Hej mam pytanie do mam małych Antonich jak się zwracacie do swoich pociech ? Ostatnio byłam na placu zabaw i słyszałam tosiek nie za bardzo mi się to podoba . Czy takiej formy tez się używa ?
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Hej mam pytanie do mam małych Antonich jak się zwracacie do swoich pociech ? Ostatnio byłam na placu zabaw i słyszałam tosiek nie za bardzo mi się to podoba . Czy takiej formy tez się używa ?
Tak, używa się Tosiek tak jak do Antonii Tosia Ale Ty nazywaj swojego bobasa jak chcesz.Hej mam pytanie do mam małych Antonich jak się zwracacie do swoich pociech ? Ostatnio byłam na placu zabaw i słyszałam tosiek nie za bardzo mi się to podoba . Czy takiej formy tez się używa ?
Tak, używa się Tosiek tak jak do Antonii Tosia Ale Ty nazywaj swojego bobasa jak chcesz.
No właśnie tak się zastanawiałam bo to tylko takie zdrobnienie na ogół w szkołach przedszkolach to się słyszy : Antek , AntośPrzecież nikt Cię nie zmusza do używania takiej formy.
Ale tak - używa się, mam znajomych którzy też tak mówią.
Jak byłam mała był taki serial "Plebania" i również tam był bohater Antoni na którego tak mówiono
AntoninyTak, używa się Tosiek tak jak do Antonii Tosia Ale Ty nazywaj swojego bobasa jak chcesz.
Antonina ale też jest Antonia, są dwie różne odmiany Ale Antonina też zdrobniale Tosia jak najbardziej. Sama sprawdzałam bo zastanawiałam się nad tym imieniem dla córki.Antoniny
Antonia kojarzy mi się z czymś zupełnie innym a nie z imieniem.Antonina ale też jest Antonia, są dwie różne odmiany Ale Antonina też zdrobniale Tosia jak najbardziej. Sama sprawdzałam bo zastanawiałam się nad tym imieniem dla córki.
Pięknie ! Jak się zwracacie do Antosia ? Zdrabniacie imię ?U nas jest Antoś i jak będzie chłopiec będzie Ignaś
Skoro już pytasz, chociaż każdy ma inny gust, ja wolę Antoniegopotrzebuje opinii . Ktore imię ładniejsze Antoni czy Wojciech ?