reklama
aniez
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 7 Marzec 2007
- Postów
- 4 903
Marchewkowe robię z tego przepisu:
Ciasto marchewkowe - Przepis
Albo z tego:
Moje Wypieki | Ciasto marchewkowe, najlepsze
Drugie jest bardziej korzenne w smaku.
Czasem dodaję posiekane orzechy laskowe, płatki migdałowe... generalnie z bakaliami moim zdaniem, jak kto lubi :-)
Ciasto marchewkowe - Przepis
Albo z tego:
Moje Wypieki | Ciasto marchewkowe, najlepsze
Drugie jest bardziej korzenne w smaku.
Czasem dodaję posiekane orzechy laskowe, płatki migdałowe... generalnie z bakaliami moim zdaniem, jak kto lubi :-)
AgnieszkaSz-r
Mama VI 2007 i IV 2010
Dzięki Aniez... ale dzisiaj zrobie z przepisu Kwiatuszkowej ;-)
Swoją drogą przednio się uśmiałam jak sobie poczytałam wasze ciążowe zachciwajki i posty na tym wątku jestem na 13 grudnia 2009 i ubaw mam po pachy chwilami
Swoją drogą przednio się uśmiałam jak sobie poczytałam wasze ciążowe zachciwajki i posty na tym wątku jestem na 13 grudnia 2009 i ubaw mam po pachy chwilami
AgnieszkaSz-r
Mama VI 2007 i IV 2010
Edit...
pomyliłam wątki
pomyliłam wątki
Ostatnia edycja:
No więc zrobiłam takie coś .
Kaloryczne jak cholera , ale jakie pyszne ... dzieci pogardziły
Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem, delikatne i soczyste
Kaloryczne jak cholera , ale jakie pyszne ... dzieci pogardziły
Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem, delikatne i soczyste
Ja upieklam marchewkowe z tego drugiego przepisu aniez (swoja droga to moj ulubiony blog jesli chodzi o wypieki) i szczerze polecam. Zanioslam do pracy to zniknelo w mgnieniu oka i wszyscy sie zachwycali. Jedyne ale do tego przepisu to za duzo cukru do kremu. Ja dalam kilka lyzek i wystarczylo. Dla laikow rada: robiac krem najpierw miksujemy maslo z cukrem, a dopiero pozniej po trochu dodajemy serek. Inaczej jest obawa zrobienia nieapetycznych grudek :-)
gosienkag76
Fanka BB :)
Aniezowa wrzucaj ten przepis na szarlotkę
aniez
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 7 Marzec 2007
- Postów
- 4 903
Gosieńko, specjalnie dla Ciebie :-)
Szarlotka:
4 szklanki przesianej mąki tortowej (około 800 gram)
Kostka masła (wyjąć wcześniej z lodówki)
1 małe opakowanie śmietany 12%
4 żółtka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki)
3/4 szklanki cukru (około 180 gram)
Zapach cytrynowy (pół)
Posiekać wszystko na stolnicy nożem, na koniec zagnieść ciasto, uformować kulę i wsadzić do lodówki (co najmniej na 3 h, można na całą noc).
Rozwałkować 3/4 ciasta i wyłożyć na blachę, położyć na to papier do pieczenia i wysypać fasolę- żyby ciasto obciążyć, żeby nie rosło. Wsadzić do nagrzanego na 200 stopni piekarnika, po 15-20 minutach ściągnąć fasolę i papier i jeszcze chwilę piec, aż ciasto lekko się zrumieni.
W międzyczasie zetrzeć 4-5 jabłek (ja używam szarej albo złotej renety).
Rozwałkować resztę ciasta.
Wyłożyć jabłka na podpieczony spód, posypać obficie cukrem, cukrem waniliowym i cynamomen. Na to wyłożyć rozwałkowany wierzch. nakłóć wierzch widelcem (nie będzie bardzo rósł) i wsadzić do nagrzanego piekarnika. Piec, aż do zrumienienia wierzchu.
Podawać posypane cukrem pudrem.
Smacznego.
Szarlotka:
4 szklanki przesianej mąki tortowej (około 800 gram)
Kostka masła (wyjąć wcześniej z lodówki)
1 małe opakowanie śmietany 12%
4 żółtka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki)
3/4 szklanki cukru (około 180 gram)
Zapach cytrynowy (pół)
Posiekać wszystko na stolnicy nożem, na koniec zagnieść ciasto, uformować kulę i wsadzić do lodówki (co najmniej na 3 h, można na całą noc).
Rozwałkować 3/4 ciasta i wyłożyć na blachę, położyć na to papier do pieczenia i wysypać fasolę- żyby ciasto obciążyć, żeby nie rosło. Wsadzić do nagrzanego na 200 stopni piekarnika, po 15-20 minutach ściągnąć fasolę i papier i jeszcze chwilę piec, aż ciasto lekko się zrumieni.
W międzyczasie zetrzeć 4-5 jabłek (ja używam szarej albo złotej renety).
Rozwałkować resztę ciasta.
Wyłożyć jabłka na podpieczony spód, posypać obficie cukrem, cukrem waniliowym i cynamomen. Na to wyłożyć rozwałkowany wierzch. nakłóć wierzch widelcem (nie będzie bardzo rósł) i wsadzić do nagrzanego piekarnika. Piec, aż do zrumienienia wierzchu.
Podawać posypane cukrem pudrem.
Smacznego.
reklama
Ja również dziś robiłam marchewkowe. Wyszło niezłe, ale powinnam chyba zrobić z podwójnej porcji, bo takie chudziutkie wyszło
Philadelfii też nie mogłam w sklepie znaleźć, więc dałam Śnieżkę na mleku. Kusi mnie jeszcze, żeby zrobić z serkiem.
Philadelfii też nie mogłam w sklepie znaleźć, więc dałam Śnieżkę na mleku. Kusi mnie jeszcze, żeby zrobić z serkiem.
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 129
- Wyświetleń
- 15 tys
- Odpowiedzi
- 329
- Wyświetleń
- 56 tys
Podziel się: