac nasz jadlospis
mysle ze obiadkow je malo ile jedza Wasze dzieci?

8:00 kaszka na mleku gęsta 150 ml
11:00 obiadek pół duzego słoiczka, żółtko staram sie dawac przepisowo ale o glutenie ostatnio zapominam :(
14:00 MM 180 ml
17:00 deserek owocowy, jeden maly sloiczek lub cos domowego
19:00 180 ml w porywach do 210 ml MM z kleikiem ryzowym i kukurydzianym

do tego duzo chrupek kukurydzianych no i herbatki malinowa, jabluszkowa, rumiankowa
czasami dojdzie jogurcik nestle w kubeczku- one nei sa takie drogie polecam- 4 kubeczki okolo 10 zl, Tymek bardzo lubi
mam zamiar wprowadzic biszkopty petitki moczone w herbatce

a tak w ogole to chce z Wami skonsultowac nasz jadlospis
mysle ze obiadkow je malo ile jedza Wasze dzieci?

8:00 kaszka na mleku gęsta 150 ml
11:00 obiadek pół duzego słoiczka, żółtko staram sie dawac przepisowo ale o glutenie ostatnio zapominam :(
14:00 MM 180 ml
17:00 deserek owocowy, jeden maly sloiczek lub cos domowego
19:00 180 ml w porywach do 210 ml MM z kleikiem ryzowym i kukurydzianym

do tego duzo chrupek kukurydzianych no i herbatki malinowa, jabluszkowa, rumiankowa
czasami dojdzie jogurcik nestle w kubeczku- one nei sa takie drogie polecam- 4 kubeczki okolo 10 zl, Tymek bardzo lubi
mam zamiar wprowadzic biszkopty petitki moczone w herbatce

Natalka tez zjada na obiad pol duzego sloiczka lub 1 maly. Do tego dodaje jej lyzeczke kaszki. Czasami i z tego zostawi 1-2 lyzeczki. Poza tym dostaje rano deserek - ostatnio taki z jogurtem to zje maly sloiczek. Wieczorem przed spaniem 120 ml kaszki bo wiecej nie wejdzie. Poza tym cycek na kazde zawolanie.

u mnie słoiczek mały nie przejsdzie, musi być duży. Zwykle obiadek ma gotowany, słoiczki sporadycznie. U nas troszkę inny plan jedzeniowy ;)
około 5:30-6 cycusiamy
8-9 słoiczek owocowy lub starte jabłuszko
ok 11 100ml bobofruta
po 13 obiadek
ok 15:30 jak wracam z pracy cycusiamy
18 kaszka, robię zawsze na 120 ml wody, ale rzadko zjada całość
do niedawna cycusiała po kąpieli, teraz idzie spać, prawie bez jedzenia i około 22 budzi się na papu, no i w nocy różnie, czasem je około 2 i tyle, czasem częściej, nie ma reguły
w ciągu dnia jakieś 3-4 chrupki te długaśne takie
nad ranem pije troszkę wody, poza tym nie wiem czemu, ale prawie nie pija w dzień, jak nawet dostanie to bawi się butelką

Ehhh...ja nie wiem ile mi Julik będzie musiała nadrabiac to co teraz schudnie przez to przeziębienie :( zjada połowe z tego co zwykle jadła albo i mniej i jeszcze nie raz zwraca....generalnie jestem przerażona! :(((

Kwiatek ostatnio jest tak:

7:30 180 ml (butla)
11:00 owocki (dzisiaj jabłuszko+ malinki) + woda do picia
13:30 obiadek (dzisiaj zupka brokułowo-koperkowa + pół żółtka+ kaszka manna + masło)
16:30 butla 180 ml
19:00 150 ml mleka+ 2 łyżki kleiku

U nas regularnie jak w szwajcarskim zegarku co 4 godziny
7- 180 ml kaszki z mlekiem pół na pół, 3 miarki kaszki 3 mleka
11-mleko 180
15-słoik
19-mleko 180 lub kaszka jak wczesniej
23 czasami jeszcze mleko ale tak 100, 60ml

nasz dzionek wygląda tak
7.00 butla cyckowego mleka (120-150ml)
10.00 120 ml kaszy na gęsto
13.00 zupa (180-200ml)
15.00 czasem trochę cycka (ostatnio zaczyna z tego rezygnować)
16.30 mały słoiczek owoców lub 150ml jakiegoś domowego deserku
ok 19.00 180 ml gęstej kaszy
w nocy raz cycek

reklama
A nasz dzien jest taki:

ok 7ej butla, nie wiecej niz 210ml
ok 10ej kaszka i owocki ze sloiczka 113g
ok 13ej obiadek
czasem butla o 15ej
ok 16 deserek i butla jesli nie bylo jej o 15ej
w okolicach 19ej butla, znowu 210ml

No i Kostka jeszcze domaga sie butli w okolicach 23ej.

W miedzyczasie mala pije soczki i wode - jesli ma chec.

Musze troche jej poprzestawiac godziny, zeby nie budzila sie na mleczko okolopolnocne hehe. Czekamy na paczke z pomoca humanitarna ;-), leca w niej kaszki na noc, moze to jakos ureguluje zwyczaje Kostuli.

Ostatnia edycja:
Do góry