reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Dieta Maluszków

Moja ciota dzis caly dzien nie ciagnela cycka. STwierdzilam, ze i na noc bedzie MM i odchodzimy od piersi.
I na planach poprzestalo. 45 minut po kapieli walczylam z butelkami, przelewalam cholerne mleko do kazdej pokolei by ksiezniczka z ktorejs laskawie pociagla, ale oczywiscie nic to nie zmienilo. Efekt szarpania sie byl taki, ze mleko bylo wszedzie, lacznie z oczami mojego dziecka.
Na zakonczenie dostala cycka, pociagnela chwile i bylo blogo.
Diabel ciezki nie wiem jak to bedzie.
Na noc przygotowalam butle z woda, ale podejrzewam ze tez bedzie sajgon.

reklama
katik trzymam kciuki zeby sie udalo to przejscie
nie jest latwo dziecko od piersi odstawic z tego co piszecie...

Justa, jak zawsze zależy od dziecka - jedne się same odstawiają, inne rozstają się bez żalu (przykład: Mania, wieczorem już jakiś czas piła kaszę z niekapka, w nocy dał jej M mleko z niekapka a rano już nawet piersi nie szukała...) a inne nie chcą się rozstać. Ja spróbuję za 2-3 tygodnie. Najpierw dołożę Nelce jeszcze jeden nie-cycowy posiłek, żeby cycanie było tylko na noc i zobacyzmy, czy też będzie bezproblemowo.

Katik, z woda to obawiam się, że będzie jeszcze gorzej, ale trzymam kciuki żeby Pola współpracowała :-)

katik trzymam kciuki zeby sie udalo to przejscie
nie jest latwo dziecko od piersi odstawic z tego co piszecie...

Justa, tak jak ulanka pisze, zależy od dziecka. Weronike karmiłam 8 m-cy i jakos bezproblemowo Nam poszło przestwaienie się na MM, stopniowo zamiast cyca dostawala butle;-). A ten mój mały skubaniec...z nim to juz mam polkę...:-(

katiczku...trzymam kciuki...wiem co czujesz...

Jak u Was dziewczyny jest z mlekiem modyfik.? Tzn same uznałyście jakiej firmy podawać czy na zlecenie pediatry? Adama póki co karmię Bebilonem 1, ale głównie cycuś. No, ale już muszę go konkretnie na mm przestawić. Teraz kiedy chciałam zaprzestać karmienia piersią i stopniowo odzwyczajać, to on dostał jakiejś "zajawki" i koniec... nie chce zasnąć dopóki go nie przystawię- i wieczorem, i podczas nocnych pobudek. Ale widzę, że chyba większość ma podobny problem, że ciągle cycuś
Lena pije NAN i NAN na dobranoc. Wybrałam tak sama z uwagi na to, że przez podawaniem MM Lenka jadła już kaszki Nestle a one są właśnie na NAN-ie, więc nie chciałam mieszać.
Moja głównie cyckowa, butlę z MM robię jej tylko na noc, czasami dopija 40-50ml po cycu, czasami cyc wystarcza i butli już nie chce.

Dziewczyny, ja jeszcze nie zaczelam odstawiania, ale juz sie boje po Waszych opisach... a szczerze to juz powinnam sie za to zabrac, bo zaczynam pracy szukac (3majcie kciuki zeby szybko poszlo, bo kasy brak:-(). Seb nie pil jeszcze nigdy MM, no z wyjatkiem tego, ktore jest w kaszkach. Chyba powinnam sie juz za jakims rozgladac...
Moj Lobuz tez nie za wiele je poza moim mlekiem. Rano dostaje kasze, to jak ma humor wciagnie 100ml, a jak nie, to nawet do ust nie wezmie... Obiadek jest bleeee, owoce lubi, ale wiecej niz pol sloiczka nie zje. Krolik byl ok, ale to bylo dawno temu, teraz juz go nie zje:no: ja nie wiem co on bedzie jadl jak ja do pracy pojde?:szok:

A powiedzcie mi prosze, do kiedy dziecko powinno MM pic? znaczy jak odstawie od piersi. Chodzi mi o to, kiedy dzieci zaczynaja juz "normalnie" jesc...

Ostatnia edycja:
U nas dzis pierwszy raz byl jogurcik heinza. Zobaczymy jak zareaguje mala nan, z pewnoscia uwielbia jego smak.

Tez chce ta moja bestie odstawic od piersi, ale ona czasem domaga sie obecnosci cyca w buzi, nawet nie musi go ssac, tak lubi i to ja uspokaja. Klops.

I oczywiscie beret z odstawiania.
Pola obudzila sie kolo 3, butla z woda - nie, takie larmo narobila, ze sasiedzi pewnie pobudzeni. Razem z Ł walczylismy, ale oczywiscie znow sie poddalam jak Pola placzac wolala MA MA MA MA...
Dostala piers i bylo ok.

Jak ktoras zna jakis dobry sposob, albo ma jakies podpowiedzi jak to lagodnie przejsc - prosze o porady.

co do probiotyków w mleku modyfikowanym:
Długotrwałe przyjmowanie modyfikowanego mleka dla niemowląt zawierającego bakterie Bifidobacterium lactis i Streptococcus thermophilus w porównaniu z mlekiem modyfikowanym bez probiotyków było dobrze tolerowane, nie wpływało na rozwój somatyczny dzieci w wieku 3-24 miesięcy, zmniejszyło natomiast częstość występowania kolki niemowlęcej oraz częstość przyjmowania antybiotyków.
cały artykuł tutaj:
Ocena tolerancji, bezpieczeństwa i efektów zdrowotnych żywienia niemowląt mlekiem modyfikowanym zawierającym probiotyki

O zmianie mieszanki na taką z probiotykami warto pomyśleć również wtedy, kiedy malec często zapada na infekcje bądź cierpi z powodu biegunek.
Powodem do podawania dziecku mleka z bakteriami probiotycznymi powinna być też kuracja antybiotykowa. Antybiotyki zaburzają bowiem delikatną równowagę flory bakteryjnej w jelitach, niszcząc zarówno bakterie chorobotwórcze, jak i pożyteczne probiotyczne. W obu przypadkach warto się jednak skonsultować wcześniej z pediatrą opiekującym się dzieckiem.
więcej info tutaj: http://www.dlarodzinki.pl/artykul/czytaj/mleko-z-probiotykami,964/

Ostatnia edycja:
reklama
Jak ktoras zna jakis dobry sposob, albo ma jakies podpowiedzi jak to lagodnie przejsc - prosze o porady.

Katik chyba najpierw w ogóle musisz oswoić Polę z MM, czyli dawać jej w ciągu dnia, albo wieczorem, na śniadanko, czy kolację, żeby poznała smak i zaakceptowała. A potem już powinno pójść z górki.

Do góry