reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe Mamy 2016

Wiecie co no ja naprawdę jestem przerażona ta waga przed ciąża ważyłam 56 teraz 63 masakra a Polozna i lekarz ze dobrze ze i tak po mnie nie widać ale jak będę tak przybierać w takim tempie to cieżko to widzę
Dziewczyny trzymam kciuki za wasze wizyty

reklama
Kochana więc zaczełyśmy tak samo. Tylko nie wiem, w którym tyg. teraz jesteś i ile masz wzrostu.
Ale szczupłe mogą przytyć więcej..

Pkowalska to sporo ale może teraz będzie mniejszy przyrost twój a dzidzia będzie rosnąć. Ja też startowałam z 56 i na ten moment 15 tygodnia jest 1 kg na plusie ale wiem że pod koniec będzie dramat bo ja będę puchnąć mocno :(

No to ja mam 169 cm ;) a ważyłam jakieś niecałe 56,6 przed ciążą, a teraz w 13tc ważę 59kg. Jeżeli teraz będę przybierać na wadze książkowo czyli 0,5ko na tydzień to w 16 tc będę ważyła jakieś 61kg, więc uważam, że nie ma między nami jakiejś wielkiej różnicy i jeżeli nie widać u Ciebie tych kg to się tak nie przejmuj ;)

Pkowalska, Kaana ma rację- szczupłe osoby przybierają więcej niż te, które zaczynają już z nadbagażem :wink:
Jeśli Twój lekarz nie widzi problemu, nie zadręczaj się tym teraz.

To ile możesz teraz przytyć zależy od twojej wagi sprzed ciąży.
  • Kobiety z bardzo szczupłą sylwetką (BMI poniżej 20) - przez dziewięć miesięcy mogą przybrać 12,5–18 kg.
  • Osoby z normalną wagą (BMI 20–26) – przytyją od 11,5 do 16 kg.
  • Przy nadwadze (BMI 26) – zaleca się najmniejszy przyrost wagi 7–11 kg

Dokładnie Kulka o to mi chodziło ;). Organizm sobie musi dorobić parę kg, a później to jeszcze dojdzie waga dziecka, łożyska wód płodowych, piersi, dodatkowego litra krwi, + możliwe zatrzymywanie wody i obrzęk ;)

Kaana w 13 tygodniu tez miałam 59 [emoji1]
W 8 tyg miałam 58
13 tyg 59
16 tyg 63
3 tygodnie i 4 kg przybrałam no jestem w szoku to ponad kilogram na tydzien no nic zobaczę co bedzie dalej

reklama
pkowalska to faktycznie sporo :):) Ja w pierwszej ciąży startowałam z 55 a w 19 tygodniu skończyłam z waga 62 kg także baaardzo dużo. i teraz zaczynałam z 62 i póki co jeszcze nic nie przytyłam ale to kwestia czasu bo już nie wymiotuję i mam straszny apetyt szczególnie wieczorami :):)

A wiecie jak byłam na prenatalnych to Pani doktor nie mogła mnie zbadać przez brzuch bo mały się jakoś dziwnie układał i żeby go w ogóle zobaczyć to musiała usg przyłożyć bardzo nisko musiałam mieć majciochy do połowy zdjęte i czy Wy też tak nisko miałyście??

Do góry