reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dieta Maluszków

TOMMEE TIPPEE Miseczki 2szt+łyżeczka różowe (1219304261) - Aukcje internetowe Allegro
ja taką zakupiłam, ale jeszcze nie widziałam, bo poza domem jesteśmy
wiesz też bym zrobiła w butli ale już raz taką dostał i nic to nie dało...obudził sie po 3 godzinach na szamanko... dlatego teraz spróbuje dać gęstą coby go spróbowac zapchać...
ale żebyście laski wiedziały jak mi sie nie chce!!! Jednak cycek to jest wygoda... bez podgrzewania, bez wcześniejszego wstawania wyciągam bar i dziecia samo sie obsługuje...

dokładnie, czasem żartuje, że karmie piersią z wrodzonego wygodnictwa;-):-)

reklama
A jakich konkretnie lyzeczek uzywacie? Planuje zaczac zakupy lyzeczek i miseczek i nie wiem na ktore sie zdecydowac. Wybor jest ogromny :baffled:

Kupiłam taką, bo: a. ma zaokrąglone końce i nie podrażnia dziąsełek, b. kosztowała 6,50 zeta za 2 sztuki ;)))

Solid Feeding < Nuby Products | Nûby™

nie tk dawno jak wczoraj chwaliłam się że mój zuch chłopak je wszystko i ni po niczym mu nie jest...a dziś ma pierwsze swoim żyicu zatwardzenie....Bidulek od godziny mu się meczy, wysila i robi purpurowy na pysiu....bidulek....a te bobki wyjśc nie chcą....zaniechałam podanie marchewki jak zobaczyłam o co camman i dałam jabłuszko i troszke soczku mam nadzieje ze pomoże
i teraz nie wiem czy odstawić obiadki na jakiś czas czy jak...bo w zasadzie każdy jest na bazie marchewki...

Może Antonio za mało pije. Jeśli nie przystawiasz po karmieniu do piersi, to powinnaś go dopajać wodą. Dorośli też tak mają, jak się za mało pije to pojawia się problem :)

A mi dzisiaj mała po spacerku marudziła, cyca nie chciała, herbatka też beee, więc otworzyłam słoiczek banan z jabłkiem. Dostała połowę, pierwsza łyżeczka = zdziwiona mina, ale przełknęła, później już sama buźkę otwierała. Musiało Jej baaaaaaaardzo smakować, bo niczego nie wypluła, a pieluszka która jej pod brodę podłożyłam pozostała zupełnie czysta, jakby wcale nie jadła. Chwilę później ja wciągałam budyń z bita śmietaną a Lenka cała latała w bujaczku i wydawała śmieszne dźwięki. Chyba więcej bananka chciała:-) Dostanie jutro:-)

tak daję obiadek i od razu po nim deserek - tak jakby ciąg obiadku, ale zmiana smaku... Q to uwielbia i zawsze czeka na zmianę słoiczka :-)
hmmmm musialabym sporobwac bo u mnie nie ma jak wtrynic do menu deserku zawsze rozkladam deser do kaszek
Nikodem sie szybko najada i długo og trzyma jak zje kache rano to moze nie jesc 6godzin...lepiej ubierac niz zywic co ja sie nadenerwuje

A u nas w przyszłym tygodni idzie w ruch nowe jedzonko. W końcu Aniela będzie mieć już 5 miechów, więc zobaczymy jak to przyjmie. I jak przyjmie to Mania, która wszystkim cały czas mówi, że "nie, mleklo, Nela mała", a potem próbuje jej wetknąć do buzi paluszka/bułkę/kubek z piciem, ku uciesze młodszej :-)

Jaaaa...ale bym byla uhahaha gdyby moje dziecko przespało całą noc-Ani kaszka przed snem ani 180 ml modyfikoanego wraz z cycem nie pomagają- On chyba ma już zakodowane że o 1.30 z zegarkiem w ręku trzeba obudzić mamkę. Chociaż dziś nie było źle bo wstał o 1.30 i o 5.30 po czym pokimał do 7....
to on by sie z moja alijka zgral, u nas dokladnie tak samo...:tak:

ja nie robię kaszki takiej jak z przepisu (ta jest gęsta) do mleka dodaje trzy miareczki (te z mleka modyfikowanego) więc mleczko jest delikatnie gęściejsze, a mała poznaje nowy smak. Może faktycznie masz rację w następnym tygodniu mamy szczepienie więc zapytam pediatrę czy mogę tak podawać
no zapytaj i nam powiedz, ale jeszcze napisz mi prosze dokladnie jak to robisz, np wlewasz 150 ml wody i dajesz na to powiedzmy 5 miarek mleka modyfikowanego i wychodzi mleczko i wtedy do tego dajesz jeszcze 3 miarki kaszki?? czy zamiast miarek mleka dajesz miarki kaszki?? mam nadzieje ze wiesz o co mi chodzi:baffled: wiem ze dziwnie to brzmi:-)

z serii "rozterki matki karmiącej" ( tylko bez podśmie****ek proszę ;-);-)) zagotowałam wodę i studzę ją do 50st i cały czas się zastanawiam czy podać dzisiaj kaszkę bananową do tej pory podawałam tylko soczki i kaszę manną na moim mleku ehhh ale problem już sama zaczynam się z siebie śmiać jakby to była sprawa życia i śmierci
no u mnie tez tak, nieraz sie dwa dni zastanawiam...

kaszka bananowa jest the best....i dla synka i dla mamusi
no dobra czas się przyznać jak małemu robię kaszke to i sobie też bo ja uwielbiam....mniam mniam mniam
dziś bedzie na deserek
haha to tak jak ja! uwielbiam ta kaszke bananowa, tylko ze moje dziecie nie bardzo...

co najpierw dac z miesa ?krolika ?
ja tam nie jem tych kaszek bo by mi dupsko spuchło a i tak jest juz duze :)|) :D
no ponoc najlepiej najpierw krolika albo kurczaka

Od czego lepiej zaczac rozszerzanie diety - od warzywek/owockow czy od kaszek/kleikow?
ja jade na niemcikim schemacie i u nas najpierw warzywko, potem owoc a na koncu kaszka

A ja mam zagwozdkę. Powiedzcie mi bo ja juz nie pamietam jak to bylo. Jak zacznę wprowadzac Boryskowi nowe jedzonko i dajmy na to zaczne od ziemniaczka z marchewką i tak przez tydzien i bedzie ok i po tyg on juz wszamie caly sloiczek np. To jak bede chciala wprowadzic jabłuszko, to wprowadzam zamiast tego ziemniaczka z marchewką czy na obiadek moge podac tego ziemniora a na deserek jabłuszko...Mam nadzieje ,ze rozumiecie o co mi chodzi...hhee
na obiadek podawaj tego ziemora z marchewa, a na deserek warzywko

Wronka - ja jade po bandzie, i nie czekam 3 dni, nie mowiac juz o tygodniu.
Pola nowosc ma na 2 dni - czyli dzis otwieram cos nowego, je tak 1/3 sloiczka, jutro go dokancza. Pojutrze jest kolejna nowosc.
Nie ma zadnych problemow alergicznych.
No i ze wzgledu na to, ze tu jednoskladnikowych produktow dostac nie moge - wszytsko idzie podwojnie badz potrojnie od razu.
Marchew szla z ziemniakiem, ziemniak z kalafiorem, dynia z ziemniakiem, kalafior w serowym sosie itd itp
nawet jabluszka solo nie bylo, i szlo od razu z zurawinka....
ja tez nie czekalam, codziennie cos innego, moja mala wcina az sie jej uszy trzesa

ale taki sloiczek tylko raz dziennie tak? Czyli albo obiadek albo deserek np. Nie można poźniej na obiadek ok 13.00 ziemniaka a na deserek np ok 17.00 jabluszko....qrna jaka skleroza...
jasne ze mozna i tak sie wlasnie robi

Hejcia.
U mni jadlospis wyglada tak
rano mleko plus kleik kukurydziany
Gabus i tak ma alergie i juz sama czasami nie wiem na co...:-(((
Sluchajcie tego wiecie jakie tu w Irl sa sloiczki dla dzieci od 4 miecha---- 'Moje pierwsze bolognese!! Myslalam, ze walne na cyce....albo kalafior z serem od 4 miecha..a tak wogole to duzo dan maja w plastikowych opakowaniach..troche cos nie halo z tym..
slyszalam ze kleik wogole jest niedobry jako jeden z pierwszych posilkow, ze lepiej kaszke a nie kleik... moze wlasnie on na to jest uczulony?
a co do dziwnych dan to u nas to samo i moja mala codziennie takie rzeczy je, wpierdziela wielkie sloiki wlasnie typu: spagetti z indykiem i warzywkami...

ja wogole chcialabym jak najszybciej zejsc z mleka, moja mala najwyrazniej mleka nie cierpi, moja mama mowi ze ja tez mleka nie lubilam i szybko przestalam je pic (do dzis zreszta nienawidze mleka ani jogurtow ani wogole nabialu ble...)
u nas tak:
9 - mleko
12-13 sloik obiadku zawsze z miesem zapijany soczkiem z woda (mleko juz wyeliminowane)
16-17 - mleko
18 albo 19 - owoc albo deserek
20 - mleko (robie pierwsze proby z kaszka zeby tutaj mleko wyeliminowac)
1 - mleko
4-5 - mleko

reklama
TOMMEE TIPPEE Miseczki 2szt+łyżeczka różowe (1219304261) - Aukcje internetowe Allegro
ja taką zakupiłam, ale jeszcze nie widziałam, bo poza domem jesteśmy

dokładnie, czasem żartuje, że karmie piersią z wrodzonego wygodnictwa;-):-)
ja tez mam taka miseczka
w kolorze blue

jak dotad Tymek jadl marchew jabłko i kleik
wszystko bylo pycha
od dwóch dni doszedl ziemniak
tez jest super
maly zjadl sloiczek w dwa dni
bo nie chcialam szalec z wieksza iloscia ale on byl jak najbardziej chetny pochlonacc wiecej

Do góry