reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

reklama
Elvie szalejesz z tymi ciastami, zazdroszczę bo ja uwielbiam piec a mam szlaban:no:, wyżyje się i na święta zrobię minimum 3:-)
 
Kruche ciasteczka:

300 gram krupczatki
300 gram przesianej mąki pszennej
180 gram cukru
szczypta soli (albo dwie)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
300 gram masła
1 małe opakowanie śmietany 12%
zapach cytrynowy

Całość posiekać nożem i połączyć formując kulę. Owinać folią i do lodówki (najlepiej na noc, a co najmniej na 3 h)
Potem rozwałkować i wycinać ciasteczka, smarować jajem roztrzepanym z mlekiem i posypywać cukrem, piec w trybie tradycyjnym (bez termoobiegu) w 200 stopniach.

Można też formować wałki (około 4) i je zapakować do lodówki w folii, a potem tylko wycinać krążki i reszta, jak wyżej. Ten sposób jest szybszy. W takie ciasteczka wciskam w środek pół migdała (białego, bez skórki).
 
Andruty
Deser przeze mnie zapomniany, a wyciągnięty przez męża z zeszytu z przepisami... przepis w zasadzie żaden, ale samo dobro :-) są masy z nutellą, masą krówkową, ale ja lubię właśnie te klasyczną, moja babcia ją jeszcze robiła, z prawdziwym kakao i orzechami :-)

Kostka miękkiego masła
Cukier puder- szklanka
2 żółtka
2-3 łyżki prawdziwego kakao (zależnie od upodobań)
Rum/ zapach rumowy albo migdałowy
Zmielone orzechy

Zmiksować masło na puszystko, dodać cukier i połączyć. Miksując dodawać po jednym żółtku. Jak masa jest połączona dodac kakao i zapach (rum).

Smarować masą andruty i posypywać migdałami. Potem przygnieść całość (deską, książką) i do lodówki na co najmniej 3 h. Pokroić i jeść ;-)
Smacznego.
 
Makaron ze szpinakiem i piersią z kurczaka

Pierś pokroić w paseczki, natrzeć wyciśniętym czosnkiem, (dałam 3 ząbki), obsypać ulubionymi przyprawami, dałam vegetę natur, pieprz czosnkowy, czosnek niedźwiedzi.

Kolejne 3 ząbki czosnku, wyciśnięte chwilkę przesmażyć na patelce, dodać szpinak mrożony, dałam całe opakowanie. I dusić 10 minut pod przykryciem w niewielkiej ilości wody. Też doprawić do smaku, pieprzem i co tam lubicie. Dodałam dodatkowo trochę pestek z dyni i orzechy włoskie. Następnie dodać jogurt naturalny, duży kubek. Wymieszać wszystko i chwilę przesmażyć wszystko

Ugotowany makaron dodać do sosu i gotowe. Smacznego!!!
 
Pierozki z ciasta francuskiego z niespodzianka.
2 opakowania ciasta francuskiego (kupuje w biedzie) rozwijam i kroje na 3 czesci z wezszej strony i na 5 z dluzszej.
Do srodka dalam 3 nadzienia:
1. Szpinak gotowany (zrobiony jak kto lubi ja lubie na ostro z vegeta natur i czosnkiem)
2. Smazone pieczarki (cebulke podsmazyc na odrobinie masla, wrzucic potarte pieczarki i smazyc razem. Jak pieczarki puszcza sok doprawic vegeta i pieprzem i smazyc dalej az odparuje woda. Ostudzic)
3. Serek plesniowy

nalozyc nadzienie na kwadraty i dobrze skleic. Piec w 180 st. Az ciasto sie zrumieni... Smacznego
 
Elvie mówisz i masz:-)

Chleb dukanowy

8 jajek (oddzielić żółtka od białek)
2 kostki sera po 250 g
8 szklanek otrąb (daję mieszankę owsianych i pszennych)
szklanka mąki kukurydzianej
2 szklanki maślanki

Z białek ubijamy pianę i dodajemy do reszty wymieszanych składników, przyprawy (ja daję sól, czosnek, majeranek)
Dużą keksówkę wykładam papierem do pieczenia, wykładam ciasto i piekę 65 minut

Chleb trzymam w lodówce, bo w chlebaku szybko pleśnieje, wystarcza nam na 5-6 dni, nie czerstwieje, bardzo długo utrzymuje świeżość
 
reklama
magda ciosek - to jakaś mega porcja! Kupuje otręby sante, nie wiem czy 1 op. to 1 szklanka czy mniej. Muszę chyba duuuuuużo dokupić:)
 
Do góry